Bylinky
|
|
|
|
Vlastice - (15) - 102.120 (?) 19.9.2007 11:05
Dobrý den, hrozně mě zaujal váš příspěvek na téma mulčovací kůry a folie. Letos na jaře jsme zakládali zahradu vysazovali jsme poléhavé jalovce na mírný svah u terasy. Nechali jsem se také zlákat na kůru a textilii,ale přiznám se, že mně na tom pořád něco vadilo. Zakládala jsem i skalku, kde jsem hodně používala půdokryvné rostliny (hlavně tymián, rozchodníky..). Během těch pár měsíců se nádherně rozrostly a vypádá to krásně. Mulčovací kůra se sesychá a vítr ji rozfoukává, jak píšete. Teď, když navíc vím, že se mění i půda a život v ní, tak bych to nejraději všechno zlikvidovala. Ale jsem moc ráda, že jsem si váš názor přečetla a doufám, že se s nějakou další radou od vás ještě setkám.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.210 (?), 19.9.2006 9:25, zobrazeno: 14847x
Hledám začínajícího pěstitele bylinek k výměně zkušeností.
Prosím poraďte mi, zda můžu k bylinám použít mulčovací kůru.
Děkuji. Simona
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.127 (?), 10.7.2007 11:31
Mám bylinky ve vymývaném bílém štěrku a daří se jim skvěle, byť jsou na severní straně. Nevidím jediný důvod, proč by se jim nelíbilo nad mulčovací kůrou - princip je podobný: fólie-kůra, nebo fólie-kamínky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.24 (?), 10.7.2007 12:18
Dobrý den. Jen trošičku připomínku. Rozdíl v bílém štěrku a mulčovací kůře je přeci jen zásadní. Štěrk je v podstatě netečný materiál, ze kterého se nic neuvolňuje a také krásně odráží dopadající světlo. Mulčovací kůra se rozkládá a mikroorganizmy, které tomu pomáhají potřebují k této činosti hlavně dusík. Proto se do 1m3 kůry, když ji chcete zkompostovat, přidává až 4 kg močoviny. Tím chci naznačit, že proces rozkladu té mulčovací kůry pravděpodobně zahýbe obsahem živin v půdě. A také pozvolna může měnit pH půdy, což se může také projevit. A proč pod kůru dávat ještě fólii, to mě uniká. Ta nepropustí vodu a struktura půdy pod fóliií bývá narušená. Ve své podstatě v ní ubývá přirozený život. Něco jiného může být užití netkané textilie, tam bych to chápal, ale potom bez mulčovací kůry. Pěkný den přeje Stanislaw:-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.127 (?), 10.7.2007 15:26
Tak to jste mne dostal, milý pane Stanislawe /to dvojité w je dobrý :-)/, dokonce jsem vyběhla do zahrady, odhrabala šutříky a studovala, co to pod tím leží. Asi fakt ona textilie, nikoli folie - ovšem mně to splývá... Z rubu lehýnce nahrublá... Fólii máme v jezírku a to je jiný štofík. Na jiném místě zahrady máme řekněme tedy textilii a na ni mulčovací kůru /jsou tam vřesy, malé stříbrné smrčky, tavolníky/. A je to dobře, protože tráva tolik neprorůstá, i když trochu ano. Ale to je pidi vytrhávání místo ranní rozcvičky tu a tam. Dát kůru rovnou na půdu, to by se člověk navztekal - myslím si. Hned vedle této části máme travnatou část. Voda si krásně cestu najde, protože každému zasazení /i v kamíncích/ předcházelo křížové proříznutí textilie a následné zpětné uložení /ale už jsem nesešívala školním stehem :-) /.
Ale máte pravdu, i my absolutní laici bychom se měli snažit používat správné termíny, abychom další laiky nemátli. Díky za upozornění. Dita.
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.24 (?), 11.7.2007 6:30
Milá paní Dito, v žádném případě jsem svým příspěvkem neupozorňoval na nějaké nesprávné termíny, tomu jsem celkem vzdálený, jen jsem naznačil rozdílné chování hlavně vody při užití zmíněných materiálů. Nicméně trošku zareaguji na Vaši větu o mulčovací kůře, která je uložena rovnou na půdu. Přesně takto to dělám už mnoho let, jelikož je to vlastně moje povolání. Projektuji a realizuji okrasné a užitkové zahrady a jsem taky ovocnář. Na rozdíl od mnoha jiných sadovníků, já ale pozemek velmi důkladně odplevelím a hlavně používám půdopokryvné dřeviny, které zhruba do tří let půdy zcela pokryjí, takže ji v místě výsadby vůbec neuvidíte. Je mi totiž stále záhadou, proč, když se použije netkaná textilie, která brání mulčovací kůře v dotyku s půdou, proč se dlouhá léta dívat na tuto kůru, jelikož se nebude rozkládat. Nemluvě o další věci, a to, že tato kůra bude víceméně vyschlá a bude ji rozhazovat okolo každý větřík. Viděl jsem takto založené desítky zahrad. Ale myslím si, že vím, jak užívání textilie u výsadeb vzniklo. Má to opodstatnění u zeleně např. na svazích liniových staveb, čili třeba dálnice. Tam by mulčovací kůra sjížděla vlivem počasí a gravitace. Tak se tam natáhne pruh textilie a je vymalováno. Než se zničí, tak to chvíli slouží. Ale to už je jiná věc. Přeji Vám mnoho pohody na Vaší zahradě. Stanislaw:-) (To w je vzpomínka na mého příbuzného, který skončil v koncentračním táboře, to jen na okraj)
|
|
|
|
|
|
|
Vlastice - (15) - 102.120 (?), 19.9.2007 11:05
Dobrý den, hrozně mě zaujal váš příspěvek na téma mulčovací kůry a folie. Letos na jaře jsme zakládali zahradu vysazovali jsme poléhavé jalovce na mírný svah u terasy. Nechali jsem se také zlákat na kůru a textilii,ale přiznám se, že mně na tom pořád něco vadilo. Zakládala jsem i skalku, kde jsem hodně používala půdokryvné rostliny (hlavně tymián, rozchodníky..). Během těch pár měsíců se nádherně rozrostly a vypádá to krásně. Mulčovací kůra se sesychá a vítr ji rozfoukává, jak píšete. Teď, když navíc vím, že se mění i půda a život v ní, tak bych to nejraději všechno zlikvidovala. Ale jsem moc ráda, že jsem si váš názor přečetla a doufám, že se s nějakou další radou od vás ještě setkám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|