Jak uchovávat klobásy?



                     
host - 170.138 (?) 
4.3.2011 7:50

Já vyrábím klobásy á la čabajka, tzn. bez prátu, a udím je 3 dny studeným kouřem (minimálně). Tyto klobásy není problém v chladu uchovat i několik měsíců - do té doby, než se sežerou (což bývá dost brzo). S kamarádem jsme si vypracovali vlastní technologii nejen na výrobu klobás, ale i na výrobu skvělého uzeného bůčku.

  
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 4.3.2011 8:07

kolik je stupňů v uďáku v průběhu těch tří dnů a po vyjmutí je otíráte?..někteří je omývají... od kouře... dík

                     
host - 11.201 (?), 27.3.2015 7:05

V tomto období robim poslednú tzv " zimnú" várku klobás. Nakolko ani ja nemam idealne podmienky / dostatočne chladné / na letne uskladnenie klobás, niekedy koncom aprila - zač mája klobásky ktoré ostanú podelim do baličkov po cca 0,5 kg a dam ich do mraziaka. Po rozmrazení sú vhodné na jedenie - chuť sa vôbec nezmení - a aj do varenia, polievok, kapustnice a pod... Mne zaudene klobasky vydržia bez zamrazenia aj v lete, ale v teplých dňoch sa z nich vylučuje masť a veľmi zoschnú... inak sa ale nepokazia.


                     
host - 163.123 (?), 27.3.2015 11:40

To jsou krasavice, na kolik stupňů udíte?

                     
host - 6.7 (?), 27.3.2015 13:17

ak pustaju mast, tak asi teplym dymom, predpokladam. Uvidime, ci to pan potvrdi. :-)

                     
host - 5.215 (?), 27.3.2015 13:30

Ďakujem wink dnes majú 2 týždne, po vyudení som ich nechal ešte v udiarni, lebo rano bývali ešte mrazy... udené cca 2 x 12 ho + 5 hod. Asi Vás sklamem ale ja ťeplotu nesledujem... iná je toplota resp jej dosiahnuteľnosť ked je vonku pod 0 st a iná je ked je napr 8 st... čo je najpodstatnejšie, udené sú studeným dymom kedy je ohnisko asi 2,5 m od udiarne..udené slivkovým a čerešňovým drevom... ako sa tu v mnohých príspevkoch píše, sú to tzv klobásky slovenskeho resp maďarského typu... dôležité je použiť kvalitné suroviny a venovať pozornosť poctivému udeniu... ako je tu často spominane, vyudiť klobasky pri 60 - 80 st za par hodin sa mi zdá skôr ako pomalé pečenie než udenie..ale je to len môj skromný názor..určite pochybuje o dlžke trvanlivosti takýchto klobás... na chuť to vplyv však   nemusí mať...


                     
host - 75.21 (?), 27.3.2015 14:54

Souhlasím, jedině studeným, aby nepoštěli "masť ".

Mňam.smiley

                     
host - 5.215 (?), 27.3.2015 15:31

laugh


                     
host - 9.42 (?), 29.3.2015 7:58

K príspevku pána Vysloužila z 15. 12. 2009 : Neviem, prečo si myslite že klobasky udené studeným dymom sú hneď po doudení vyschnuté... To vôbec nie je pravda. Po cca 30. hodinách udenia klobasky vyzerajú ako na pripojenom obrázku... zdajú sa Vám vysušené??? Ani náhodou! Konkretne foto je spravené 2 týždne po doudení. Ano taketo klobasky vedia časom / preschnuť, ale preto, že dlho vydržia - dlhšie ako klobasky po horucom udení ako sam píšete vo svojom príspevku. A vlastne to je prapodstata udenia studeným dymom. Klobasky vyudene studenym dymom maju časom preschnuť a tým pádom dlho vydržať!

Možno toto je zavažná dezinformácia, ktorá mnoho záujemcov o udenie studeným dymom mätie a nepraktizujú ho preto. Podľa mňa je udenie horucim dymom síce kratšie ale určite zložitejšie na kontrolu a udržanie správnej teploty. Tiež nevidím jediný dôvod , prečo klobasky sprchovať / dokonca teplou / vodou... Ja klobasky nechávam visieť v čo najchladnejšej miestnosti a pred konzumáciou klobásky otriem papierovým obrúskom a stiahnem z nich črevo, ktoré ide dole bez problémov.

V mnohých príspevkoch tu na fore o domácich klobásach a ich udení je zbytočne veľa filozofovania, veľa teoretizovania a mnoho dohadov. Je to zbytočné. Jednoducho ale poctivo!!yes  


                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 184.149 (?), 29.3.2015 8:15

Nikdo Vám uzení studeným kouřem nebere ani nezatracuje. Je ale zbytečné tvrdit, že je to jediný správný způsob uzení.
    Suchou klobásu podle fotky nepoznám, musím do ní kousnout. Ale v mozaice Vašich klobásek jsou dutinky, které tam být nemají. Ty mohou nastat vytečením tuku (což u studeného kouře nepřipadá v úvahu) či odparem.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika