Lávový gril - deska
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.36 (?), 20.7.2008 12:17, zobrazeno: 40255x
Můžete se podělit se svými zkušenostmi s lávovým grilem?
Mám na mysli - desku, ne lávové kamínky.
Často prodejci nabízí jako lávový kámen - různé druhy žuly.
S jakou žulou máte nejlepší zkušenosti? (nepřipaluje se, nepraská...)
Můžete se podělit o:
- recepty na lávový gril... odkazy, linky
- lepší chuť než na klasickém grilu
- zkušenosti... jak předejít praskání kamena (např.vložením do rámečku apod.)
Děkuji za Vaše podněty
|
|
|
|
|
|
|
jaras - (8) - 34.162 (?), 8.9.2008 11:28
Dobrý den, lávový kámen máme a praskání se nevyhnete, je to přirozená vlastnost, kámen není zvyklý na takové vnitřní tepelné pětí. My ho máme v kovovém rámu, když praskne, zacelí se sám výpekem při grilování..Mnozí si jej dost chválí, sám musím říci, že klasické grilování je klasické grilování. U kamene chybí vůně kouře..ale jinak jsme spokojeni, ale třeba stehýnka, nebo křidýlka se hůře propíkají. Také doporučuji nakládat maso bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím; tuk se totiž nevypeče, neodkape narozdíl od klasiky a zůstává na mase. Kámen stačí jen potřít tukem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.127 (?), 21.1.2010 0:29
Dobry den, musim predem rici ze neni kamen jako kamen, lavovy kamen je v podstate vulkanicka vyvrelina ktera obsahuje velke mnozstvi čediče, ktery vydrzi mnohem vyssi teploty nez zula- logicky lava, z vlastni zkusenosti musim rici griluji 3 rokem na lavove desce a stale drzi a co se tyce chuti proste jednou zkusis a musis diky a preji libove grill party
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 147.34 (?), 21.1.2010 0:50
grilujeme na desce ze žuly, pukla,ale to nevadí, spára se zapeče tukem, maso je za pár sekund, když je deska nahřátá, je lepší, jak bylo psáno, ji dát do kovového rámku.Maso sice není očouzené, ale asi o to zdravější
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 21.1.2010 8:33
Kdysi jsem z jednoho domu, kde předělávali okna na plastová, získal mramorové parapety (nějaká úžasná italská žula) a teď je používám na tzv. lávové grilování. První deska praskla poměrně rychle, protože jsem neměl zkušenosti. Pod žulou je potřeba topit pomaličku a dát si na to čas, aby se pomalu prohřívala. Druhá mi taky praskla, ale za daleko delší dobu. No a třetí už drží hodně dlouho. Asi taky záleží na tom, jestli uvnitř není nějaká větší porucha materiálu. Kámen nemám v rámu, je položený na roštu. Od té doby, co jsem s tím začal, tak "placaté" maso jinak negriluji. Je to rychlé, nepotřebuji dělat "žhavo" nebo dřevěné uhlí, maso je daleko šťavnatější (i kuřecí prsa) a je to rychlovka. Maso voní po ohni a nehrozí připálení (při troše pozornosti). Drůbež s kostmi se připravuje hůř, řekl bych, že na to není kámen ideální. Po práci kámen nechám vychladit, vrstvičku tuku stáhnu špachtlí a pak ho umeju běžnými mycími prostředky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.195 (?), 22.11.2010 18:06
Někdo mi doporučoval dát pod kámen ještě drátěnou síť, sám jsem to zatím nezkoušel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.158 (?), 23.9.2011 23:12
Máme lávový gril Campingaz Rancho classic, bez sítě bez ničeho a lépe se nám nikdy negrilovalo :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.7 (?), 25.5.2012 9:32
Používám obyčejný mramor co bejvá na starých komodách, opevnil jsem ho rámen, hned při prvním grilu prasknul ale nevadí rám ho drží a mi na něm grilujem už třetím rokem a v poho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|