Koriandr
|
|
|
|
host - 231.172 (?) 22.2.2009 13:46
Jak se zbavit nepříjemné pachuti koriandru, pěstovaného v našich klimatických podmínkách ?
Zkoušel jsem pěstovat koriandr jak z dovežených mexických semínek asi 2x větších než naše, tak z našich a vždy se jeho chuť nepřiblížila chuti na mexických tortillách? Vždy byla narušena takovou tou chutí (někde sem četl štěnicovou, ale myslím že to pyžmo pouští takovej ten brouček co je na malinách), která v mexiku nebyla. Čím to je?
Není to relativní vlhkostí vzduchu? (Tropy mají přece jenom o dost vyšší), nzkoušel to někdo v pařníčku?
Díky za rady!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.71 (?), 10.6.2008 15:00, zobrazeno: 24207x
tetička z Rakouska koupila poslala našemu synovi semínka, ať se učí zahradničit. Mezi semínky poslala i koriandr, který jsem dnes konečně měla čas zasadit, ale s pocity: Snad ho někdo bude jíst. Zkrátka, kdybychom semínka nedostali, sama si je nekoupím - tak jdu sem pro radu.
Pěstujete někdo na zahradě koriandr? A co s ním děláte? Prý čerstvý do salátů... nebo ho sušíte a co pak s ním? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.35 (?), 10.6.2008 15:13
Do asijských jídel, masových směsí, pokrmů z brambor, omáček,salátů...
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.188 (?), 10.6.2008 15:17
Já jsem si koriandr poprvé přivezl z Kalifornie, tam je známý pod španělským názvem "cilantro". Netušil jsem tehdy, že totéž osivo seženu doma na každém rohu za 5,- Kč . Je ale pravda, že cilantro prodávané v obchodě v USA mělo podstatně větší listy (asi jako libeček) než to, které mi vyrostlo z amerického a pak českého osiva (o něco větší než kopr).
Nať je běžná a skoro nepostradatelná součást mexické (a myslím i thajské aj. orientální) kuchyně. Přidává se do zeleninových salátů, náplní tortil atp. Pro začátek ji zkuste přidat třeba do tradičního rajského salátu. Koriandr je dost aromatický a ne každému napoprvé chutná.
Pokud vykvete a dozraje, semena se rozemelou a použijí stejně jako koriandr prodávaný jako koření v sáčku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.71 (?), 10.6.2008 17:10
Děkuji. netušila jsem, že se tomu říká cilantro.. tak snad to bude chutnat. Jinak je to jednoletá rostlina, nebo trvalka jako třeba libeček?
|
|
|
|
|
|
|
Rade91 - (43) - 243.189 (?), 11.7.2008 0:59
Dobrý večer, koriandr setý (Coriandrum sativum L.) je jednoletá bylina.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 11.7.2008 8:39
ja si koriandr pestuji a davam ho do thajskych jidel - treba green kari. Pouzivam cerstve listky, jejich chut je hodne zvlastni, takova az stiplava, ale postupem doby si na to zvyknete tak, ze az pak uvarite kari bez koriandru, tak vam tam ta zvastni chut bude chybet. Cerstve bych je asi snist nedokazala, ale kdyz se to hodi do hotoveho kari, tak se to tim teplem trochu utlumi.
to ze vam koriandr vyrostl poznate snadno, ta stiplava vune je skutecne intenzivni. Dejte si to radeji kousek dal od mista kde sedite. Vzhledem to vypada trochu jako listova petrzel.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.66 (?), 2.8.2008 8:52
Ahoj,
koriandr používám především jako zelený - do salátů a do asijských jídel, kde je chuť koriandru typická.
Pokud jste z koriandru ještě nepřipravovala žádný pokrm, doporučuju pro začátek jednoduchou polévku - drůbeží vývar, rýžové nudle (lepší jsou ty široké) krátce povařené, do misky pak dáte nudle, na ně na obrané kousky masa z vývaru, dle možnosti mungo výhonky a zelenou zeleninu ze zahrádky (fantazii se meze nekladou) a nasekané zelené lístky koriandru. Zalejte horkým vývarem a nakonec můžete zakapat limetkou, případně i docukřit, dosolit či použít čili papričku. Tuto polévku konzumují lidé v Asii denně.
Hodně zdaru!
Ondra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.172 (?), 22.2.2009 13:46
Jak se zbavit nepříjemné pachuti koriandru, pěstovaného v našich klimatických podmínkách ?
Zkoušel jsem pěstovat koriandr jak z dovežených mexických semínek asi 2x větších než naše, tak z našich a vždy se jeho chuť nepřiblížila chuti na mexických tortillách? Vždy byla narušena takovou tou chutí (někde sem četl štěnicovou, ale myslím že to pyžmo pouští takovej ten brouček co je na malinách), která v mexiku nebyla. Čím to je?
Není to relativní vlhkostí vzduchu? (Tropy mají přece jenom o dost vyšší), nzkoušel to někdo v pařníčku?
Díky za rady!
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.8 (?), 28.5.2009 20:17
Dobrý den, koriandrová semínka se syrová /tedy zelená/ do jídla nepoužívají. Nechávají se usušit a pak se běžně používají do nálevu na zavařování okurek společně s hořčičným semínkem. Do jídel se používají usušená a rozdrcená a já je dávám do mletých mas, ale i při nakládání masa na minutky a kam mne zrovna napadne. Koriandr je v jídle prospěšný na zlepšení zažívání, ale samozřejmě nic se nemá přehánět, to platí vždy a všude. Zelená nať koriandru má vůni zvláštní, jakoby myší, ale dobrá v salátech opravdu je.
Zdraví Anetta
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.179 (?), 1.7.2011 0:41
Peruánské kladivo
Suroviny: 2 lžičky koriandrových semínek, 5 hřebíčků, 1 lžička mletého chilli, 600 ml vody
Postup: Svařte. Přikryjte a nechte 10 minut mírně probublávat. Oslaďte medem a pijte podle potřeby pokaždé asi půl šálku. Tento ostrý nápoj není nic pro slabochy, ale pomáhá při bolení hlavy, při špatném trávení i při depresi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|