Podělím se zde o své zkušenosti. Asi pět let jsem plnil klobásky mlýnkem Pokert č. 10 a nikdy jsem neml nějaký zvláštní pocit, že by maso bylo více rozemleté vlivem plnění šnekem. Nevýhodou tohoto postupu je, že si musíte předem udělat spoustu masových koulí, které potom vkládáte do ústí mlýnku. Tyto koule pak musíte mírně tlačit, přičemž má maso tendenci přetékat přes hrany mlýnku, protože rukou ústí mlýneku prostě neutěsníte. Další nevýhodou je poměrně zdhlouhavé plnění a nepořádek ze zbytků masa. Po této dlouhodobé zkušenosti jsem si pořídil plničku klobás na 5,5 kg masa Bohman, která stála 1930,-Kč. Je to vertikální plnička, která má vnitřní průměr válce necelých 14 cm, vášku cca 32 cm, jde krásně plnit a má pohon přes klasický hřeben a kliku. Výhodou je perfektní plnění a mnohonásobně vyšší rychlost nadívání. Píst je kovový potažený oboustranně silikonem, kde dírky v pístu i silikonu zajišťují propuštění vzduchu, když plníte poloviční dávku. Jen zde pokulhává připevnění plničky ke stolu, kdy má tendenci "pochodovat". U této plničky jsou však dva otory proti sobě k přichycení, takže jsem vyrobil úchyt i z druhé strany a drží jako přibitá. Je také pravdou, že 5,5 kg masa už klade slušný odpor a do kliky je třeba trošku zabrat. Rozhodně je nutno mít masovou hmotu dostatečně zvlhčenou, jinak to jde skutečně hodně ztuha. Naproti tomu si kolega si koupil plničku na 3kg (tu samou jen menší) a práce s ní je radost, odpor klíky při výtlaku minimální. Cena byla někdo kolem 1350,-Kč. Po všch těchto zkušenostech rozhodně doporučuji koupit 3kg vertikální pliničku, protože práce s ní je skutečně úplně někde jinde. Martin