Stavba udírny s grilem svépomocí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.44 (?), 20.10.2008 19:09, zobrazeno: 1301949x
Dobrý den,
snažím se na internetu najít postup (plánek) na výstavbu udírny svépomocí. Našel jsem jeden zajímavý odkaz (výstavba udírny krok za krokem - fotodokumentace), ale není to podle mých představ (velká stavba u opěrné zdi). Mnou zamýšlený krb by měl mít dvě ohniště, zvlášť pro udírnu a gril a nad topeništěm udírny žulovou desku. Stavební materiál bych použil lícové cihly a udírna bude umístěna volně na pozemku (bez pergoly, případně stěny).
Pokud někdo máte doporučení a nápad, jak na to, podělte se prosím se mnou.
Děkuji. Martin
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 26.10.2008 18:08
Ono je to těžké :-)), vy již máte celkem přesnou představu, těžko na ni roubovat vlastní zkušenost, pokud budu prafarázovat známé přísloví o vejci a slepici, pak je patrné, že slepice je již na světě a vy byste si přitom rád prohlédl vejce, ze kterého se vyklubala.
Nicméně jedna z mála technických poznámek. Nejsem si jist, zda lícové cihly (třebaže jsou pálené do alelúja) jsou optimálním stavebním materiálem...
Osobně bych šel na jistotu a ohniště bych zdil ze šamotek a šamotovou maltou, vlastní komín z komínových cihel. VLastní krb je vhodné vyzdít (plášť) z kamene, lépe z komínových a mrazuvzdorných cihel.
|
|
|
|
|
|
|
petulkapb - (4) - 129.164 (?), 7.1.2009 21:57
Také jsem stavěl krb s udírnou, celé to je postavené pod pergolou, krb funguje absolutně bez problémů jak při grilování na roštu, tak pečení sejkor (bramboráků) na litinovém plátu. U udírny jsem zatím zkoušel jak bude táhnout, ještě mi zbývá do ní udělat závěsný otáčecí mechanismus. Celý krb je postaven ze šamotových cihel. Průběh dosavadní stavby mám na webu. Případné detaily mohu zaslat na vyžádání.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petulkapb - (4) - 129.164 (?), 14.1.2009 22:04
Martine, ihned jak najdu moje primitivní nákresy krbu s udírnou, tak vám ty rozměry pošlu, hlavně jsem vycházel z velikosti grilovacího roštu a šamotových cihel, abych je musel řezat co nejméně, ale i tak jich bylo dost. Měl jsem totiž několik typů a rozměrů těchto cihel, takže jsem to musel různě kombinovat, ale musím přiznat, že jsem laik, tak jsem si musel každou řadu samozřejmě nejdřív "zkusit" jak se říká "na sucho". Celý krb je totiž postaven jako dvouplášťový, se vzduchovou mezerou, měl jsem strach, aby mě působením tepla nepopraskal. Martine, jestli můžu prosit, pošlete mě na vás kontakt (email, ICQ, Skype), pro snazší komunikaci o detailech, kontakt na mě je na mých stránkách (viz. můj předešlý příspěvek).
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.73 (?), 21.1.2009 9:22
Nádhera, přesně něco takového plánuji, poprosím na jaře o případné rady(za slivovici)-Slávek z Valašska
|
|
|
|
|
|
|
|
|
charlie - (2) - 146.18 (?), 26.1.2009 8:48
ahoj zdravím všechny kutily a zvlaště Pétu B. ma moc pěkně udělane stranky a taky samotnou stavbu krbu i altanu moc pěkne.Rad přispěji svou stavbou krbu s udírnou snad pomužu troškou inspirace všem co hledaj a pátraj o radu jako kdysi jaaaaaaa.Koukněte na moji stranku www.krby.707.cz snad se bude líbit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|