Kyselost po uzení



host - 29.47 (?)
10.8.2015 20:47

já se taky přimlouvám, nechápu co vznikne

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 59.160 (?), 30.3.2015 8:58, zobrazeno: 49183x

Dobrý den
Jsem celkem naštvanej ale jen sám na sebe.Včera jsem udil kuřecí stehna a králičí stehna.Teplotu jsem se snažil držet v rozmezí 50-70°C, dřevo jsem používal švestku a buk.Švestku mám uloženou v suchu čtyři roky a buk necelé tři roky, vše bez kůry.Udírnu jsem nejdříve vyhřál na cca 80°C cca hodinu a pak nechal pomalu schladnout na 60°C a teprve potom jsem tam pověsil stehna která jsem nejprve doma v hrnci ohřál ve vlažné vodě a osušil utěrkou (čistou utěrkou).Udil jsem devět hodin.Na konci toho všeho snažení jsem jedno stehno konečně ochutnal a bylo takové divně kyselé, čím to může být? Naštěstí těch stehen nebylo nijak moc ale i tak mně to štve (čtyři kuřecí a čtyři zadní králičí).Před tím jsem udil bůčky, ryby,sýr a nikdy se mně to nestalo.Díky za každou radu.Standa

   
Stopař - (1) - 59.160 (?), 30.3.2015 9:16

Omlouvám se nejdřív jsem psal dotaz a pak se teprve registroval ;-)

Má udírnička
Má udírnička
      
host - 1.230 (?), 30.3.2015 11:50

Problém bude v kouři. Asi probíhala destilace, tedy bez přístupu, nebo malého přístupu vzduchu. Přitom vzniká celá řada látek, m.j. matylalkohol a kyseliny,  proto se produkt destilace dřeva nazývá dřevní ocet. Kouř pro uzení by měl být vyvíjen za dobrého přístupu vzduchu, doutnáním.

FO

         
host - 176.91 (?), 31.3.2015 7:52

Aby jste ten dřevní ocet nedělal, tak zkuste vyhodit ty kamna i s tou rourou. Topeniště udělejte na zemi tak.že dáte3 cihly vlevo,3 vpravo a nahoru 6. Tím uděláte kanálek 90cm dlouhý a 15-20cm široký. Dno udírny bude otevřené. Dolů k zemi zakryté (plech a pod.). Já to mám na cihelné podezdívce nasucho. Na ní stojí dřevěná bedna. Vyudíte čímkoliv, co se stáří dřeva týče a bude to dobré, myslím k jídlu.

            
host - 132.117 (?), 13.5.2015 22:55
Mohl by jste prosim upresnit tento jednoduchy navod, bohuzel jsem plne nepochopil, moc :)
               
host - 29.47 (?), 10.8.2015 20:47

já se taky přimlouvám, nechápu co vznikne

                  
host - 6.212 (?), 12.8.2015 9:07

Pokud se použije ohniště s roštem a bude se dusit oheň přivíráním vzduchu pod rošt, je to pohodlné z hlediska udržení teploty. Nastane ale toto: vzduch přicházející pod rošt zvyšuje teplotu pod dřevem. Dřevo výše je potom destilováno. Proto použít ohniště, jak psal diskutující výše:  Potom vzduch přichází ke dřevu z vnějšku a zaručuje spalování s minimální destilací dřeva.

FO

                     
host - 211.38 (?), 28.9.2015 12:29

Udím už léta. A problém s kuřetem sem řešil nedávno. Udím klobásy i dva týdny..a po staru. Nechci tvrdit že po padesáti letech vím o uzení vše ale... Žena si kdesi koupila kuře. Abych jí ho tam taky hodil. Po třech hodinách v podstatě teklo. Skončilo na hnoji. 

Osobně si myslím že kuře z velkochovu vyudit nejde. je totiž dokrmený vodou kvůli váze a v tý vodě bude nějakej konzervant taky.  Asi se dá docílit blbý chuti a vůně špatným topením, vražením masa do studený boudy nebo použití nevhodnýho otopu ale nejvíc vadí blbý maso. Howgh

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 28.9.2015 14:56

Kuře asi vyudit jde, ostatně uzené se i prodává. A těžko to budou kuřata ze dvorku. Ale nejde je udit stejně jako klobásy postaru. Ostatně ani rybu nelze udit dva týdny.

                     
host - 111.8 (?), 30.9.2015 11:06

Kuře jde uplně normálně vyudit.Nastříknu ho 24% solným roztokem a za 2-3 dny udím na 60-70C 3-5 hod podle velikosti kuřete.rpstylle@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika