Zdravím.. už jsem se ptal ve vedlejší diskuzi "Jak naložit maso..", ale žádná reakce... možná to jen v tom dlouhém vlákně zapadlo.. tak si dovolím optat se zde znovu :
Rád bych se zeptal zkušenějších... uzené maso (krkovička, bůček) jakž takž zvládám. Nakládám do láku, který není žádná věda - taková "česká klasika" - voda, praganda, sůl, nějaké základní koření (jalovec, pepř, česnek, nov.koření, někdy trocha rozmarýnu)... zatím vše OK, funguje to, chutná to..
Jenže, onehdá jsem pár kousků masa naložil do láku, který jsem připravil z nějakého kanadského prášku - dostal jsem dva vzorky... jeden měl něco s medem, druhý zase javorový sirup (snad). Dostal jsem od každého trochu, tak na jednu malou zkušební várku... ale nic víc o tom nevím. Výsledek byl chutově trochu jiný než znám a hlavně velmi zajímavý a tak mě napadlo zkusit svůj klasický lák nějak obohatit o tyto "exotické" chutě.
Jenže moc netuším nevím jak na to... mám do láku rozpustit med, nebo cukr, nebo snad přilít javorový sirup, případně nějaké další osvědčené exotik přísady atd?? Pokud ano, kolik a jak? Nebude ta sladkost vadit - jako ve smyslu že by se to kazilo? Maso v láku mám v ledničce v hrncích - vzhledem k velikosti masa a použité Pragandě tak 10 dní. Zkoušel někdo něco takového? Nechce se mi jen tak volně experimentovat a zbytečně kazit a vyhazovat maso... to mi přijde škoda. To se raději optám... :-) Díky předem
Honza