Sůl v naloženém mase na uzení



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?)
26.2.2019 15:48

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 92.19 (?), 25.2.2019 15:09, zobrazeno: 25089x

Zdravím zkušené uzenáře,

7 kg masa (bůček a krkovice) jsem naložil nasucho, 25g soli/ kg. Po 2 dnech jsem zalil 3.5l 5% lákem. Celkem 175g+175g=350g soli.

Teď mám strach jestli to bude dostatečně slané? Děkuji za reakce.

   
host - 183.41 (?), 26.2.2019 13:40

Zdravím,

když jsem dříve nakládal maso kombinovaným způsobem, tak jsem dával 20-22g soli na kilo masa na sucho.Po dvou až třech dnech jsem maso zaléval lákem ve kterém bylo 50-60g soli na litr vody.Vy máte 50g soli na 3.5l vody?

Co je těch 175+175g=350g soli?Nějak se v té Vaši soli ztrácím.

rpstylle@seznam.cz

      
host - 92.19 (?), 26.2.2019 14:30

Děkuji za reakci,

dal jsem 25g soli na kilo masa, tj.175g. a 50g na litr láku, což je dalších 175g. Vychází to přibližně stejně jako Vás.

Můžu se ještě zeptat jaým způsobem teď nakládáte maso,

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 26.2.2019 15:48

K těm 7 kg masa musíte připočíst ještě 3,5 kg vody. Podle mě to bude slané dost. Osobně dávám jen 2dkg soli/kg masa a zalévám lákem (co nejmenší množství aby bylo maso pod vodou) 3 deka na litr. Maso je míň slané než z obchodu, ale nám to tak vyhovuje.
   Dnes místo toho používám nástřik, ale koncentrace soli se nemění.  Roztok 24%ní (nasycený) a zhruba 1 dl nástřiku na kilo masa. Něco vždycky vyteče, takže víc než 2 % soli v mase nejsou.

            
host - 101.210 (?), 15.3.2019 14:29

Rada od starého řezníka: Maso nechat oschnout, pak obalit v solící směsi volně ze všech stran, co se udrží. Naložit do sudu, nebo stačí i plastový kýbl od potravin, natěsno a zatížit. Sůl uvolní vodu z masa a to musí být celé ponořené. Týden před uzením vyndat maso opláchnout čistou vodou, znovu naskládat a zalít převařenou vodou. Sůl z vrchní vrstvy masa se trochu vyplaví a není to tak slané. Celkem to vychází asi na 35g solící směsi na kilo masa.

Solící směs: na kilo soli 10dkg moučkového cukru, doba naložení 5-6 týdnů, nebo do této směsi přidat 10g sanytru a pak je doba naložení 3-4 týdny.

Před obalením je možné ještě potřít maso česnekem 

         
host - 183.41 (?), 27.2.2019 13:52

Zdravím,

maso již kombinovaně nenakládám.Maso nastřikuji 24% solným roztokem.Na litr vody 240g soli.Do kilového kusu masa nastříknu 1dcl roztoku.Za 2-3 dny udím.Takto nastříknuté maso nezabere místo v lednici na 4-6 týdnů jako u běžného nakládání do láku.Poslední cca 2 roky maso jen nastřikuji.

rpstylle@seznam.cz

            
host - 92.19 (?), 27.2.2019 17:20

Děkuji za námět k zamyšlení. Koukám že používáte podobnou koncenraci jako p. Vysloužil ve výše uvedeném příspěvku. Docela mně udivuje ta krátká doba naložení. Ještě se zeptám jestli používáte čistou sůl, nebo nějakou směs?

               
host - 183.41 (?), 27.2.2019 18:20

Krátká doba je proto že maso je nastříknuté uvnitř.V láku to trvá déle než nálev do masa pronikne.Pokud se někdy rozhodnete maso nastřikovat, použijte k nástřiku marinovací jehlu.Injekční stříkačka se Vám bude ucpávat tukem.Používám normální kuchyn'skou sůl.Můžete použít i můj e-mail.

rpstylle@seznam.cz

                  
host - 9.135 (?), 28.2.2019 16:31

Mne by zajímalo, jak dlouho nastříknuté maso vydrží než se udí. Udím venku a když nevyjde počasí, potřebuju to odložit. V láku se masu nic nestane, klidně počká. Ale jak je to s nastříknutým?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 1.3.2019 7:29

Nastříknuté maso můžete nechat v láku stejně dlouho jako běžně nasolené. Já to dělám cíleně, nastříknuté maso nechávám v láku (2dkg/litr)několik dní, max týden, aby prosolení nástřikem a tedy probarvení bylo pravidelné. Používám kuchyňskou sůl s přídavkem cca 25% rychlosoli kvůli barvě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika