Jarní kůra k pročištění krve
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?) 20.4.2008 20:59
Citujem zo šarlatánskeho serveru doktorka.cz:
Švýcarského lékaře, přírodovědce, filozofa a alchymistu Paracelsa (1493-1541) svého času jedni (většinou urození pacienti z celé Evropy) velebili jako lékařského génia, a druzí (jeho kolegové) pomlouvali jako kverulanta. Také on si vážil skvělých vlastností kopřivy: "Když někdo vypije kopřivovou šťávu, krev se mu rozproudí a vyvolá silné pocení. Šťáva rovněž urychlí menstruaci, když se smíchá s myrhou a přiloží na dolní konec páteře. Kopřivový med se zhotoví tak, že se včelí med odpění a svaří s kopřivovými nažkami a kopřivovou šťávou nebo místo ní s dobrým vínem. Je to vynikající lék proti bolestem v krajině srdeční, zánětu pohrudnice a kašli."
Za povšimnutie stojí obzlášť ten fakt, že už Paracelsovi bolo jasné, že kopřivový med je lepší bez kopřiv, zato s dobrým vínom.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 172.106 (?), 2.4.2008 20:28
Kopřiva je vůbec zázračná bylinka.
Kopřiva půvobí močopudně, odstraňuje s těla škodlivé látky, posiluje nervy a vůbec příznivě ovliňuje funkci jater a žlučníku.
Já osobně mám ráda i kopřivový sirup: 250 g kopiv povaříme v 1 a 1/2 litru vody. Do rána necháme louhovat a scedíme. Přídáme 500g cukru a vaříme do hustoty medu. Užívá se buď 2 polévkové lžíce 3x denně nebo příležitostně do čaje.
POZOR!!! Kopřivu bychom měli sbírat jen do 20. května - protože po tomto datu je v ní hodně dusičnanů.
|
|
|
|
|
|
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 119.76 (?), 8.4.2008 8:08
Ještě se vrátím k té kopřivě. Je to totiž jedna z mých oblíbených bylinek. Né, že bych si jí přímo pěstovala, ale na zahradě ji mám. Schovanou za kompostem. A vím, že není počůraná od pejsků ani jinak znečistěná.
Kopřiva (mladá) se dá přidávat do mletého masa a jsou z toho kopřivové karbanátky, dá se udělat kopřivový špenát (ten doma opravdu milují takže ho jím jen já) a hlavně různé čaje a sirupy.
Zkuste kopřivový med. Jsem blázen do medu. Dělám ho z pampelišek, jitrocele, černého bezu a z kopřiv. Těžko říct, který je lepší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.202 (?), 20.4.2008 20:04
Že se dělá med z pampelišek to vím ale z kopřiv atd. Dejte recepty, vyzkoušíme.Zní to zajímavě.oi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 20.4.2008 20:59
Citujem zo šarlatánskeho serveru doktorka.cz:
Švýcarského lékaře, přírodovědce, filozofa a alchymistu Paracelsa (1493-1541) svého času jedni (většinou urození pacienti z celé Evropy) velebili jako lékařského génia, a druzí (jeho kolegové) pomlouvali jako kverulanta. Také on si vážil skvělých vlastností kopřivy: "Když někdo vypije kopřivovou šťávu, krev se mu rozproudí a vyvolá silné pocení. Šťáva rovněž urychlí menstruaci, když se smíchá s myrhou a přiloží na dolní konec páteře. Kopřivový med se zhotoví tak, že se včelí med odpění a svaří s kopřivovými nažkami a kopřivovou šťávou nebo místo ní s dobrým vínem. Je to vynikající lék proti bolestem v krajině srdeční, zánětu pohrudnice a kašli."
Za povšimnutie stojí obzlášť ten fakt, že už Paracelsovi bolo jasné, že kopřivový med je lepší bez kopřiv, zato s dobrým vínom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|