Kolik soli na lák na uzené?



         
host - 96.186 (?) 
28.3.2014 18:51

Maso jsem dnes zalil lákem 4litry převařené vody s 80g rychlosoli Praganda. Tentokrát držím koncentraci na 2%, minulé uzení jsem držel 3% (to byl jen NaCl) a maso mohlo být méně slané. Za týden udím. Nebo to mám nechat 2 týdny?

  
            
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 29.3.2014 12:20

Osobně bych nikam nespěchal, když naložím např.sele na gril jen na týden, není tak lahodné jako to co bylo naloženo týdny dva, tak asi tak.Prostě pokud se maso nema tendenci kazit, raději jej nechám naloženo déle, je pak křehčí.Na to jestli jsem naložil jen do soli, či pragandy bych ohled nebral.Praganda je spíše konzervant, co zaručí masu pěknou růžovou barvu.

               
host - 176.91 (?), 13.4.2014 7:35

Jsem si vědom, že vás nepotěším, ale zdá se mi, že vám tak nějak ujel vlak.Nemyslím to nijak ve zlém, jen mám zkušenost a určitě každý, že čím víc se s tím ser..te, tak ještě neznamená, že budete mít úspěch.To že jsem kdysi nakládal maso na 6 týdnů a stále jsem to musel hlídat, že jsme s kamarádem zachraňovali octem maso, které tchýně neuhlídala a stejně jsme ho nezachránili, protože ani dým tomu nepomůže, naopak.Tak to dělali lidi, když potřebovali uchovat maso co nejdéle a neměli mraznice.Neříkám že ty řízky nebo pečeně nebyla vynikající.Dneska uděláte lák pujčíte si stříkačku(pak si jí budete chtít koupit)a maso napícháte.Za 4 dny budete udit.Maso bude mít krásnou barvu, bude měké a když porota nebude přežraná a taky normální, tak vám to pochválí.Pokud si tam pozvete holku, která jí jen bílé maso a jen kuře a nejí nic jiného, tak to můžete nakládat 10 neděl.To jí nabídněte raději vločky.Tak může dopadnout i to opečovávané sele.Na pragandu mám taky názor.Buď se budu bát klobásového jedu nebo pragandy, která je jinak ve všem.I v té šunce, co papá dvouleté robátko.Takže jen v barvě to nevidím.Ale je to můj názor, víc nic.

   
host - 96.186 (?), 12.4.2014 6:41

Dnes po 17dnech udíme.


      
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 12.4.2014 23:38

Uvítal bych fotku velkého kousku masa na řezu.To bude rozhodující výpověď o tom zdali je maso dostatečně proleželé.

         
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:08

Zatím jen toto. Udil jsem teprve po druhé a povedlo se. I když jsem použil jen 2% množství Pragany na maso i na lák, tak maso je dostatečně slané. Uzeno 10-12 hodin. Teplota kolísala 70-100, udržet to na 80 nešlo, když dám polénko tak z 70 na 100 a pak za hodinu klesla na 70. Uzeno na suché švestce a polosuchém buku. Chuťově hodnoceno velmi pozitivě. 

Domácí uzené maso
Domácí uzené maso
            
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:11

Příště zkusím naložit do 2 -2,5% NaCl


               
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:13

S masem jsem v udírně nehybal, což je špatně, ale bylo mimo vývod kouřovodu, tak se nespálilo.


                  
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:14

Ve skutečnosti je světlejší.


                     
host - 96.186 (?), 13.4.2014 12:47

Správně proleželé (nalákované) maso. Otázka je zdali je to uzené nebo pečené. Nejdůležitější je, že to chutná.


zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika