Vyhnuty gril
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.66 (?), 10.1.2018 12:24
Páka je jednodušší než hever, ale s heverem pracujete přesněji a hlavně plynule.
Ale jak píše výše Doktor Vysloužil, předpokladem trvalého řešení je to udělat pokud možno pořádně. Není tolik důležíté, aby základ byl do nezámrzné hloubyky, jako to, aby podzákladí mrazem nepracovalo. To u takto jednoduché stavby zajístí jím zmíněný dobře odvodněný štěrkový kufr (polštář). Taky se bude lišit technologie podle toho, kolik bude pomocníků a jak těžké jsou jednotlivé monolity skládačky. V úvodu popsaný postup je takový aby to zvládnul jeden člověk bez pomocníků a bez velikého rizika pro vlastní zdraví.
Jen tak orientačně k váhám dílů. Deska výpočtem (0,08×0,6×1,0)×2000= 96kg stěny topeniště okometricky odhadem (OO) 160kg, jehlan pod komínem OO 120-200 kg dle tloušťky skořepiny, Komín 120 kg,... suma sumárum = tuna betonu.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.64 (?), 10.1.2018 12:27
Takiy bych to tak udělal. Když bych se rozhodl z nějakého důvodu to nerozebírat (což je nejlepší řešení), tak nadzdvihnout, podsypat (štěrk) a uvidí se, co to do roka udělá. To podsypání bych malinko přehnal, přece si to trochu sedne. Je sice nebezpečí, že základová deska při zdvíhání praskne- no a pak tedy rozebrat a udělat pořádně.
Když se to bude všelijak podbetonovávat, tak se stejně deska musí přizdvihnout a to prasknutí hrozí stejně. Jirka
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.216 (?), 10.1.2018 12:41
Základová deska je festovní kus betonu, manipulaci jistě vydrží bez popraskání.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 10.1.2018 13:11
Bavíme se tu nad fotkou nového grilu, škoda, že nám Radas nechce ukázat, jak vypadá teď. Je možné, že nahnutí je nezřetelné, je možné, že gril je ve stavu, kdy si žádnou repozici nezaslouží.
Já osobně mám venkovní udírnu postavenou na velké betonové dlaždici (asi 70x70cm), která leží jen na asi 15 cm udusaného štěrku, tedy žádná nezámrazná hloubka. V tuhé zimě se stavba trochu zvedne, ale ničemu to nevadí.
Pokud je pod grilem skutečně nestabilní podloží (tekuté písky nebo jíly) jak píše 250 122, pak ani nezámrazná hloubka nemusí nic vyřešit, jestliže se podloží pohybuje. Častější příčinou nahnuté stavby je ale srovnaný, ale nedostatečně utužený terén pod základovou deskou. Taková stavba si za pár let sedne (příp. nahne), ale víc se nehýbe. Kdo někdy přistavoval ke staré stavbě novou zeď, asi to zažil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudibal - Stříbrný Zahrádkář (136) - 191.86 (?), 11.1.2018 19:17
To není stav hrozící zhroucením, na funkci to snad nemá vliv a je možné, že se to tak zastaví. Riskovat poškození při vyrovnávání bych zvažoval až pokud by se náklon stále zvětšoval..
Můžete z odchylky udělat výhodu, něco, co každý nemá. Při grilování se to může stát zdrojem veselé konverzace. Například v Itálii mají nakřivo celou věž, a lidi se z toho mohou zbláznit, v Karviné mají nakloněný kostel, atd. Ale uznávám, že určitý typ lidí lehkou nedokonalost či nepravidelnost nepřenese přes srdce. A asi jich je víc než těch druhých.
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.46 (?), 31.5.2018 13:09
Přeji dobrý den,
pokud máte desku s armováním a věříte její pevnosti, tak máte možnost. (Násadou od smetáku se dá zvednout pyramida) Vykopejte si stružku kolem desky a nějakou tyčí pěchujte pod desku zeminu, bouchete ji tam pod úhlem 45° a dosypávejte. Při troše trpělivosti zhutníte podloží a desku zvednete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|