Maso na uzeni
|
|
|
|
|
|
|
|
Pita - (26) - 168.53 (?), 27.10.2016 0:16, zobrazeno: 8672x
Dobry den, rad bych se zeptal, kde kupujete maso na uzeni. Hlavne mne tedy zajima bucek. Myslel jsem, ze nejlepsi maso ma Globus, ale tam jsem nesehnal vykosteny bucek s kuzi (aby bylo za co veset). diky za vsechny tipy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 27.10.2016 2:03
Na bůčku zásadně kůži nenechávám. Brání prostupu soli i dýmu, vznikne z ní tvrdá hmota a stejně se nakonec odřeže. Nevím, jestli je vykostěný totéž, jako bez kostí. Jednou jsem viděl takový, kde byly ty žebra vyřízlé každé zvlášť a po nich tam byly drážky. Bylo to "střapaté" na všechny strany, dobré tak na umletí do klobás, né na uzení. Ty kosti si můžete odkrojit sám, ale plošně, z celé plochy vkuse. Ty žebra jsou taky velmi dobrý materiál. Můžou se upéct, jako chuťovka nebo je taky vyudit. Naposledy jsem je odkrojené naložil společně s masem a vyudil. Byly hotové asi po 8 hodinách, dali jsme si je k svačině, jako předvoj toho ostatního, co bylo v udírně asi 14hod. V Globuse je maso kvalitní, obvykle ale zbytečně drahé. Nejraději nakupuji v prodejnách menších masokombinátů, které budou snad v každém větším městě. S věšením problém nevidím žádný, ta svalovina je pevná až až. Leda byste věšel půl prasete vcelku. Věším bez kůže i špek, i ten měkoučký, Iberijský a nikdy mi nic neupadlo. Ten samozřejmě v menších kusech, na háčky z nerez drátu. Rosťa
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 67.176 (?), 27.10.2016 10:21
rebrá na bôčiku sú skôr výhoda, lebo vidíte, že to je skutočne bravčový bok, len to treba vcelosti odrezať a rovnako rosoliť ako bôčik, údiť trochu kratšie, aby sa to tak nevysušilo a je to veľmi chutné či už do gazdovských polievok alebo ku kyslej kapuste.
koža je skôr o skúsenostiach a preferenciách, stále ju na bôčiku nechávam ale slaninu na praženie kupujem bez kože a v pohode sa to dá zavesiť.
raz som kúpil luxusný bôčik bez rebier, už keď som to rosolil, tak to bolo čudné a keď som na to pozrel, tak asi 1cm od kože bol viditeľný rez a potom tam bolo mäso s tukom v skladačke nalepené. na vrchnej časti samozrejme neboli stopy po rebrách, ktoré tam ani nemusia byť, keď sa to nižšie zreže, ale na to tiež pozor. odvtedy kupujem bôčik s rebrami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pita - (26) - 168.53 (?), 4.11.2016 18:40
Dekuji za reakce. Pro mne je dulezite, ze to lze i bez kuze. To vite davne vzpominky bere clovek jako "modlu" :-)
Jen bych se vratil k tomu nakladani kosti. Vsude se pise, ze je to problematicke a ze se to od kosti kazi. Jak to tedy nakladate? Stejne jako maso? Akorat davate vetsi pozor? Po precteni spousty clanku o uzeni jsem nabyl dojmu, ze kostim je treba se vyhybat. Jinak uzeny zebirka jsou suprova obiracka :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|