Vysávání popela z krbu

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?)
16.10.2010 8:00

To je vysavač pro okolí krbu a ne pro kotel ÚT. Z komína a kolem kotle vysávám starým vysavačem a je to za cenu jednoho sáčku. Vezme naráz tak ty 2 litry, možná víc, to jsem neměřil. Prostě jak přestane mít sací schopnost, tak je třeba sáček vyměnit - vysypat dle stavu. Bez sáčku, když se ponechá jen látkový pytlík, tak je brzy po motoru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 64.232 (?), 15.10.2010 18:57

Na základě zdejší diskuze jsem se rozhodl zakoupit eletrický vysavač popele, objevil se v OBI za velmi příjemnou cenu 999 Kč. Měl jsem představu, že budu vysavačem odstraňovat popel z kotle ústředního topení, kde topím dřevem, spíše sporadicky o sobotách a nedělích. Bohužel praxe se ukazala jako značně odlišná, v negativním smyslu. Kotel před první zkouškou byl v podstatě vyčištěn a chtěl jsem ho dočistit, odsát popel v místech kde se špatně dostáva s smetáčkem a lopatou. Po cca 30 vteřinách práce se filtr ucpal, motor bez přívodu vzduchu začal kvílet a nezbylo než vyčistit filtr. Štětcem to moc nešlo, bylo ho třeba demontovat a vyklepat. Po opětovném namontování vyčištěnéhon filtru se situace opakovala, chvíle vysavaní, ucpaní filtru, kvílení motoru. Celkem jsem odsal cca 2litry popele a tříkrát čistil filtr. Tím má představa o tom, že do 20 litrové nádoby odsaji popel z jednodenního topení bez prachu a námahy vzala za své. To bych musel ten filtr vyčist alespoň 30 krát. Po prostudování vnitřní konstrukce vysavače, kde je defakto ústí sací hadice naproti filtru, bez jakýchkoliv deflektorů a přepážek je zřejme, že to tak muselo dopadnou. Tak jsem ho očistil, zabalil a vrátil do OBI.Popel budu odstraňovat lopatkou a smetáčkem, okolí vysaji vysavačem Karcher.

Mátě obdobné zkušenosti?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 16.10.2010 8:00

To je vysavač pro okolí krbu a ne pro kotel ÚT. Z komína a kolem kotle vysávám starým vysavačem a je to za cenu jednoho sáčku. Vezme naráz tak ty 2 litry, možná víc, to jsem neměřil. Prostě jak přestane mít sací schopnost, tak je třeba sáček vyměnit - vysypat dle stavu. Bez sáčku, když se ponechá jen látkový pytlík, tak je brzy po motoru.

host - 64.232 (?), 16.10.2010 9:05

Po výše uvedených zkušenostech už vím, že tento vysavač je skutečně nejvhodnější na likvidaci popele z popelníku naruživého kuřáka a případně i z toho krbu. V popisu výrobku se ale uvádí "Vysavač popele elektrický,objem 20 litrů" a to mne zmátlo.

host - 5.178 (?), 22.2.2013 10:20

Používáme krbový vysavač s motorem asi 1200W. Na začátku fungoval dobře, ale tuhle topnou sezónu strašně práší do místnosti a hepa filtr se ihned zanáší a musí se neustále vyklepávat. Rozhodně nedoporučuji ke koupi!!!

host - 109.173 (?), 16.5.2010 23:12

Prášení při čištění krbu nebo kamen se dá zabránit prachu jedině separátorem na popel. Tento separátor musí mít filtr, nikoliv jenom sítko na hrubé nečistoty. Tento filtr bývá papírový a je možné asi tři vysávání krbu nebo kamen. potom se musí vyndat a vyklepat. Filtr, pokud Vám neshoří, vydrží několik roků. Cena asi 300 Kč.Samozřejmě nic není ideální a proto nesmíte nasávat žhavé kousky, neboť jinak shoří. Cena separátoru 2 200 Kč. Další možnost je separátor na popel a vodu. Tento separátor má hadrový filtr a plovák na vodu. Tento hadrový filtr ovšem také musíte vyklepávat po třech vysáváních. Cena asi 1 700Kč.Můžete s ním vysávat vodu se země, nebo i z ucpaného umyvadla a pod.. Cena asi 5 000 Kč. Tyto separátory můžete napojit jak na centrální vysavač, tak i na běžný. Pokud ale napojíte vysávání popela na obyčejný vysavač, tak veškerý jemný prach, který filtr nezachytí, Vám práší do místnosti.Ještě něco k centrálnímu vysavači. Je pravda, že za sebou taháte delší hadici, ale pokud máte prahy u dveří, nepřetahujete se s ními o vysavač. Veškerý nezachycený prach jde mimo byt, nebo RD. V obytných místnostech se neusazuje na nábytku prach a daleko méně musíte prach utírat. Při koupi centr. vysavače zaplatíte vyšší cenu / ovšem pokud si kupujete dražší pojízdný vysavač, určitě nevydrží co centrální / a vyplatí se centrální. Ideální hadice 9 m. Manželka, by více neměnila. Dnes dostanete centrální vysavač s doživotní zárukou. Jaroslav Simandl

host - 166.252 (?), 31.1.2011 21:16

Dobrý den, chtěla bych si zakoupit elektrický vysavač popela. Zaujal mě vysavač, který má omyvatelný Hepa filtr místo papírového (1400,-). Viděla jsem také s papírovým tiltrem, na kterém byl ještě takový kovový obal či místo kovového textilní. Prosím o radu, který elektrický vysavač by byl nejlepší. Bojím se, aby se prach nevířil do pokoje a pak také abych nemusela každý měsíc kupovat nový filtr.

host - 182.242 (?), 22.10.2011 2:22
Mohu průmyslovým značkovým vysavačem Stihl vysávat popel z krbových kamen? Kamna jsou opatřena sekundárním spalováním, takže je drobný prašný popel. Vysavač má vlastní ofukování filtru. Samozřejmě, že nebudu vysávat žhavý popel, pouze jemný vyhaslý popel z ohniště a kolem kamen. Nerad bych vysavač některak poškodil. Chtěl jsem koupit separátor popela, nebo el.krbový vysavač, ale nenašel jsem moc příznivých odpovědí. Vybírat popel u našich kamen lopatkou a smetákem není žádný med. Roman

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 22.10.2011 7:50

přečetl bych návod a k čemu je určen, a pokud je tam látka připomínající popel, třeba prach ze dřeva po broušení, tak bych to zkusil.

host - 182.242 (?), 24.10.2011 0:15
Dobrý večer! Možná by to tím průmyslákem vysávat šlo, jenomže jsem si neuvědomil, že za pár dní naplním hadrový sáček ve vysavači a pořizovací cena sáčku je kol. 200 Kč. Kolem kamen vysávat budu určitě, ale ohniště raději ne. Takže bohužel, lopatka,pohrabáč a košťátko to jistí. Roman

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 24.10.2011 0:28

což takhle filtr na popel připojit k vysavači

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024