Ahoj všem
koukám na ty příspěvky a zdá se mi, že ne všechny jsou opravdu seriózní, ale to je věcí autorů, Recept na turistický salám je jednoduchý.
20 kg vepřového libového masa
10 kg hovězího zadního i předního
5 kg řemenového sádla - špeku
Koření na 1kg:
Sůl - 25gr
Dusičnan draselný - 0,5 gr (půl gramu!)
1 gr česneku
3 gr bílého pepře
1/4 gr kmínu
1/4 gr koriandru
1 lžička cukru
---------------------------------
Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, dusičnanu a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici.Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to.
Jen upřesním pro všechny dusičnanobijce, že recept pochází od řezníka a byl publikován v roce 1935. Na rozdíl od dnešní doby se přídává pouze 0,5 gr dusičnanu na 25 gr soli a zcela chybí dnešní ingredience jako fosforečnay a podobně.
Zde uvádím recepturu z roku 2010:
Složení
vepřové maso
hovězí maso
vepřové sádlo
jedlá sůl s jódem
5 E250 - Dusitan sodný
česnek
3 E450 - Difosforečnany
extrakty koření
cukr
2 E316 - Erythorban sodný
5 E621 - L-glutaman sodný
4 E635 - Disodné ribonukleotidy
5 E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
Opsss chuťka co?