Kutr na výrobu klobás? Klobásy mají mít poměrně hrubou strukturu, takže kutr není potřeba. Vepřové klobásy se dělají standartně bez spojky, takže není co kutrovat. Suché jsou proto, že jsou buď moc libové nebo uzené příliš teplým kouřem. Nebo kombinace obojího. Když chcete mít jistotu musíte mít teploměr jak v udírně, tak v klobáse. Pokud ho budete mít jen v udírně, tak je potřeba alespoň vědět jak dlouho udit. Při 75 stupních by mělo stačit cca. 6 - 7 hodin. Čím déle to tam bude, tím víc to bude vysušené.
Jinak pokud chci doma něco kutrovat (paštiku, spojku, sekanou...) tak používám tyčový mixér s nádobkou a sekacím nožem na malé otáčky. Po troškách se toho dá vykutrovat klidně 5 kg a netrvá to zas tak dlouho. Přece si nebudete domů kupovat na všechno speciální přístroje za tisíce. Základ je udírna, u které se dá regulovat teplota. Ideální pro domácí podmínky je domácí udírna + dýmbox na štěpku.