Dehtování
|
|
|
|
host - 214.246 (?) 26.3.2021 6:56
Taky zdravím. Když víte co je váš problém, tak něco pro to udělejte, aby problém přestal být problémem. Třeba udělejte ty dvířka ze dřeva, zazděte je a vkládejte horem, dejte tepelnou izolaci, tak jako je izolovaný třeba kotel na uhlí. Nebo přidejte teplotu na 60 st.Jistě, když jsou dvířka studené a pouštite na ně vlhký vzduch uvnitř 50 st. Tak se sráží. Je to příroda a my se snažíme ji porozumět. Jako se někdo domnívá, že vysuší v létě sklep když ho bude často větrat.Opak je pravda. Z teplého vzduchu se tam vysráží tolik vody..Víc škody jak užitku. Jo a jestli je kourovod s klapkou komín nad udirnou, nějak jsem hned nechápal, protože já tak popisují i ten tunel, ten přece taky vede kouř, tak ten já nikdy nepoužíval.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 7.6.2018 13:38
a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.
Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte je otevřené, tak Vám uzák dehtuje, když je zavřete nedehtuje.Na co tedy jsou ty spodní dvířka?Topeniště u udíren se dělá bez roštu s dvířky s růžicí pro lepší regulaci teploty.Udírna nepotřebuje dokonalé spalování jako kotel nebo kamna.rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.6 (?), 7.6.2018 15:05
Spodní dvířka mám protože to není jenom udírna. Nad topeništěm mám pláty a na nich velice rád vařím. Na dosažení teploty, hlavně v zimě, jsou zase k nezaplacení, nebo když roztopím řádcky, splodiny nedehtují, můžu dát do uzáku péct maso. Proto ty šamotky. Vedle mám ještě gril. Soused tomu říká" zatopit v reaktoru." To mě baví a manželka nehudruje, že dělám doma bordel😊
Bláža
P.s. kolego Vlast. Přeji hodně úspěchů a ať to brzy vychytáte. Je to úžasná zábava
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.169 (?), 16.3.2019 18:23
Zdravím všechny uzenáře, udiče a udírníky 😁Zdá se, že jsem přišel na věčný problém dehtování masa v udírně.Udím už cca 12 let a sem tam se mi povedli zlatavé kousky uzenin.Zkoušel jsem všechno možné, aby jsem je měl tak pořád ale v 90ti % maso zadehtované. Dnes udím už druhý den, sám, bez přátel a kořalky (teda lehce)😁a všechno krásně zlatavé a chuťově výborné!!!Řešení je : nechlastat a hlavně zavírat topeniště!!! Nechat oheň si vzít jen to, co potřebuje! Chyba je vždy mezi topeništěm a uzenářem... pořádně vyhřát udírnu cca 100°C na tři hodiny s otevřeným topeništěm a než dám maso, topeniště zavřu, nabiju uzák masem, a přikládám po polínku. Teplotu držím na 70-80 12h klobásy max 70°C Prostě pouštět míň vzduchu do ohně, oheň může být jasný plamenem ale nesmí být průvan jinak špatně spaluje a dehet sedá na všechno. Píšu to z mobilu, pokud půjde vložit foto, vložím. Udírnu mám zděnou vyloženou palubkou, roura 1.5m, topeniště pecek z hornbachu, kterým í vytápím šopu, roura 150,dřevo vůl, třešeň. Tak zdar uzení, kluci!😁😁😁snad vám to pomůže.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.27 (?), 18.3.2019 11:26
Já mám jenom generátor studeného kouře a měl jsem stejný problém. Pomohlo mi naopak přidání vzduchu pod topeniště. Předtím jsem měl kondenzát jako dehet a nyní už je jen jako trochu zakalená voda
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.52 (?), 25.8.2019 9:16
Oheň musí hořet. Jak má málo vzduchu, čadí. Bude dehtovat i když hořet zdánlivě bude. Nejčastější chyba je, když lidi začnou zavírat dvířka a škrtit přívod vzduchu. Poznáte to tak že oheň zpomalí pohyb. V ten okamžik začíná dehtovat. I když hoří v komínové rouře se tvoří černý odporný smradlavý kouř. Pro maso katastrofa. Nejlepší hoření probíhá ve volně rozdělaným ohni na kterém si opékáte špekáčky. Tento princip sem použil já a mám od té doby pokoj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.122 (?), 25.3.2021 22:13
Zdravím, taky se přidám mám zděnou udírnu a na ni železné dvířka a to je ten můj problém, maso i klobasy super krasně uzené, ale problém je, že zevnitř dvířek kape sražená voda která se dostane spodem ven na uzák a zanechá to na uzáku fleky které jsou škaredé.Topím švestkou, betonový tunel délka 1,3m dvířka nechavám mírně přivřené kouřovod kratky 30cm s klapou.Než začnu udit 2hod topím na 110st pak vše otevřu vyvětrám dám klobásy a udím na 50 asi 6hod.Může se voda na dvířkach sražet tím že je venku 5st.a v uzáku 50?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 26.3.2021 6:56
Taky zdravím. Když víte co je váš problém, tak něco pro to udělejte, aby problém přestal být problémem. Třeba udělejte ty dvířka ze dřeva, zazděte je a vkládejte horem, dejte tepelnou izolaci, tak jako je izolovaný třeba kotel na uhlí. Nebo přidejte teplotu na 60 st.Jistě, když jsou dvířka studené a pouštite na ně vlhký vzduch uvnitř 50 st. Tak se sráží. Je to příroda a my se snažíme ji porozumět. Jako se někdo domnívá, že vysuší v létě sklep když ho bude často větrat.Opak je pravda. Z teplého vzduchu se tam vysráží tolik vody..Víc škody jak užitku. Jo a jestli je kourovod s klapkou komín nad udirnou, nějak jsem hned nechápal, protože já tak popisují i ten tunel, ten přece taky vede kouř, tak ten já nikdy nepoužíval.
|
|
|
|
|
|
|
Janek - (1) - 113.22 (?), 1.4.2021 20:23
Chlapi ahoj, uzení je mé hobby a tak sem si vymyslel ouplně jiný typ udírny a zatím neznám nic lepšího :-)) Já vím že samochvála smrdí, ale kamarádi si to chválí a kopírují.
Zásada je ta, že udírna je dřevěná a dobře izolovaná 5cm skelnou vatou. Na celodenní uzení spotřebuju cca 6-8ks špalíčků velikosti 5x5x10 cm. Topím na přímo pod prostorem udírny, nad ohništěm je několik roznášecích plechů (pro bezpečnost) a dřevo jen tleje, nehoří plamenem... Janek
Foto v příloze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|