udírna



host - 212.142 (?) 
26.2.2008 14:34, zobrazeno: 413144x

Dobrý den, je lépe postavit udírnu zděnou nebo dřevěnou? Udit by se mělo jen pro soukromé účely, ne na kšeft.

  
   
host - 168.167 (?), 3.3.2008 13:18

Záleží na vkusu a materiálu, který máte k dispozici. Zděná zabere víc místa, ale lépe vypadá. Dřevěná  se rychleji ohřeje a  v případě potřeby je mobilní.

Já mám kovovou, zvenčí opláštěnou dřevem a taky je dobrá.

V každé udírně se musí trošku jinak topit, druh materiálu udírny má vliv na kondenzaci vlhkosti během uzení, rozdílné setrvačnosti vedení a udržování  tepla.  Po nalezení optimálního "způsobu ovládání" lze udit ve všem.

   
Morpheus141 - (7) - 4.100 (?), 11.3.2008 8:45

Důležité je, aby přívodní tunel od topeniště k udírně měl alespoň 2m, vyvarujte se prosím udíren kde je topeniště přímo pod udírnou, to potom neudíte ale pečete nad ohněm. jinak doporučuji zděnou udírnu, lépe se v ní udržuje teplota, je ovšem nutné ji déle roztápět.
Dále se také prosím vyvarujte udíren z kovu (ovlivňují kvalitu uzení) a jako tunel od topeniště nepoužívejte azbestocement (eternitové roury) je lépe jej udělat zděný a dobře tepelně izolovaný (např. zahrnutý zeminou či obložený dřevem). Přeji mnoho úspěchů a spoustu lahodných uzenin.

      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 11.3.2008 12:55

Já považuji za nejlepší dřevěnou udírnu, protože nedrží teplo, a tak tam nejlíp dochází k  uzení studeným kouřem. Zdi zděné udírny se vyhřejí a pak sálají teplo, takže udírna pak trochu připéká. Výsledky jsou samozřejmě výborné z jakékoli udírny. Já mám prostě nejradši chuť uzeného masa, která vzniká uzením jen kouřem při co nejnižší teplotě. Takové uzení trvá však dlouho.

Pokud máme nějakou sešlost a chci servírovat uzené přímo z udírny, tak samozřejmě udím při vyšší teplotě,  spíš to upeču v přítomnosti kouře, a na to se hodí i zděná udírna.

         
snedro - (10) - 12.27 (?), 6.4.2008 16:53

Dobrý den!

Letos bych chtěl postavit udírnu, odkoupil jsem za hubičku šamotové cihly které se používaly na stavbu komínů nebyly nikdy použity, mají tvar půlkruhu a mají zámky, takže udírna bude mít tvar válce a zakončena bude stříškou tvaru jehlanu vytvořeného z palubek, nebo ještě lépe silnějších prkének.jde mi o to jestli bude lepší vnitřek udírny vydřevit a jakým dřevem mohl bych to vypalubkovat po vnítřní straně? není použítí šamotových cihel nebezpečné zdraví? Topeniště bude samozřejmě mimo do 2m od udírny vedeno kameninovou rourou.

Děkuji za odpovědi.

            
host - 45.44 (?), 19.5.2008 8:20

na tomto odkazu je návod na celkem zajímavou udírnu...

            
Morpheus141 - (7) - 5.18 (?), 12.7.2008 10:20

Dobrý den, použít šamotové cihly na vlastní udírnu mi připadá jako plýtvání, je dobré je použít na topeniště, ale na vlastní těleso udírny je to naprosto zbytečné anžto tam není takový žár... využil bych je raději na stavbu grilu a udírnu bych udělal z normálních cihel

               
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 12.7.2008 11:48

správný názor, nač plýtvat drahým materiálem tam, kde poslouží stará dobře pálená cihla za hubičku!

                  
host - 215.130 (?), 30.10.2008 19:01

Dobrý den, chtěla bych koupit teploměr do udírny. Mohl by mi prosím někdo z vás poradit, kde se dají tyto teploměry zakoupit? Moc děkuji!!!

                     
host - 14.116 (?), 30.10.2008 19:10

Stačí skočit do prodejny kde prodávají bojlery a kotle a koupit klasický bojlerový teploměr, tuším, že jsem ho viděl kolem 300,- kaček

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika