Dřevěná udírna - stavba svépomocí



host - 224.17 (?)
27.6.2011 13:10

Udírnu jsem vyrobil za necelé 2 hodiny a vyšla mně na 70 Kč.Stará podlahová prkna. Na ryby, sýry a klobásky ideální.

udírna na grilu
udírna na grilu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 8.2.2015 11:59

Rychleji se vytopí jednoplášťová udírna, protože 15 kg dřeva se zahřeje dřív než 30 kg dřeva, ale je to nepodstatné. Izolovaná udírna má možná menší ztráty tepla, ale ty rozdíly jsou vzhledem k izolačním vlastnostem dřeva zanedbatelné. Co se týče udržení stálé teploty, musíme si uvědomit, že kolísání teplot v udírně je dáno především přívodem vzduchu z topeniště, protože každá udírna má jakýsi tah. Když zchladne ohniště, prostor v udírně se ochladí bez ohledu na izolaci. Jestli něco dokáže udržet teplotu, je to zděná udírna, která má vzhledem ke své hmotnosti obrovskou tepelnou kapacitu. Když vychladne na chvíli oheň, horké zdi vyzařující teplo zabrání poklesu teploty v udírně. Vyzařování tepla v takové situaci ze dřeva na maso je minimální a vzhledem k izolaci prakticky stejné u jedno i dvojpláště.
    Než jsem si dřevěnou udírnu sám postavil, projel jsem si na netu nabídku hotových dřevěných udíren, s výrobci a prodejci jsem si chvíli dopisoval. Na dvouplášťovou udírnu jsem nenarazil. To jistě nevylučuje, že ji někdo možná vyrábí.

                     
host - 111.8 (?), 8.2.2015 13:01

Udírnu jsem měl jednoplášt'ovou.U nás v Krkonoších při velkých mrazech se dost ochlazovala a šla v ní špatně udržet teplota.Izolovaná udírna Vám tolik nepromrzne (neprovlhne).Zahřívám pořád (15kg dřeva) stejný prostor udírny.Udírnu před vkládáním masa vysušuji a zahřívám kratší dobu a spálím menší množství dřeva a udržím v ní požadovanou teplotu.Izolace při mrazech zabrání tomu aby se ochlazovala.Jsou to zkušenosti s mou udírnou a jsem s ní spokojen.Nikomu svůj názor nevnucuji.rpstylle@seznam.cz

               
host - 255.5 (?), 8.2.2015 9:47

moc se mi nadari drzet teplotu. cca co pul hod bych musel prikladat abych udrzel 60st. a kdyz topim pres noc tak chodim po 4hod a dost to vychladne. treba mam spatne topeniste nevim. zkusim prave v lete predelat topeniste s udirnou ale chci zachovat tvar i vzhled (jen budu davat topeniste víse a cele cca o 25 cm zvednu)

Udírna s topeništěm
Udírna s topeništěm
            
host - 255.5 (?), 8.2.2015 9:30

moje prvni procvedeni udirny s topenistem cca 1,8m

               
host - 111.8 (?), 8.2.2015 12:22

Pro uzení teplým kouřem je délka kouřovodu v pořádku.U topeniště vidím dvoje vrátka.Znamená to že je topeniště s roštem a popelníkem?Pokud ano tak bych udělal topeniště bez roštu s vrátky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Jinak udírna vypadá dobře.At' se daří rpstylle@seznam.cz 

                  
host - 255.5 (?), 8.2.2015 14:59

ne mam topeniste bez popelniku


   
host - 224.17 (?), 27.6.2011 13:10

Udírnu jsem vyrobil za necelé 2 hodiny a vyšla mně na 70 Kč.Stará podlahová prkna. Na ryby, sýry a klobásky ideální.

udírna na grilu
udírna na grilu
      
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 7.7.2011 21:10

To jste stavěl celé sám? Nezlobte se na mě, ale to je katastrofa, to bych na své zahradě nechtěl. Celý krb letí doleva a celé je to nehezké.

            
host - 224.17 (?), 9.7.2011 18:43

25 let starej gril s udírnou a aktuální produkt


               
host - 143.151 (?), 1.12.2011 17:22

člověk by se bál aby mu to nespadlo, když tam naloží 4 kila klobás

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika