Udírna ze starých kamen



host - 226.182 (?)
20.1.2014 11:24

Maso vypadá krásně.At' se Vám daří další uzené dobroty.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 203.4 (?), 14.1.2014 21:28, zobrazeno: 18207x

Dobrý den,

před pár lety sem měl možnost udit ve zděné udírně. Ta možnost už pominula a já se před pár týdny rozhodl něco opět vyudit. Protože je leden a venku zima, tudíž nějaké velké práce venku nehrozí, rozhodl jsem se pro provizorní řešení. Obstaral sem si staré kamna Petry a stloukl na nožičkách budku(udírnu) z dřevěných prken o rozměrech 50x70x80 šxdxv. Kouřovod 1 metr plus koleno do spodku budky. Vím, že zasloužilé uzenáře obráží studený pot, ale chci to zkusit. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Nebo je to jen ztráta času s nevalným výsledkem? Co a jak atd. vím, jen by mě zajímal názor na můj způsob řešení chuti si zas něco vyudit.

   
host - 226.182 (?), 15.1.2014 10:51

Zdravím, vyudit se dá prakticky v čem koliv.Jen se obávám že se bude kouřovod ochlazovat a bude dehtovat.Je lepší kouřovod tepelně zaizolovat a zakopat do země.Topeniště bych udělal ze šamotových cihel bez roštu s vrátky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Ptejte se, rpstylle@seznam.cz 

      
host - 203.4 (?), 18.1.2014 20:40

Tak "udírna" už je po 2 odpoledne začouzena a zítra jedu naostro. Budu mít možná problém držet teplotu dostatečně nízko(byl sem zvyklý udit na +-70 °C po dobu cca 10-12 hodin), hoří to jak prdlý a moc nechci škrtit přívod vzduchu kvůli dehtování, jedno polínko a držím se nějakých 45 minut mezi 60-80 °C. Zkoušel sem na 2 hodinky poudit kupované klobásky a dobrý-žádná hořkost, žádný nánosy sazí atd., tak držte palce. Na zkoušku mám 2 kila naloženýho bůčku bez kosti, než se bouda zahřeje, nechám ho prohřát ve vodě s česnekem, novým kořením a bobkovým listem(vždycky sem nakládal do láku s česnekem, tentokrát sem na něj úplně zapoměl).

         
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:14

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/...

časť udiarne
časť udiarne
            
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:23

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/......napravo už terajšia udiareń...

časť 2
časť 2
               
host - 37.141 (?), 19.1.2014 10:42

Brzdovy bubon z Iveca, a bedna zo starého počítača /monitora/......časť 3

časť 3
časť 3
                  
host - 203.4 (?), 20.1.2014 10:08

Tak vyuzeno. Maso sem nechal asi hodinku v horké vodě a pak šlo do udírny. Udil sem jen suchým bukem na 60-70 °C po dobu 10 hodin. Možná by to hodinku dvě ještě sneslo. Ale chuťově je výborný, žádnej dehet, neočouzený. První pokus dopadl výborně.


                     
host - 203.4 (?), 20.1.2014 10:10

Už pověšeno na půdě


                     
host - 226.182 (?), 20.1.2014 11:24

Maso vypadá krásně.At' se Vám daří další uzené dobroty.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika