Silon se k sýru nepřipéká tím, že se škvaří (ten silon), nýbrž tím, že se rozehřátý sýr vpije do tkaniny. Toto riziko je stejné i u bavlněné látky. V teplotě, při níž by se silon škvařil, by sýr dávno vytekl nebo shořel.
Problém při uzení sýra netkví v obalové tkanině, spíš v teplotě uzení. Při dlouhém uzení studeným kouřem bude sýr vyschlý a tvrdý. Naopak příliš horký kouř způsobí, že tučnější sýry pustí tuk, který vykape, chudší se rozpustí a přilepí k obalu (případně přes něj proteče). Ve všech případech klesne objem i hmotnost sýra. Částečným řešením je použití netkaných materiálů, které nepropustí tekutý sýr ani tuk, např. umělého střeva.
I tak si ale myslím, že pro běžného konzumenta, který si sýr koupí za plnou cenu v obchodě, postrádá jeho uzení větší smysl.