udírna
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?) 18.12.2008 11:26
Umím si představit, že by udírna ze šamotek měla jiné vlastnosti, jak z klasických cihel.Vede mne k tomu životní zkušenost s lidmi, kteří přišli pro radu co a jak udělat, aby vše záhy stvořili (lépe),tudíš úplně špatně.Toto může být jeden z případů, kdy vlastnosti šamotových cihel, jdou proti původnímu záměru, tj. nevyhovují danému účelu.Jejich tepelná vodivost a další řada parametrů se velice od (klasiky) liší a může to mít v konečném důsledku onen negativní dopad na průběh uzení.Na druhou stranu však věřím tomu, že se dá nalézt způsob jakým i v takovéto udírně vyudit s úspěchem, chce to trpělivost pro nalezení optimálního postupu při uzení (tady neznám míru zkušeností majitele),obecně lze konstatovat pouze jedno, žádný učený z nebe nepadl, zkušenost si žádá oběti.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.193 (?), 25.7.2009 0:12
Boilerový teploměr je z plastu a nemá stupnici-jen modrou a červenou barvu.
Do udírny pouze kotlový malý teploměr v rozsahu-20-120 C. Má zabudované kovové futro, které zamontuješ do tělesa udírny ateploměr zasuneš. Ideální výška je cca 10 cm od stříšky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.174 (?), 19.11.2009 10:53
Řešil jsem stejný problém s teploměrem.Mám udírnu obestavenou kamenem, takže jsem sháněl teploměr s dlouhým čidlem kolem 50 cm, abych se dostal do středu udírny. Našel jsem firmu eximus z Blanska, kde si můžete vybrat z opravdu velké nabídky jak rozsahem stupňů, velikosti ciferníku a délky čidla. Já si pořídil teploměr v rozsahu 0-2000C, průměr budíku 100 mm, a délka čidla 63 cm a zaplatil jsem i s dopravou kolem 600 Kč.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.120 (?), 17.12.2008 18:49
S šamotovou udírnou mám velice špatné zkušenosti.Kdysi jsem získal vlečku šam.cihel.Po stavbě mi nějaké zbyly, co s nimi?Postavíme udírnu! Ale chyba.Velice špatně se reguluje teplota.Stačí trochu přetopit a je problem.Zatímco na topeniště je šamot ideální na samotnou stavbu bych ho nedoporučoval.Nakonec mám topeniště ze šamotu a smotnou udírnu ze dřeva
petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 18.12.2008 11:26
Umím si představit, že by udírna ze šamotek měla jiné vlastnosti, jak z klasických cihel.Vede mne k tomu životní zkušenost s lidmi, kteří přišli pro radu co a jak udělat, aby vše záhy stvořili (lépe),tudíš úplně špatně.Toto může být jeden z případů, kdy vlastnosti šamotových cihel, jdou proti původnímu záměru, tj. nevyhovují danému účelu.Jejich tepelná vodivost a další řada parametrů se velice od (klasiky) liší a může to mít v konečném důsledku onen negativní dopad na průběh uzení.Na druhou stranu však věřím tomu, že se dá nalézt způsob jakým i v takovéto udírně vyudit s úspěchem, chce to trpělivost pro nalezení optimálního postupu při uzení (tady neznám míru zkušeností majitele),obecně lze konstatovat pouze jedno, žádný učený z nebe nepadl, zkušenost si žádá oběti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.36 (?), 25.12.2008 6:56
Nedávno jsem dostavil udírničku. Na tomto odkazu http://duchodcecekatel.webovastranka.cz/image/1850_Ud%C3%ADrny je asi padesát fotek které jsem nafotil během stavby. Snad někomu poslouží jako návod nebo jako malá nápověda. Chtěl jsem nějaké fotky přidat i sem, ale jsem víc řemeslník než počítačový expert.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.44 (?), 25.12.2008 9:02
Pěkně zpracované fotky, samotná udírna je jednoduše konstrukčně řešena a myslím, že fotky můžou někomu pomoci s realizací.
Martin
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.208 (?), 25.12.2008 9:18
Dnes příjde ten velký den, kdy poprvé zatopím v nové udírně. Doufám, že se nedočkám nějakého negativního překvapení... Původní plány na malou udírnu padly a tak opět máme největší uzák ve střední Evropě. Když stavět, tak s rozletem :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.44 (?), 25.12.2008 10:22
Tak ať se podaří, dejte vědět jak šmakovalo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|