Jak uchovávat klobásy?
|
|
|
|
host - 180.241 (?) 16.1.2011 6:17
Záleží, jak jsou vyuzené. Některé vyuzené teplým kouřem a měkké chytí pověšené na vzduchu plíseň do týdne, některé je možné na stejném místě pověsit třeba na několik let.
K výdrži klobásek přispívá uzení studeným kouřem, který dělá na povrchu klobásek konzervační vrstvu tmavých dehtovitých látek, přes které plíseň neprojde. Potom konzervaci dělá vysušení, které snižuje množství vody a vyšší nasolení a nakořenění masa.
My jsme konzervovali klobásky obyčejným zavařením do vody, to se hodí pro všechny, i ty měkké, i ty hodně vyuzené studeným kouřem. Hodně vyuzené klobásky, které měly už samy o sobě proti zkažení určitou výdrž, jsme konzervovali prostým naložením do oleje. Potom z minulosti bylo u nás zažité dělat klobásky spíš vyuzenější a věšet je normálně pod střechu pod křidlice (tašky) nebo plech, ony tam vyschly, ztvrdly a vydržely přes celý rok. Akorát trošku přes léto žlukly, na delší dobu přes léto je to konzervace spíš z dob nedostatku potravin.
Klobásky zavařené do vody i naložené do oleje se daly konzumovat za studena, ve vodě po zavaření změkly hned, v oleji měkly nejméně dva týdny, klobásky normálně zavěšené pod střechou a vysušené se musely dlouho vařit, případně ještě předtím máčet dost dlouho ve studené vodě.
Problém v dnešní době, jako u všeho domácího uzeného, budou ty dehtovité látky, zvláště pokud se z těch klobásek měl využít ten lak nebo olej, měl příjemnou zenou chuť.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.59 (?), 15.12.2009 13:53, zobrazeno: 193560x
Může někdo poradit co s klobasama po vytáhnutí s údírny a jak je pak co nejlépe uchovat?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 15.12.2009 14:31
Po vytažení z udírny nechám klobásy na hůlkách vychladnout. Někdy je po vytažení osprchuju horkou vodou (pokud se nedovařují v 80st vodě)
Záleží na tom, jaké klobásy udíte. Jsou-li uzené dlouho a studeným kouřem, jsou vyschlé, vydrží viset v chladnu řadu týdnů. Takovou udírnu ale nemám.
Jestli je máte šťavnaté, uzené horkým kouřem, nevydrží dlouho. Tedy 1 - 2 týdny v lednici v pohodě, klobása je v podstatě polokonzerva.
Nejsnadnější je klobásy vychladit a zmrazit.
Druhou možností je ještě teplé sterilovat ve sklenicích s trochou vody na dně - asi 30 minut 95 st. Je dobré konzervy držet v chladnu a do půl roku spotřebovat (stejně tak ty mražené). Při sterilaci ovšem změknou, vypustí část šťávy a tuku a ztratí něco aromatu.
Protože však klobásy neděláme kvůli zásobě potravy, nýbrž pro obdiv druhých a radost z tvůrčí práce, většinu jich do týdne rozdám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.168 (?), 15.12.2009 16:18
Většinou je ihned schovám před sebou samým a hlavně před příbuznejma které jsem neviděl celej rok...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.102 (?), 7.2.2010 20:00
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.124 (?), 14.1.2011 18:56
Susedovci konzervujú vyúdené klobásky tak, že ich uzatvárajú do pohárov len pomocou podlakového prístroja. Čiže žiadne varenie. A vraj aj po roku chutia ako zrovna vytiahnuté z údiarne.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.241 (?), 16.1.2011 6:17
Záleží, jak jsou vyuzené. Některé vyuzené teplým kouřem a měkké chytí pověšené na vzduchu plíseň do týdne, některé je možné na stejném místě pověsit třeba na několik let.
K výdrži klobásek přispívá uzení studeným kouřem, který dělá na povrchu klobásek konzervační vrstvu tmavých dehtovitých látek, přes které plíseň neprojde. Potom konzervaci dělá vysušení, které snižuje množství vody a vyšší nasolení a nakořenění masa.
My jsme konzervovali klobásky obyčejným zavařením do vody, to se hodí pro všechny, i ty měkké, i ty hodně vyuzené studeným kouřem. Hodně vyuzené klobásky, které měly už samy o sobě proti zkažení určitou výdrž, jsme konzervovali prostým naložením do oleje. Potom z minulosti bylo u nás zažité dělat klobásky spíš vyuzenější a věšet je normálně pod střechu pod křidlice (tašky) nebo plech, ony tam vyschly, ztvrdly a vydržely přes celý rok. Akorát trošku přes léto žlukly, na delší dobu přes léto je to konzervace spíš z dob nedostatku potravin.
Klobásky zavařené do vody i naložené do oleje se daly konzumovat za studena, ve vodě po zavaření změkly hned, v oleji měkly nejméně dva týdny, klobásky normálně zavěšené pod střechou a vysušené se musely dlouho vařit, případně ještě předtím máčet dost dlouho ve studené vodě.
Problém v dnešní době, jako u všeho domácího uzeného, budou ty dehtovité látky, zvláště pokud se z těch klobásek měl využít ten lak nebo olej, měl příjemnou zenou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.129 (?), 16.1.2011 17:03
u nas moc nevydrzia (ludsky faktor)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|