Dosažení správné teploty v grilu na uhlí



djgas - (5) - 157.2 (?) 
20.6.2013 21:50, zobrazeno: 23277x

Zdravím všechny,

mám dotaz koupil jsem si gril Weber One touch original 47, startovací komín, knihu o grilování a stále se mi nedaří dosáhnout teploty 250st.,abych mohl udělat pořádné šťavnaté steaky.

Popíši postup kterým topím, třeba něco ddělám špatně:

Naplním startovací komín doplna briketami(zkoušeny 3druhy, nikdy Weber), pod nimi zapálím podpalovač, nechám brikety rozpálit až je na nich šedivý popílek cca20-30min. a rovnoměrně je rozprostřu do grilu(přímé grilování, ale s poklopem), v tu chvíli je tam kolem 200st.-spodní i vrchní otvory otevřeny naplno.Jakmile ovšem rozložím maso na gril vždy klesne teploty po přiklopení na cca 150-170st. a za boha nejsem schopen ji opět zvýšit přes 200.Jak máte otevřené průduchy při grilování?Nevím co dělám špatně, počet briket bývá tak kolem 25-30.

U nepřímého grilování při rozložení briket po stranách do přihrádek je teplota ještě menší cca 150st.Mohu otevírat a zavírat průduchy jak chci a teplota je stabilní-15-170st.

Budu vděčen za každé rady začátečníkovi.Podotknu, že používám teploměr věstavěný v poklopu grilu.

  
   
Jarda.Vysocina - (48) - 162.2 (?), 21.6.2013 9:39

Zdravím, měl jsem podobný gril a taky byl problém s teplotou, která se nechtěla dostat přes 200°C. Laboroval jsem se vzduchem i s briketami, stejně jako vy. Náhodou jsem koupill na jedné čerpačce loni na podzim neznačkové laciné brikety ve výprodeji, dal jich dosti silnou vrstvu (mnohem větší než doporučená), po nahřátí uhlí jsem zavřel všechny  vzduchy a až po půlhodině, kdy se vše nahřálo, teprve vkládal maso a to rychle, bez větrání. Naložené maso k udění mám vždy studené a to velice ochladí celý gril. Až teprve tehdy bylo maso tak, jak jsem očekával; doba , než teplota překročila 200 °C byla ale víc  jak 20 minut . Potom jsem zkoušel vkládat jen menší kousky masa a to postupně ,  to ale vlastní grilování protáhne na několik hodin - pokud máte více masa a třeba návštěvu , tak to může být problém ....  S grilováním ostatních pokrmů nebyl problém. Letos jsem koupil plynový gril a tam je to velmi jednoduché a bezproblémové. Jarda

      
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 8.149 (?), 21.6.2013 10:00

když zavřete vzduchy a přiklopíte to tak to udusíte, to je nesmysl

není problém pořádně rozpálit gril, zvláště s tím podpalovacím komínkem je to hračka, jen musíte dát prostě dostatek briket (ne tu drť v akci) a je to, pak nad roštem neudržíte ruku ani vteřinu

a to, že vám nahoře teploměr ukazuje po přidání masa menší teplotu je v pořádku, vždyť grilujete přímým způsobem, zkuste si dát teploměr na stranu masa co leží nad uhlím, to byste se divil :)

         
djgas - (5) - 157.2 (?), 21.6.2013 21:37

A na jaký stupeň otevření obou klapek provozujte gril?

   
MartinB - (2) - 247.51 (?), 29.1.2014 12:39

Také Vás zdravím,

základní chyba, kterou děláte je, že chcete grilovat steaky na briketách. I když si koupíte originál brikety Weber, které vydrží hořet několik hodin a dají se znovu rozpálit nedostanete se nad 220 °C.

Pro grilování steaků je nutné si koupit dřevěné uhlí a to následně rozpálit v zapalovacím komínu. Nebudu Vám radit přímo Weber uhlí, i když s ním mám nejlepší zkušenosti. Je to na Vás, vyzkoušejte. Platí pravidlo, že čím tvrdší je uhlí a déle se rozpaluje, tím větší teploty dosáhnete (klidně přes 300 °C na pizzu).

Připravte se na rozpalování přes 40 minut v komínu a teprve poté jej vysypejte do grilu. nechte otevřené průduchy a teprve poté s nimi korigujte teplotu.

Množství na 47 cm by mělo být na dvě dávkovací misky (já dávám plný komínek téměř pokaždé)

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika