Maso jíž ze začátku černé



nystik - (2) - 109.2 (?) 
1.12.2014 17:44, zobrazeno: 57867x

dobrý den chtěl bych se zeptap jsem začátečník a udelal jsem si dřevenou udírnu o víkendu jsem zkoušel poprve udit a tak jsem začal jenomže po chvilce maso zčernalo nebylo žadne dozlatova atak ale černé neví prosím někdo čím by to mohlo být muze to být tím že jsem udirnu nemel dostatečne vytopenou? niic nevzdávam a veřím že příšte bude vše jak má díky mooc za rady dekuji... ;)

  
   
host - 92.152 (?), 1.12.2014 18:43

Důvodů mohlo být více, nevysušená udírna, mokré dřevo, maso vložené do studené udírny...

      
nystik - (2) - 109.2 (?), 1.12.2014 18:50

díky moc za radu :)

   
host - 204.40 (?), 17.3.2016 8:39

Také je velmi důležité aby maso nebo uzeniny před zavěšením do udírny měli pokojovou teplotu (20-30 °C). Jestliže je studené, tak okamžitě dehtuje.  Tak uzení zdar.

      
host - 111.8 (?), 17.3.2016 9:46

Podle mého názoru maso pokojovou teplotu mít nemusí, protože se před vkládáním do uzáku rozvlažuje v teplé vodě cca 75-80C.Klobásy nechávám přes noc v chladnější místnosti a ráno vkládám do dobře vyhřáté a vysušené udírny.rpstylle@seznam.cz

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 17.3.2016 14:10

Tak to 204 40 myslel. Aby maso nebylo studené, buďto rozehřáté ve vodě, nebo aspoň v pokojové teplotě.
   Mně by zajímalo, má-li někdo zkušenost a rozehřívá v teplé vodě i klobásy před vložením do udírny. Myslím, že by to mohlo urychlit uzení, snížit kapání šťávy a menší riziko kondenzace dehtu na střívkách.

            
host - 111.8 (?), 17.3.2016 16:22

Rozehřívám jen maso.Podle jednoho starého řezníka se klobásy nerozvlažují.Údajně by se na povrchu povařily a srazila by se v nich bílkovina a pak by nešly proudit.rpstylle@seznam.cz

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 17.3.2016 16:58

To zní sice logicky, ale pak by nemělo smysl rozvařovat ani maso. Určitě je větší problém s prouzením kilového kusu než malé klobásky.
Nemyslím klobásy vařit, ale prohřát - podobně jako maso. V případě, že do udírny vložíme klobásy 70 st. teplé, je jakákoli obava o srážení páry, kouřem či dehtu na jejich povrchu bezpředmětná. A to i v případě, když hoření, či suchost dřeva nebude ideální.

                  
host - 111.8 (?), 17.3.2016 19:52

Maso se rozvlažuje právě proto že je to větší kus masa.V celém kusu masa se prohřeje bílkovina která se vysráží do vody a následně do masa lépe prostupuje kouř.Pokud tohle uděláte s klobáskou tak ji zničíte.Vyzkoušejte, uvidíte.Zatím jsem o rozvlažování klobás před uzením nic neslyšel.rpstylle@seznam.cz 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 17.3.2016 21:44

Nevím, nezkoušel jsem to, ale v menším množství asi vyzkouším. Vím, že mnozí v průběhu uzení klobásy namáčejí do horké vody a vracejí zpět do udírny, klobásy se tím nezničí. Taky vím, že na začátku uzení se dávají klobásy oschnout a prohřát do dostatečně vyhřáté udírny. V horkém vzduchu - stejně jako ve vodě - musejí bílkoviny reagovat prakticky stejně. Ale jak říkám, jen teoretizuji, chce to vyzkoušet.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika