Kutr nebo kuchyňský robot na výrobu klobás?



host - 129.156 (?)
24.2.2010 22:35

V podstatě zde nikdo neodpověděl na vaši otázku, pokusím se tedy já. Domácí klobásy děláme již dlouho. Ale jen posledních 5 várek si děláme sami spojku. Dříve jsme měli prát (spojku) profi dělanou od řezníka, ale zdroj vyschnul. Na Jednu várku klobás dělám tak 3kg spojky. Používáme na to domácí robot s takovými kutrovacímy noži. Je to robot od fi. BOSCH. Maso do kutru vkládám velice podchlazené. Přidávám ledovou vodu z PET lahvý které jsou z mraznice. Mohu doporučit prát je dobrý a klobásy drží také dobře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

josefzima - (4) - 91.52 (?), 19.1.2008 20:14, zobrazeno: 77977x

Nemá někdo na prodej nějaký malý levný kutr na výrobu klobás? Který kuchyňský robot nebo jiné zařízení se dá na toto použít. Pokouším se vyrábět doma klobásy ale jsou divně suché. Asi to váže málo vodu, nebo jestli to moc dlouho udím?

   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 5.102 (?), 20.1.2008 11:31

My jsme mívali doma takové udělátko k ručnímu mlýnku (na kliku) - ze předu se odstranilo ta kulatá dírkovaná destička, místo ní tam přišel plech, který měl uprostřed asi 10 cm dlouhou trubku z plechu. Žádné uzenářství jsme teda neměli, ale na 5kg  klobás  to fungovalo dobře...
Udírna byla předem dobře roztopená (1 hod předem) suchým dřevem, skorou vůbec to nekouřilp, po vložení klobás byl 1 hodinu stejný režim topení, pak se to přidusilo pilinama a mokřejší švestkou, v tomto režimu  další 2,5  hodiny.
Máme udírnu, kde se topí mimo  (spaliny a horký vzduch jdou z ohniště metr dlouhou kameninovou trubkou), pokud topíte rovnou dole,  bude tam víc tepla a doba uzení (nebo intenzita topení) bude asi jiná.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 20.1.2008 13:21

Narážka na klobásy se prodává podle šířky masomlýnku. K některým robotům a mlýnkům je dodávaná jako příslušenství.
   Fajnšmekři ale raději používají válcové narážečky na principu velké injekční stříkačky s pístem poháněným klikou přes ozubené kolo. Tvrdí, že klobásy mají lepší texturu, neboť hmota se nekroutí šnekovým mechanizmem jako v masomlýnku.

         
host - 34.194 (?), 1.2.2009 20:11

Přátelé, jak tak čtu tuhle diskuzi, tak vidím, že jste trochu odbočili od tématu.otázka se týkala kutru, ve kterém se připravuje jemné maso na prát a ne narážečky, která slouží k naplnění střívek

            
host - 28.148 (?), 10.1.2010 8:19

Dobrý den, v tom je trochu problém. Kutr je moc hezká věc, ale pro domácí použití je pouze sen. Cena kutru používaného ve výrobnách se pohybuje kolem milionu a výš. Upozorňuji ve výrobnách ne na jatkách kde jsou mnohem větší. Koukněte se na net a ty ceny jsou úplně mimo. Známý byl kdysi v německu a tam prodávali kutr na dvě kila hmoty. Nevím už kolik za něj chtěli. Jinak kutry se v malém provedení skoro nedělají a jsou příšerně drahé. Na klobásy vám stačí mlýnek na maso a kuchyšký robot, který upotřebíte i jinde ahoj Radek. 

         
host - 26.35 (?), 11.1.2010 9:00

I když je to od tématu, ja píše kolega níž, tak se musím připojit. Ano stalo se mi, teď u prvíních klobás nabíjených přes mašinku - mozajka nikde.

            
host - 144.238 (?), 19.1.2010 15:18

Kutry 10l se prodávají na www sránkách různých bazarů potr.strojů v ceně do 30.000.- Kč, ale ujišťuji vás že vám k ničemu nebude slouží i ve výrobě k přípravě jemného zboží /párků, paštik,jemných salámů/ a různých pojivých prátů.Klobásy se totiž míchají v míchačce masa.To co vy potřěbujete je silné ruce a míchat a míchat. Pokud chcete použít stroj pak je to hnětač těsta 20l který se dá pořídit repas od 10,000,-Kč což si myslím pro malé množství je velký luxus. To že klobásy máte suché je asi přílišnou délkou uzení nebo krátkou dobou míchání kdy záměsová voda se nestihla vmasírivat do masa a také dodržování teplotních limitů při uzení tzv.udírenská křivka.

               
host - 166.183 (?), 23.2.2010 18:23

Neví někdo jak vypadá matrice do mlýnku s obdelníkovými (čtveratými) dírami. Asi starší typ. Prý se lépe melou blány (pře rohy).

   
host - 129.156 (?), 24.2.2010 22:35

V podstatě zde nikdo neodpověděl na vaši otázku, pokusím se tedy já. Domácí klobásy děláme již dlouho. Ale jen posledních 5 várek si děláme sami spojku. Dříve jsme měli prát (spojku) profi dělanou od řezníka, ale zdroj vyschnul. Na Jednu várku klobás dělám tak 3kg spojky. Používáme na to domácí robot s takovými kutrovacímy noži. Je to robot od fi. BOSCH. Maso do kutru vkládám velice podchlazené. Přidávám ledovou vodu z PET lahvý které jsou z mraznice. Mohu doporučit prát je dobrý a klobásy drží také dobře.

      
host - 99.226 (?), 29.5.2010 12:37

Zdravím co dělají domácí klobásky a co se týče kutru tak na domácí použití je to nesmysl na doma stačí kvalitní mlýnek nejlepší větší velikost č 32 Porket s tím mám nejlepší skušenost ten kdo chce jednoduší práci instaluje k němu převodovku s elektromotorem od 30 do40 otáček za minutu dobře mele a bezvadně se naráží střívka nezůstává v nich vzduch je to paráda narazíte 30kg za hodinu nenáročné oplachování a skladování naprosto spolehlivé a složíte to do4000kč. Nemusíte podporovat blázny co za to chcou nehorázný prachy. Na domácí mýchání klobás do 40kg díla stačí dětská vanka s kulatým dnem.Pokud máte klobásky suché přidejte víc tučnějšího ořezu částečně vyteče v udírně klobásky zůstanou šťavnaté.Toť vše zdraví Tučný a Libový

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika