Myslím, že zde na fóru je hodně lidí, kteří již mnohokrát vyráběli klobásy. Většinou byli - tak jako já - odkázáni na plnění mlýnkem přes trychtýř. V posledních letech je na trhu spousta pístových narážek, a tak jsme si je povětšinou pořídili. Zkušenost je víceméně podobná:
Pístová narážečka práci s dílem usnadní a hlavně urychlí. Rozdíly v konzistenci a chuti klobás ale rozeznatelné nejsou. Kvalita klobás záleží především na surovinách, ochucení, zpracování a vyuzení.
Kdysi jsem dělal klobásy tak, že se maso krájelo na 1 cm kostičky. Hrozná práce, smysl to mělo jen jako společenská událost s houfem pomocníků. Dnes používám 14mm šajbu. Pravda, mozaika z kostiček byla na řezu trochu hezčí, ale chuť a celkový dojem byl stejný a za tu námahu to rozhodně nestálo. Komu plnička doma nepřekáží, ten ji při práci ocení. Kdo zůstane u mlýnku, může být klidný, žádné zvěrstvo nepáchá.