Hodně tmavé klobásy



host - 214.24 (?)
15.3.2016 23:16

Udím pul roku každych čtrnact dní, podle mých zkušeností co jsem mohl na svoji dřevěné udírně se škvírami za tu krátkou dobu vypozorovat asi mohu říci pouze toto a to, že při uzení pouze bukovym byly od samého začátku načerněnalé, proto udírnu roztápím bukovým, toho mám dost a potom nejakým ovocným at uz je to jablko, hrušen a svestka protože to ma mensí výhřevnost a lepsi to hoří plamenem, jinak to chce jasnější plamen a méně kouře, ono se to pěkně zabarví, ještě jedna věc a to udírnu pořadně vyhřat aby se z ní dostalo vlhko.  Barbar

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Josef 55 - (8) - 137.54 (?), 7.3.2016 13:22, zobrazeno: 6416x

Dobrý den, mám problém s uzením jak masa, tak i klobás. Udírnu mám dřevěnou, kouřovod cca 1 metr v zemi, topím bukem bez kůry. Udírna je stará asi 15 let, udím v ní cca 5 krát ročně. Maso nakládám furt stejně, klobásy taky, v udírně je teploměr, maso i klobásy byly vždycky krásně zlaté. Poslední 2 - 3 roky jsou hodně tmavé a jakoby špinavé - když je dám do vody, na hladině jsou jakoby saze. Dehtem ale vnitřek udírny nesmrdí, ani klobásy nejsou s nějakou příchutí. Proč v posledních letech klobásy při uzení ztmavly? Nemůže to být tím, že udírna je časem "volnější" a mezi deskama může dovnitř proudit studený vzduch? Nebo jsou desky už moc "načuchlé" dýmem a má to vliv i na maso? 

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 7.3.2016 14:37

Načuchlými deskami to určitě není. Na mase se usazují saze, což může souviset se špatným tahem, tedy i se spárami mezi deskami.

   
host - 214.24 (?), 15.3.2016 23:16

Udím pul roku každych čtrnact dní, podle mých zkušeností co jsem mohl na svoji dřevěné udírně se škvírami za tu krátkou dobu vypozorovat asi mohu říci pouze toto a to, že při uzení pouze bukovym byly od samého začátku načerněnalé, proto udírnu roztápím bukovým, toho mám dost a potom nejakým ovocným at uz je to jablko, hrušen a svestka protože to ma mensí výhřevnost a lepsi to hoří plamenem, jinak to chce jasnější plamen a méně kouře, ono se to pěkně zabarví, ještě jedna věc a to udírnu pořadně vyhřat aby se z ní dostalo vlhko.  Barbar

      
host - 111.8 (?), 19.3.2016 19:26

Asi děláte něco špatně když při uzení bukem máte již od začátku maso načernalé.Buk je jedno z nejlepších možná i nejlepší dřevin na uzení.Udím na něm a nemám problém.rpstylle@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika