Pár receptů jak zpracovat květy a plody černého bezu.
Bezový med
Dvacet větších opraných květenství a dva na kolečka rozkrájené citrony vaříme v 1,5 litru vody 20 minut. Odstavíme na 24 hodin a přecedíme. Přidáme 1,5 kg cukru – písek, šťávu z jednoho nebo dvou citronů a pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Stočíme do skleniček a zarestujeme.
Bezinkový likér
Do litru šťávy z povařených bezinek přidáme půl kila cukru, pár hřebíčků a šťávu z jednoho citronu. Vaříme půl hodiny, odstavíme a necháme vychladnout. Pak přidáme litr rumu nebo vodky, stočíme do lahví a zazátkujeme.
Bezinkové víno
1 a ¼ litru otrhaných, omytých bezinek dáme do 4 litrů vody a 20 minut vaříme. Po vychladnutí dáme do vymačkané a přecezené šťávy 1,5 kg cukru a necháme přejít varem. Do vlažné šťávy dáme připravené kvasinky a necháme kvasit. Po dokvašení stáhneme víno do lahví a uložíme v chladnu.
Bezinkový koňak
Půl litru mléka přivedeme k varu, přelijeme jím 4 větší květenství bezu, odstavíme na půl hodiny a přecedíme. Přidáme 2 utřené žloutky s cukrem, jeden balíček vanilkového cukru, půl sklenky koňaku a rozmixujeme.
Šumivý nápoj
Do osmi litrů vody dáme 1 kg cukru a povaříme. Po vychladnutí přidáme asi 12 větších květenství bezu a 4 citrony, nakrájené na kolečka a necháme týden v teple kvasit. Pak stočíme do lahví, vychladíme a pijeme. Nedá se dlouho skladovat.
Kosmatice
Z mouky, mléka, vajec, oleje a soli ušleháme těstíčko, ve kterém namáčíme květy bezu a smažíme. Podáváme buď naslano, nebo sypeme cukrem a skořicí.
Pleťová maska
Dvě hrsti bezového květu zalijeme trochou vařící vody, aby vznikla kašovitá hmota. Teplou kaši položíme na gázu, přiložíme na obličej a necháme v klidu působit 20 minut. Potom masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a natřeme krémem. Můžeme použít masku ze stejných dílů květu bezu, heřmánku a lípy.