sedmikrásky

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?)
3.7.2010 15:20

Já přidávám sedmikrásky do čaje k dalším bylinkám

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 69.138 (?), 19.11.2006 10:31, zobrazeno: 12608x
Chtěla bych se zeptat jestli někdo náhodou nevíte proč se sedmikrásky jmenují právě takto. díky za odpověd

host - 238.81 (?), 2.7.2010 21:05
Nevím, jak to je doopravdy, ale slyšela jsem, že jsou dobré na krásu a že se jich má sníst 7 denně. že by proto? Monika

host - 176.18 (?), 3.7.2010 1:46

To jsem ještě neslyšela, ale jsou pěkné na hlávkovém salátě na stole a jsou slaďoučké...           Lída

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 39.78 (?), 3.7.2010 8:04

Sedmikrásky obsahují jedy. Nepožívat ve větším množství než těch 7 květů.

host - 147.92 (?), 3.7.2010 14:19

Tohle jsem nikdy neslyšela ani nečetla, můžete uvést nějaký odkaz? Hanča

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 3.7.2010 14:32

Rada: Sedmikrásky trhat jenom na místech o kterých víme, že nebyly chemicky ošetřeny, netrhat je v parcích , kde volně běhají psi.Kdo chce ochutnat něco skutečně originálního, může objevit chuť květin.Květiny jako ozdoba byly už kdysi součástí bohatých královských tabulí.V Číně a Japonsku je konzumace jedlých květů známa již tisíce let.Měsíček zahradní se už v minulosti používal jako salátová zelenina.Z okvětních lístků růže lze vyrábět sirup či zmrzlinu.Květy sedmikrásky můžeme přidávat do salátů, polévek i do pomazánek, marinovaná poupata se používají jako koření.Stejně tak jsou k jídlu květy heřmánku a některé druhy macešek.Jedlé jsou i květy popence či žabince.Další jedlou kytkou je lichořeřišnice, známá balkonovka.Její květy jsou dobré jako salát, pupeny a nezralá semena se pak nakládají do kyselého nálevu-podobně jako třeba i pampelišková poupata-a užívají se pak jako nepravé kapary.Lístky i květy violky vonné se už kdysi kandovaly-namočené v rozšlehaném bílku se obalovaly cukrem, daly se oschnout a jedly se jako cukroví.Dnes se opět v této tradiční podobě objevují.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 3.7.2010 15:20

Já přidávám sedmikrásky do čaje k dalším bylinkám

host - 147.92 (?), 3.7.2010 18:53

Jedlé jsou i květy host a černohlávků.

Moc by mě zajímalo to zpracování okvětních lístků růže, zatím je umím jen sušit na čaj. Můžete sem dát recepty?  Hanča

host - 126.125 (?), 3.7.2010 21:45

Šťáva z plátků růží

Suroviny:
300 g cukru, 200 g růžových plátků, 250 ml vody, 2,5 citrónu

Postup:
Pro přípravu se hodí nejlépe lístky z růže stolisté nebo šípkové.
Plátky z růže jemně omyjeme pod tekoucí vodou, vložíme do misky, prosypeme třemi polévkovými lžícemi cukru a pokapeme citrónovou šťávou. Rukama dobře promícháme a prohněteme. Poté misku přiklopíme a necháme v ledničce do druhého dne louhovat. Druhý den přilijeme čtvrt litru vody, směs promícháme a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a scedíme (lístky pořádně vyždímáme). Přidáme 250 g cukru, šťávu ze dvou citrónů a opět přivedeme k varu. Horkou šťávu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Šťáva má výbornou chuť a nezaměnitelnou jemnou vůni. Hotová šťáva se dá použít jako poleva na puding nebo smíchaná s vodou či sodovkou a vychlazená, jako občerstvující nápoj pro horké letní dny.

host - 126.125 (?), 3.7.2010 21:51

Recept: Kandované růžové lístky

Postup přípravy
Z květů růží opatrně otrháme jednotlivé okvětní lístky. V misce lehce rozšleháme bílek se studenou vodou, až směs začne mírně pěnit.

Malý štěteček namáčíme v bílkové směsi a potíráme jím jednotlivé lístky růží. Pak přes jemné sítko poprášíme lístky moučkovým cukrem. Skládáme je na plech nebo tác vyložený papírem na pečení.

Lístky necháme při pokojové teplotě uschnout. Skladujeme je v dobře uzavřené sklenici na suchém místě nebo je zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme v mrazničce.

Používáme je jako slavnostní ozdobu na dort nebo různé moučníky či poháry.
Suroviny
4 květy růží, chemicky neošetřené
1 bílek
1 lžíce studené vody
moučkový cukr dle potřeby

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025