Já bazalkám průběžně, do spotřeby v kuchyni, odštipuji vršky tak, že vždycky pod ušípnutím musí zůstat vyrůstající zálistky z paždí lístků. Z těch se vytváří nové větvičky a na nich zase vyrůstají zálistky. Nad nimi se zase uštipuje. Bazalku vykvést nenechávám, neboť ji průběžně ty vršky, kde se tvoří květy, uštipuji. Takto mám bazalkové keříky funkční až do podzimu. Mám bazalkový záhon venku, keříků mám asi dvacet. Ke konci léta některé z nich ovšem pak už vykvést nechám a semínka použiji na výsev a předpěstování sazenic pro sklizeň v celém příštím roce. Nakonec všechny keříky, dřív než nastane chladno, které by bazalku stejně umořilo, usuším, suché lístky z větviček sdrhnu a v suché čisté lahvi se šroubovacím uzávěrem uskladním k ostatnímu koření na průběžné používání během zimního období.
Pilně sklízejte a přebytky si usušte. 