Jaké letničky do stínu?
|
|
|
|
Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář (83) - 141.35 (?) 15.2.2010 13:22
Begonie pěstuji již řadu let a je lepší než spěchat, raději počkat až se začnou probouzet a to poznáte, že se začnou tvořit v prohlubni očka a potom je dát třeba už do truhlíku ale jen je trochu zatlačit.Dávám je do místnosti asi s teplotou kolem dvaceti stupňů, zem okolo hlízek postříkám, ze začátku jen zvlhčím a později až hlízky začínají růst tak zalévám víc akdyž begonie začnou růst silněji tak můžete přidat zem ale dávat mezi hlízy ne na ně, protože by mohly začít hnít, dávám do truhlíku keramzit, vrstvičku asi dva centimetry a na to normální zahradnický substrát vrstvu asi deset centimetrů a na to hlízy.Netýkavky jsou do stínu nebo polostínu výborné a já si je i sama množím řízky, z jedné rostlinky s jich udělátei několik, stačí když uštřihnete výhony, které mají délku asi pěti centimetrů necháte na nich asi tři lístky vrcholové a dáte do skleničky s vodou, za dva až tři týdny pustí kořínky a můžeteje zasadit, tak to dělám na podzim, přez zimu je dám do chladnější místnosti, kolem osnácti stupňů a občas zalévám a už nyní mám nové řízky ve vodě a pouští kořínky.Jarka
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jablíčko - (29) - 172.4 (?), 14.2.2010 18:28
Dobrý večer, dnes jsem si koupila v Hornbachu hlízy begonií (velkokvěté oranžové a bílé a drobnější žluté, které půjdou do závěsu). Pročetla jsem si články a jsem pořád v rozpacích co s nimi. Můžu je hned zasadit - tou částí, kde jsou zbytky kořínků, do země a nebo je nechat narašit na písku? Ten tedy nemám zrovna po ruce, tak pokud by to šlo bez něj, byla bych radši :-) Nerada bych udělala něco špatně, kdyby nebyly na jedné části hlízy suché kořínky, ani bych nepoznala jakou stranou je mám vsadit do země. A není na sázení ještě brzy? Děkuji všem za reakce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jablíčko - (29) - 172.4 (?), 15.2.2010 10:12
Ahojík, děkuji za info. Je jich tu okolo begónií tolik, že nevím co s nimi a zase jim nechci ublížit. Můžu se ještě zeptat, kdy dáváte hlízy do malých květináčků? Zase - někdo už s nimi pracuje, někdo ještě čeká do března, snad i dubna..
A bylo by špatně, když dám hlízy hned do truhlíků, ve kterých budou přes léto?
|
|
|
|
|
|
|
Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář (83) - 141.35 (?), 15.2.2010 13:22
Begonie pěstuji již řadu let a je lepší než spěchat, raději počkat až se začnou probouzet a to poznáte, že se začnou tvořit v prohlubni očka a potom je dát třeba už do truhlíku ale jen je trochu zatlačit.Dávám je do místnosti asi s teplotou kolem dvaceti stupňů, zem okolo hlízek postříkám, ze začátku jen zvlhčím a později až hlízky začínají růst tak zalévám víc akdyž begonie začnou růst silněji tak můžete přidat zem ale dávat mezi hlízy ne na ně, protože by mohly začít hnít, dávám do truhlíku keramzit, vrstvičku asi dva centimetry a na to normální zahradnický substrát vrstvu asi deset centimetrů a na to hlízy.Netýkavky jsou do stínu nebo polostínu výborné a já si je i sama množím řízky, z jedné rostlinky s jich udělátei několik, stačí když uštřihnete výhony, které mají délku asi pěti centimetrů necháte na nich asi tři lístky vrcholové a dáte do skleničky s vodou, za dva až tři týdny pustí kořínky a můžeteje zasadit, tak to dělám na podzim, přez zimu je dám do chladnější místnosti, kolem osnácti stupňů a občas zalévám a už nyní mám nové řízky ve vodě a pouští kořínky.Jarka
| |
|
|
|
|
|
|
|
Jablíčko - (29) - 172.4 (?), 16.2.2010 11:40
Hezký den všem,
hlízky jsem už zasadila, tedy spíše posadila do hlíny, tak snad jim ta má nedočkavost neublíží. Na fotkách jsou krásné, pokud mi aspoň z poloviny budou dělat takovu parádu, jako vám, budu moc ráda. O netýkavkách jsem neměla ponětí, že se dají tak lehce množit. Až si na jaře koupím rostlinky, tak to určitě vyzkouším. Podle vašeho podrobného popisu nemůžu udělat nikde chybu. Moc děkuji! Jsem začátečník, mám jen skvělé zkušenosti s pěstováním okrasných dýní, loňská úroda byla obrovská a krásná. Sklidila jsem dýňky i takových tvarů, jaké jsem ani nezasela Papriky ze semínek mi šly dobře, ikdyž jsem je zasadila po jedné rostlině, jen rajčata napadla plíseň a navíc jsem je měla blízko sebe a hodně košaté, z 8 květáků mi půlka udělala hlavičky jako dlaň a zbytek nic.. :-D Prostě se učím, tak na begonie jsem chtěla být pořádně připravená. Ještě jednou děkuji za cenné rady a hezký den
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|