Stavba drevene udirny (amaterska)



host - 227.229 (?)
16.8.2009 3:01

Cau .. proc vadi teply neviditelny z dubu?           No ted mam jenom dub.Snad casem sezenu neco jinyho.Puvodne to bylo na topeni do pece.kdybych vedel tehda ze budu udit tak vemu neco jineho. ... jinak sem prvni kdo fakt muze na 100 % rict ze dubem se da udit a je to chutove dobry.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
UZENARSKY GURU - (17) - 227.229 (?), 14.8.2009 1:39

Ha ha toz dik: D to ja vim ze to neni profi :D   Jinac ono prave s topeniste sem max spokojen.Horsi to je s udirnou.Hlavne dvirka se docela prohly.Jinak vse je naprosto bez problemu.Zadne praskani dreva, Vse drzi.Plech okolo byl docela hodne horky -vic jak teplota v udirne. Chybu sem udelal ze sem si dal tu klapku do kominu i kdyz ty rikas ze je zpotrebi tak ja ji mel porad otevrenou.Pokud sem chtel kour tak sem uzavel mirne klapku v topenisti a pokud ohen tak sem mirne utevrel dvirka.Tu sem behem uzeni vubec nevyuzil a mohlo to byt bez te klapky protoze veskery tah sem reguloval privodem vzduchu v topenisti. Zapomel sem rict ze sem si jeste na vsechny ty fugy :D koupil tmel na kamna.Mel by byt zdravotne nezavady.bez rozpoustedel a do 1200 C.Je v klasicke tube do pistole a tim vzdycky zadelam to spojeni kourovod-udirna-topeniste. No ted sem zase koupil na zkousku kureci nozicky a budu zkouset udit syr na nizsi teplotu a jen kourem, tak aspon zjistim co to udelallo s dvirkama.Jestli prres ne pofrci kour PP tak drzte palecky :P

                     
host - 227.229 (?), 15.8.2009 2:33

Tak panove a damy ted sem mel skutecne uspesny udici den :DSice se toho neudilo hodne ale vse co vyslo z udirny byla vyslovene delikatesa.Udim dubem (porad) a dneska sem delal zase kureci stehynka.Normalne namotane na (predem ohorelem) dratu (asi 12).Na cc 70 -75 C za asi 5 hodin prouzenena krasne do ruzova (zvenklu).Naprosta bašta :DSame pochvaly :D no a pak sem teda zacal delat uzeny syr (hermelin) na dratene kostre (zase vlastni vyroba)  a udil sem ti asi 3,5 hodiny celkem 4 kusy na zkousku.poprve sem vyuzil teda klapku kdy sem ji priskrtil vzdy kdyz sem chtel v udirne nakumulovat dym.Jakmile sel kour z dvirek ven protoze byla udirna preplnena kourem trosicku sem zase klapku pootevrel, az sem nasel takovy stred kdy byla udirna plna koure ale nesel kour ven otvory... Syr se mi neroztekl.Akorat sem na kazdem udelal zezhora dirky. Syr sem po uzeni ochutnal a je to teda luxus: P behem uzeni bylo v udirne i docela horko ale syr vydrzel a neroztopil se.

Jianc jak ste rekl sem pritahl vic topeniste k udirne.Hodne to pomohlo.Aspon nemam takovou spotrebu dreva a je to mnohem lepsi.

Fotky vsech tech vytvoru a hotove udirny dodam hned jak se mi tam aktivuje limit na fotoalbu . zdart

                     
host - 40.13 (?), 15.8.2009 7:13

Samo, že to je lepší 80cm než 180cm dlouhý náhon.Na dvířkách do komína netrvám, musí se umět topit.Za čas přijdete na to, že teplý neviditelný kouř z dubu néééé, ale z buku, olše,višně plně stačí.Naco akmulovat nějaký dým.

                     
host - 227.229 (?), 16.8.2009 3:01

Cau .. proc vadi teply neviditelny z dubu?           No ted mam jenom dub.Snad casem sezenu neco jinyho.Puvodne to bylo na topeni do pece.kdybych vedel tehda ze budu udit tak vemu neco jineho. ... jinak sem prvni kdo fakt muze na 100 % rict ze dubem se da udit a je to chutove dobry.

                     
host - 40.13 (?), 16.8.2009 19:39

Když ti to chutná tak s tím top.Pro mě je dub nevhodný.Když udím, tak teplým kouřem, který není skoro vidět.I ten je postačující.Nevyrábím chuchvalce čoudu nedokonalým spalováním.A to mám udírnu venku.Třeba tady je o dubu.

                     
host - 227.229 (?), 16.8.2009 21:26

cau.zatim mam hodne dubu.Az dojde tak skusim sehnat neco jineho... Ale i tak se stim da v poho udit.Neni to tak jak vsichni pisou ze potom je maso stiplave a tak.Ja to nemam . No a ten neviditelny kour se da udelat tak ze proste vic otevres dvirka a drevo normalne uz nedoutna ale hori.Ja taky vicemene udim tim horkem ale obcas tomu dodam na chvili i kour aby to byla i uzenina :D

                     
host - 227.229 (?), 18.8.2009 1:59

Fotky sou aktualizovane na fotoalba.cz (pod nazvem stary udic).

                     
host - 13.210 (?), 18.8.2009 15:50

Ahoj, tak si to tak čtu a koukám, že jsi prostě kutil se vším všudy a děláš to dobře systémem pokus - omyl.Aspoň se člověk anučí vnímat svoje chyby a zdokonaluje se. já si taky nic moc nenechal do ničeho kecat při stavbě.Jenom reaguju na to dřevo, dub je relativně hodně kyselý a proto ho moc lidí nepoužívá, buk ještě ano, ale nejlepší jsou obecně ovocné stromy, pokud samozřejmě jsou, jinak někdo použije i olši nebo akát.Tak hodně štěstí :-). D.

                     
host - 227.229 (?), 19.8.2009 3:43

Diky No ja dotopim dubem. zatim udim jen kurata.(veprovy sem jeste nezkousel)Trochu sem zkousel syry (hermelin)ale nejvic mi jdou kurata.Proste to hlidam na75 a vysledek zarucenej.Potom jeste povarim na par minutek a je to Basta Kazdej kdo zkousel tak se voblizoval :DNalozim menci casti na 1 den do hodne slaneho laku a dam do vyhrate udirny.neni co zkazit. Udim ale trosku dyl  - 4 -5 h.ty prvni dve uzeny cely kurata byly az moc preuzeny to sem drzel teplotu na 45-50 ale uz sem se zlepsil.Samo az dojde dub tak tak sezenu neco jinyho.

                     
host - 179.209 (?), 20.8.2009 10:58

Pokud to někomu pomůže tak se podívejte na... http://picasaweb.google.cz/ok1ufd/Udirna#

pokud budete chtít něco vedět tak na mejla...sumec@centrum.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika