Domácí šunka



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?) 
23.7.2009 17:32

Nikoli,. maso šedne tehdy,  pokud k němu nepřidáte dusitanovou rychlosůl. Samotné zpracování má vliv na soudržnost produktu, ale ne na barvu.

  
                     
Sršeň Milan - (6) - 150.2 (?), 23.7.2009 19:54

Nezlobte se vy asi neumýte pořádně číst ten pán tam šůl měl a měl to šediví proč protože maso nebylo řádně zpracovaný MILAN

                     
host - 56.22 (?), 10.11.2020 8:44

Šedne, protože není použita rychlosůl - praganda. Je naprostý nesmysl nepoužívat rychlosůl, protože je jí v šunce opravdu minimální množství. Když si dáte jednu klobásu, tak je v ní té soli 10x víc, než v 1kg té šunky!!!

                     
host - 92.38 (?), 2.12.2020 10:29

V klobáse je zhruba stejné množství rychlosoli jako v šunce. Někdy méně, když je klobása obarvená paprikou.

                     
host - 219.28 (?), 7.12.2020 9:52

Super díky za info párkrát jsem zkoušel domácí sušený maso a super.

                     
host - 224.17 (?), 30.7.2011 9:57

Nakrájím 1a půl kila vepřovou kýtu na kostky 2 cm, přidám lžíci medu, stroužek čeneku rozdrtím, dvě vrchovaté lžíce soli a asi 1 dcl vody. Pepř.Vše promíchám a na 2 dny dám odležet do ledničky. Před plněním do tlačenkového střeva přidám znovu vodu a promíchám.Povařím 1,5 hodiny při 70 stupních.Po vyjmutí z vody šunku svážu a udím 2-3 hodiny bukovým dřevem.Výtečný výsledek zaručen


                     
host - 248.49 (?), 7.1.2012 9:57

Už teď se mi sbíhají sliny.. :-))  Mám pokrájeno, naloženo.  Jen si nejsem jistý v jedné věci.  Udit v tlačenkovém střevu?  nebo po vychladnutí dát do síťky a udit v sítce? Jestli je možné prosím o relativně rychlou radu.  Zítra by jsem to měl udit. Jsem amater a toto je první pokus. Budu i poprvé udit v nové udírně. Tak to chci přidat k 4 párkům bůčku.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 7.1.2012 10:49

V tlačenkovém střevě udit nelze - je to nepropustný plast (tuším polyetylén). Chcete-li šunku zaudit, musíte ji vyjmout z púlastu, vložit do síťky nebo prubanu (pružná bavlněná bandáž).

                     
host - 248.49 (?), 7.1.2012 11:02

Děkuji, myslel jsem si to, ale jistota je jistota.

Ještě řeším jeden problém, poprvé jsem nakládal bůčky na uzení. Bude to premiera. Bůček mám v láku v rychlosoli, maso překládám.  Je nějaká rada, jak poznat, že maso je připravené k uzení?  Děkuji.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 7.1.2012 11:11

Způsobů je víc, některé zby ečně hrubé vůči masu (strčit do něj prst, rozříznout a pozorovat barvu). Myslím, že se lze spolehnout na dostatečnou dobu naložení. I kdyby náhodou maso nemylo úplně proleželé, bude to vada jen kosmetická (uprostřed nebude vybarvené). U bůčků to prakticky nehrozí,  Jsou ploché a proleželé dřív než třeba kýta.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika