K príspevku pána Vysloužila z 15. 12. 2009 : Neviem, prečo si myslite že klobasky udené studeným dymom sú hneď po doudení vyschnuté... To vôbec nie je pravda. Po cca 30. hodinách udenia klobasky vyzerajú ako na pripojenom obrázku... zdajú sa Vám vysušené??? Ani náhodou! Konkretne foto je spravené 2 týždne po doudení. Ano taketo klobasky vedia časom / preschnuť, ale preto, že dlho vydržia - dlhšie ako klobasky po horucom udení ako sam píšete vo svojom príspevku. A vlastne to je prapodstata udenia studeným dymom. Klobasky vyudene studenym dymom maju časom preschnuť a tým pádom dlho vydržať!
Možno toto je zavažná dezinformácia, ktorá mnoho záujemcov o udenie studeným dymom mätie a nepraktizujú ho preto. Podľa mňa je udenie horucim dymom síce kratšie ale určite zložitejšie na kontrolu a udržanie správnej teploty. Tiež nevidím jediný dôvod , prečo klobasky sprchovať / dokonca teplou / vodou... Ja klobasky nechávam visieť v čo najchladnejšej miestnosti a pred konzumáciou klobásky otriem papierovým obrúskom a stiahnem z nich črevo, ktoré ide dole bez problémov.
V mnohých príspevkoch tu na fore o domácich klobásach a ich udení je zbytočne veľa filozofovania, veľa teoretizovania a mnoho dohadov. Je to zbytočné. Jednoducho ale poctivo!!