Suroviny: 3 kg bůčku, 1 kg jater, 1 kg syrového sádla, 3-4 cibule, 5-6 vajec, kousek (2 dm2) vařené kůže, koření, sůl - bude popsáno dále.
Postup: Bůček, spíše tučnější, lépe zespodu břicha nakrájíme na větší kostky. Společně s cibulí orestujeme na velkém pekáči. Zpočátku trochu podlít, pustí tuk. Při restování se okoření 2 lž. koření. Nechá se trochu vychladnout a umele na malých otvorech. Pak se na stejné destičce umele do jiné nádoby syrové sádlo. Vymění se destička za nejmenší a mele se do velké mísy znovu maso a pak játra a případně kůže. V míse máme 2x umleté maso a játra. Přidáme umleté sádlo, 3 lž. koření (celkem 5), 40 g soli, a vejce. Přilijeme všechnu šťávu z masa, pokud zbyla. Vezmem vlastní ruce, ponoříme do fáše a odspodu lehce promícháváme, až je hmota jednotná a stejně zbarvená. Mezitím manželka připraví asi 20 malých sklenic omnia s víčky. Sklenice se naplní asi do 3/4, je třeba sklepáváním (nerozbít sklenici) vypudit vzduch. Pak se očistí hrdla, zavíčkuje a dvě hodiny vaří v zavařovacím hrnci při mírném varu kolem 100 st. C.
Koření: Jednotná míra je velmi mírně vrchovatá lžička, značka lž. Veškeré koření mleté - poměr: 3 x pepř černý, 3 x paprika sladká,1 x zázvor, 1 x květ, 1,5 x nové k., 4 tlučené hřebíčky kusy! Vše smíchat. Směsi se použije 2 lž. při restování a 3 lž do fáše.
Know-how: Hrdlo sklenice manželka (u nás) otře hadříkem namočeným v nějaké horší pálence. Poměr surovin není kritický, není dobré snižovat množství jater, toto je tak na hranici. Je možné na ochutnání vzít formu na chlebíček, vyložit plátky slaniny, naplnit paštikou a v troubě v pekáči s vodou asi hodinu a půl upéct. Při tomto způsobu je možné přidat orestované žampiony, nebo olivy, nebo naložený pepř, nebo kostičky špeku. Do sklenic přísady nedávám, mám strach z trvanlivosti. Do roka to zavařené bezpečně vydrží, když se to nesežere. Je možné experimentovat s kořením, případně solením podle zvyklostí. Pro začátek doporučuju dodržet uvedené poměry a podle výsledku příště upravit. Dobrou.