Ano, 24%ní roztok je 240g soli na litr. Nastřikujeme-li deci láku do kila masa, dostaneme tak do něj něco přes 2 deka na kilo, tedy obvykle doporučovanou dávku k nasolování. Výhodou je, že je okamžitě v celém profilu masa, nehrozí nedosolený střed.
Čerstvá stehna, nikoli mražená.Na 1kg masa s kostí 1dkg soli a 0.8 dkg dusitanové soli,3 velké jemně utřené stroužky česneku.
Osučené kýty propíchám vidličkou až ke kosti a maso potřu směsí.V chladnu do 8 stupňů cca týden odležet a denně překládat.Udím cca při 65stupních asi 5-6 hodin bukovým dřevem.
Já je nastříknu 24% roztokem soli a Pragandy 1:1. J to v podstatě nasycený roztok. Možno do láku rozmačkat česnek a přecedit. Na kilo masa (každého) dávám asi 1 deci toho slaného láku. Protože ve stehnech jsou kosti, které taky něco váží, tak trochu míň než deci. Udím raději hned následující den, mám strach, aby se kosti nezačaly kazit.
Uvedený postup hosta 160.5 bude jistě taky dobrý a osvědčený.
Zdravim, těch 24% to je na litr vody 240g soli? Jinak jsem to zatim udělal stehna jsem dal do láku na tri dny poměr 70g soli pragandy na litr vody,stehna jsem pak ohral 10min. v 70c lázni nechal okapat a udil 3hod. 60-80c.
Ano, 24%ní roztok je 240g soli na litr. Nastřikujeme-li deci láku do kila masa, dostaneme tak do něj něco přes 2 deka na kilo, tedy obvykle doporučovanou dávku k nasolování. Výhodou je, že je okamžitě v celém profilu masa, nehrozí nedosolený střed.
pridam jeste jeden zpusob, ktery nas naucili kamaradi z ukrajiny. Den pred uzenim stehna potreme majonezou s rozmichanym grilovacim korenim a naskladame do jakekoliv misy. Udime ze zacatku trosku vetsi teplotou, majoneza vytvori na kureti krustu a pak jen douzujeme. Kurcicka na tom je pak uplne uzasna, krupava a diky majoneze drzi stavu. Kdyz si pak takove stehynko zakrojite, jeto neuveritelne lahodne. neni treba dosolovat.
Já teda neodvažuju sůl, ale posolím je rychlosolí a vetřu jí i s česnekem po kůži a udím druhý nebo třetí den. Nakládám kuřecí čtvrtky, které jsou o něco větší než stehna.