kdy je maso pripraveno k uzeni



host - 103.147 (?) 
30.3.2009 13:54, zobrazeno: 29063x

Mame nalozene maso v laku - v lednici 4 tydny a zhruba 1x tydne jsme ho prekladali. Chteli bychom se zeptat, jak se pozna, ze je maso jiz pripraveno k uzeni? Dekujeme.

  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 30.3.2009 14:11

Po 4 týdnech je praděpodobné, že maso bude proleželé dostatečně, pokud jeho kusy nejsou větší než 1 - 1,5 kg. Máte-li pochybnost, můžete jeden kus masa naříznout. Barva by měla být až do středu souvisle růžová, v případě použití Pragandy či sanytru až do červena. 

      
host - 103.147 (?), 30.3.2009 14:45

Dekujeme za odpoved. Dodavam, ze maso (kousky krkovice 1,5 kg) mame nalozene pouze v laku se soli bez jinych prisad. Maso se nam dosud zda ponekud tuzsi. Mame se soustredit pouze na barvu uvnitr masa nebo je dulezita take jeho konzistence prip. neco dalsiho?

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 30.3.2009 19:29

Naložením v láku maso nezměkne a pokud ano, není to dobře. Krkovice, jako plošší kusy poměrně řídkého masa bývá prosolené obvykle dřív než třeba kýta. 
   Nesoustředil bych se na nic, leda jestli lák nezapáchá.. Po 4 týdnech bych nic nezkoumal a udil.

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 30.3.2009 21:24

Dříve se uzené "selské" Maso ke spotřebě vždy vařilo. Jednak se nakládalo bez jakékoliv chemie, jen do soli a udilo se více dnů poměrně chladným kouřem. Dnešní "instantní" okamžitá poživatelnost uzeného masa je dána změněným postupem jak nakládání, tak uzení. Když po vyuzení bude maso tužší - a asi bude, jednoduše jej uvaříte. Bude tak jako tak dobré, pokud nepokazíte uzení.

            
Georg_rostak - (9) - 245.35 (?), 8.11.2010 11:01

Já to dělám obráceně, maso před uzením nechám přejít varem a pak dávám přeudit. Zkrátí sem tím doba uzení a kvalita je stejná.

               
Woody - (3) - 210.50 (?), 13.12.2010 21:21

Varem bych to projít nenechával, lepší je udržovat teplotu vody do cca 78´C. Dělal jsem tak angickou. Nasolený bůček dal do teplé vody a zhruba 1,5-2h nechal ve vodě těch 78´C. Jestli je to hotové  jsem  měřil vpichovým teploměrem. Jak to bylo tak ihned za tepla namočil do barviva a na cca hodku do uzáku a byla anglická jak víno 

                  
Georg_rostak - (9) - 245.35 (?), 3.1.2011 14:48

Možná jsem se špatně vyjádřil, vodu nechám přejít varem a pak jí stáhnu a držím vodu těsně před varem, nemmám treploměr takže to neměřím, ale prostě ta voda už nevře a nechávám tam to maso taky kolem půldruhý hodiny, záleží na tom jaké je to maso a jak je vysoké.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika