Dehtování



host - 250.122 (?)
16.5.2018 12:36

Ja si myslim ze to dehtovani zpusobuje to, ze misto aby kour maso pohladil a odesel kominem, tak se v tom uzaku povaluje a na maso se lepi. Ja mel problem spis opacny.

Čistý uzený je to normální?

Kour jsem v udirne pribrzdil a udirna udi jak ma. Pricin spatneho tahu muze byt moc, vyresit problem na miste muze treba kominik zmerenim tahu. Spatny tah muze mit udirna i vlivem venovni vysoke teploty nebo prostym ohratim komina slunickem. Spatny tah udirny muze zpusobit i otevrene ohniste. Do udirny proudi pres topeniste vic vzduchu nez z ni kominem odchazi. Proste alfou a omegou je podle mne tah.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Vlast - (2) - 187.244 (?), 13.5.2018 15:53, zobrazeno: 85587x

Dobrý den mistři uzení...

Jdu za Vámi pro radu už nějak nevím co jiného vyzkoušet. Mám dřevěnou udirnu metr od topeniště, myslím že dodržuji všechny zásady, ale nemůžu se zbavit dehtování. Maso mám černé, sýry jsou tmavě hnědé. Udírnu vždy vytápím aspoň 2 hodiny před uzením, maso nechávám pořádně okapat, topím bukem bez kůry, délku komínu jsem zkoušel od 0,5m až do 2metrů, ale pořád to mám všechno tmavší než by mělo být. Tak Vás prosím o nějaké radya nápady.

Díky za každou reakci :)

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.161 (?), 14.5.2018 8:02

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

      
Vlast - (2) - 187.244 (?), 14.5.2018 9:27
To jsem udelal až na 2,3 metru a pořad stejný...
         
host - 9.135 (?), 15.5.2018 19:57

Těžko říct, když nejsme u toho. Oheň by měl hořet plamenem, ne doutnat. I v kouři z plamene je dost vůně na uzení.

            
host - 84.190 (?), 16.5.2018 7:36

Maso musí být prohřáté, teploměr na 70st a na správném místě, topeniště bez náhonu nebo o polovinu kratší a o třetinu zmenšené.Místo 3 polínek jenom jedno.Komín vyhodit a dát tam jako dekl stará dvířka od slepic, které mají seschlá prkna se škvírama.Kde by se potom dělal dehet.?

               
host - 84.190 (?), 16.5.2018 7:39


Ještě mě napadlo, co na té dřevěné udírně vytápíte 2 hodiny?Nemáto v tu dobu maso ještě v lednici? to má být v hnci s teplou vodou do 70st.

   
host - 250.122 (?), 16.5.2018 12:36

Ja si myslim ze to dehtovani zpusobuje to, ze misto aby kour maso pohladil a odesel kominem, tak se v tom uzaku povaluje a na maso se lepi. Ja mel problem spis opacny.

Čistý uzený je to normální?

Kour jsem v udirne pribrzdil a udirna udi jak ma. Pricin spatneho tahu muze byt moc, vyresit problem na miste muze treba kominik zmerenim tahu. Spatny tah muze mit udirna i vlivem venovni vysoke teploty nebo prostym ohratim komina slunickem. Spatny tah udirny muze zpusobit i otevrene ohniste. Do udirny proudi pres topeniste vic vzduchu nez z ni kominem odchazi. Proste alfou a omegou je podle mne tah.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 17.5.2018 18:44

Proste alfou a omegou je podle mne tah

Ono to bude asi složitější. Viděl jsem udírny zcela bez komínu, o žádném tahu se nedalo mluvit. Byly to bedny se škvírama a udilo se v nich jedna radost. V dětství jsme udili ve starém prádelním hrnci postaveném na ohništi, dole nasypané hobliny. Kouř ucházel pod poklicí, dehtování žádné. Měl jsem udírnu, kde k dehtování docházelo, ale jen v zimě.

         
host - 250.122 (?), 18.5.2018 6:42

To byste mel vysvetlit, jaky smysl ma vase rada z 14.5.2018 8:02

Zkusil bych rozšířit a prodloužit komín. Vím, že jsou udírny i bez komínu, ale někdy zlepšení tahu ponmůže.

            
host - 84.190 (?), 18.5.2018 8:10

Proč by to měl vysvětlovat? Kdyby to šlo, jako to většinou nejde, myslím každému vysvětlit a pochopit, tak by všichni dobře vyudili a nikdo by se na nic neptal.Přitom se to zdá být jednoduché.Např. nelej do stroje biosložky a nebudeš mít ucpaný karbec.Neuď studené maso studeným a špatně vyráběným kouřem a nebudeš mít maso kyselé a černé.Někdy vzpomínám na jeden článek kde píše pán -vyudili a snědli jsme metráky masa a taky jsme toho dost zkazili.To bylo upřimné a žití podobné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika