Dmácí uzený sýr



                     
host - 62.133 (?) 
13.8.2014 23:25

Sýr se neudí na 60-70 C° ale maximálně na 30C°. Takže punčocha bohatě stačí.

  
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 14.8.2014 9:52

Třicet stupňů, to je skoro okolní teplota, těžko v běžné udírně, kde se topí, udržíte. K tomu musí být udírna pro studený kouř. Punčocha snese teploty vyšší (třeba nositelku s horečkou) a sýr taky.

                     
host - 168.38 (?), 19.11.2014 12:26

V běžné udírně bývá něco jako škrtící klapka nebo šoupě a s tím se dá celkem snadno teplota regulovat.mám topeniště 60*40*40,je od udírny necelé 2m a udím běžně ve 20 - 30 stupních :)

                     
host - 220.246 (?), 22.12.2014 23:35

omotej to obvazem udrží tvar taže z toho neni jedna "koule

" a neproteče.

               
host - 138.119 (?), 12.6.2013 19:08

Tak 50stupnu je moc to pak nejde vyndet nejlepší teplota je kolem 30 a na dvě hodiny a je to super

            
host - 206.184 (?), 28.8.2012 9:01

Ahoj, udil jsem sýr v bílé řídké látce z bavlny a nemusel jsem mít strach, že se připeče. Lidi mají tu punčochu prostě zažitou. Taky se nemusíš bát, že ti vyteče. Bavlna má vyšší bod hoření, navíc se nemůže připéct. Silon má nižší bod hoření a navíc se škvaří.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.8.2012 9:33

Silon se k sýru nepřipéká tím, že se škvaří (ten silon), nýbrž tím, že se rozehřátý sýr vpije do tkaniny. Toto riziko je stejné i u bavlněné látky. V teplotě, při níž by se silon škvařil, by sýr dávno vytekl nebo shořel.
   Problém při uzení sýra netkví v obalové tkanině, spíš v teplotě uzení. Při dlouhém uzení studeným kouřem bude sýr vyschlý a tvrdý. Naopak příliš horký kouř způsobí, že tučnější sýry pustí tuk, který vykape, chudší se rozpustí a přilepí k obalu (případně přes něj proteče). Ve všech případech klesne objem i hmotnost sýra. Částečným řešením je použití netkaných materiálů, které nepropustí tekutý sýr ani tuk, např. umělého střeva.
   I tak si ale myslím, že pro běžného konzumenta, který si sýr koupí za plnou cenu v obchodě, postrádá jeho uzení větší smysl.

            
host - 33.160 (?), 1.12.2017 15:55

Mě se představa silonky a sýra nelíbila a tak udím v plátýnku.

Čtverec plátna dám do cedníku, pak dávám sýr a přísady , tak 30 - 40 dkg, nakonec plátýnko nahoře svážu provázkem a udělám očko na zavěšení.

Po vyuzení nám sýrové koule.

      
host - 187.236 (?), 12.11.2015 15:09

Zdravím všechny nadšence uzení.

Měl bych jednu radu pro uzení sýru v silonové punčoše. Po vyjmutí z udírny

ihned do mrazáku, asi na 15 min. a pak se celkem snadno "silonový obal" svlékne. Sýr je po této době stále teplý, takže se nemusíte ničeho bát. Pokud je sýr 30% tuku, tak se sloupne krásně, pokud je tučnější, tak o něco málo hůř, ale pořád dobře. Přeji hodně úspěchů. Pavel

         
mikes - (2) - 12.179 (?), 16.11.2015 13:08
Zdravim... mam za sebou take experimentalni pripravy dochucovani syru... krajeni na kousky... nastrouhani...cesnek, a jine druhy koreni... na konci zustaval problem pri opetovnem spojeni syra.. problem nespociva pouze na teplote udirny ale take.zalezi jaky druh se koupi zda je rostlinneho nebo zivocisneho puvodu... Dnes to resim jednoduchym zpusobem... syr jiz nekrajim a nakladam ho do slaneho nebo koreneneho nalevu cca na tyden... syr do sebe natahne danou prichut... pak jiz jen staci v silonce zavesit do udirny a ovonet studenym kourem...
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika