Šťáva z plátků růží
Suroviny:
300 g cukru, 200 g růžových plátků, 250 ml vody, 2,5 citrónu
Postup:
Pro přípravu se hodí nejlépe lístky z růže stolisté nebo šípkové.
Plátky z růže jemně omyjeme pod tekoucí vodou, vložíme do misky, prosypeme třemi polévkovými lžícemi cukru a pokapeme citrónovou šťávou. Rukama dobře promícháme a prohněteme. Poté misku přiklopíme a necháme v ledničce do druhého dne louhovat. Druhý den přilijeme čtvrt litru vody, směs promícháme a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a scedíme (lístky pořádně vyždímáme). Přidáme 250 g cukru, šťávu ze dvou citrónů a opět přivedeme k varu. Horkou šťávu nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Šťáva má výbornou chuť a nezaměnitelnou jemnou vůni. Hotová šťáva se dá použít jako poleva na puding nebo smíchaná s vodou či sodovkou a vychlazená, jako občerstvující nápoj pro horké letní dny.