Takže pár zkušeností s udírnou mountfield:
-maso (bok, kotlety) nakládáno - napichováním láku z pragandy a česneku, pak zalito v nádobě z plastu 3 dny v lednici.
-po nahřátí udírny uzeno 2 hodiny na 85 st. c, pak doplnění štěpků, nastavení 110 st. c na dvě hodiny, znovu doplnění dřev. štěpků(používám smše štěpků a dubových hrubších pilin), nastavení 85 st. C a uzeno po dosažení vnitřní teploty cca 82 st.C(trvalo to kolem 5 hodin). Toto hlídám bezdrátovým teploměrem do masa. Maso výborné, měkké - jako z velké zděné udírny.
Druhá varianta - použít teploměr do masa co je součástí udírny a je hotovo za cca 2,5 hod. taky dobré, ale trochu méně kouřového aroma.
------------
klobásy jsem zkoušel dělat jako první pokus při teplotě 65 st. C a to pouze se štěpkou, neměl jsem ještě piliny. nebylo to ono. Málo kouře, musel jsem přidat teplotu, byly spíše upečené.
Budu dělat druhý pokus tak, že teplotu dám na 80 st. c a pohlídám si vnitřní teplotu masa na cca 75 st.C.
Na rychlou spotřebu by taky šlo použít vnitřní tepelné čidlo dodávané k udírně. To nastavit na uvedených 75 st.C. Bude to hotovo za hodinu.