Vedra a králíci
|
|
 |
 |
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?) 9.7.2015 22:22
Já vím, že rošty jsou mnohými chovateli hájené, protože je to čisté a celkově nenáročné pro ně.
Ovšem mě by zajímalo, co na to králíci? Z toho co jsem pozorovala u králíků pozorovala, tak pokud mají hodně nastláno a samozřejmě také dostatečně velký kotec, dělají si z podestýlky takové barikády, různě přes to hopsají, schovávají se, přestavují a vůbec se mi prostě takhle zdají spokojenější.
Mimo to, jak jsou na tom jejich tlapky? Na začátku chovu jsem stlala méně a jedna králice měla velmi ošklivé odřeniny... už je to dávno v pořádku, ale protože jsem otlaky a odřeniny na packách viděla i u jiných chovatelů, resp. jejich králíků, kde dávají málo podestýlky, tak to těžko bude ojedinělý jev a co teprve pokud se chovných králíkům nestříhají drápy... no nevím, mě to pro králíky zrovna moc prima nepřipadá.
S tím úhynem, bylo by dobré zjistit proč se tak stalo. U jednoho chovatele jsem třeba zjistila, že králík přestal úplně žrát a příčinou byly obyčejní mravenci, kteří mu vlezli do kotce. Po jejich odstranění a zamezení, aby do kotce mohli lézt, se králík za nedlouho uklidnil a novou potravu už žral normálně. Nevím co bylo příčinou u vás, jen chci říct, že někdy to může být banalita s katastrofálními důsledky.
A ještě maličkost, asi máme králíky žravější nebo prostě nemá na ně počasí takový vliv, protože žerou téměř stejně jako jindy. Pijí mnohem víc, to ano, ale jinak je vše prakticky stejné.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 150.101 (?), 6.7.2015 10:57, zobrazeno: 26346x
Co dělat pro králíky v těchto vedrech.Dík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 8.7.2015 13:46
Tedy S.P.Ch. já tak úplně nevím jak funguje termoregulace u králíků, ale podle ostatních zvířat si spíš myslím, že srst je zároveň izolantem, který chrání proti přehřátí, ale možná se pletu a králíci to mají jinak.
Stín a čistá pitná voda je základ.
Dovolím si k tomu ještě dopsat... je to dlouhodobé, na řešení "teď" to nepomůže, ale možná se nad tím někteří chovatelé zamyslí a třeba to některým, kteří teprve chov plánují pomůže...
Při současných teplotách se u nás dost ukázal rozdíl mezi králíkárnami, tedy kde jsou a jak jsou udělány.
A aniž bych tu naši chtěla vychvalovat, protože jisté nedostatky také má a přála bych všem králíkům dobré podmínky, tak se ukazuje, že naši králíci se v širém okolí, co do podmínek mají nejlépe.
Díky celkové a poctivé izolaci králíkárny nejen z venku, ale i mezi jednotlivými kotci, jsou kotce i v těchto vedrech chladnější (chladné nejsou, ale teplota je tam přijatelná), rovněž k tomu přispívají i větší rozměry kotců a vyšší výška stropů. A musím pochválit vynikající podestýlku, kterou jsem dala na dno pod slámu. Jak se jmenuje nevím, ani kde ji znovu koupím, ale je skvělá, protože vysušuje všechnu vlhkost, takže kotce jsou pořád suché a tím nevzniká další teplo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 9.7.2015 8:49
Dlouhosrstá plemena, chovaná i na vlnu-angoráci, dnes především okrasní mazlíci-tedíci. Vlna, ať už živočišná, nebo minerální, je výborný tepelný izolant-od svetříků po fasády. Ať si každý rozhodne, jestli mu bude v horku lépe v triku, nebo v triku+svetru. Za králíky to musí vyřešit chovatel-postavit králíkárnu raději pod vzrostlý strom, světlá krycí barva, větší rozměry kotců, menší množství zvířat v nich, ve velkých pařácích polévat, stříkat povrch chovného zařízení a jeho okolí... Ad.zákl.dotaz-je příliš obecný, spousta info je na GOGO . P.S.-já, coby živočich, přes zimu zarůstám, nabírám, zjara shazuju háro i kila-jinak bych v tom žáru bídně zhynul. Proto radím Postřižiny , o matroš je velký zájem, zkuste nabídnout přím.táborům apod! S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 9.7.2015 14:06
No jo, já tedy králíky vyčesávám, mají to děsně rádi, hlavně Amálka, té se hodně srst mění a uvolňuje, ale i ostatní králíci to mají rádi.
Už jsem přemýšlela o tom, že se snad naučím z vlny tkát, za chvíli.. trochu delší chvíli.., bych měla na svetr:).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.101 (?), 9.7.2015 21:05
Já jsem tuto diskusi rozpoutal.Je fakt že čistota a čistá voda je to nejlepší co se dá ve vedrech dělat.Králíci v této době ani moc nežerou.
Naší králíci maji luxusu až dost.V zimě mají svou dřevěnou králíkárnu ve stodole, jsou tam většinou samice s malímy králíky.Na léto jdou na chatu do zděné králíkárny kde mají dřevěné rošty, ta že vůbec nestelu žádnou slámu.
Stejně nám dva odstavení králíci ve zděné králíkárně uhynuli.Asi to tak má být.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 9.7.2015 22:22
Já vím, že rošty jsou mnohými chovateli hájené, protože je to čisté a celkově nenáročné pro ně.
Ovšem mě by zajímalo, co na to králíci? Z toho co jsem pozorovala u králíků pozorovala, tak pokud mají hodně nastláno a samozřejmě také dostatečně velký kotec, dělají si z podestýlky takové barikády, různě přes to hopsají, schovávají se, přestavují a vůbec se mi prostě takhle zdají spokojenější.
Mimo to, jak jsou na tom jejich tlapky? Na začátku chovu jsem stlala méně a jedna králice měla velmi ošklivé odřeniny... už je to dávno v pořádku, ale protože jsem otlaky a odřeniny na packách viděla i u jiných chovatelů, resp. jejich králíků, kde dávají málo podestýlky, tak to těžko bude ojedinělý jev a co teprve pokud se chovných králíkům nestříhají drápy... no nevím, mě to pro králíky zrovna moc prima nepřipadá.
S tím úhynem, bylo by dobré zjistit proč se tak stalo. U jednoho chovatele jsem třeba zjistila, že králík přestal úplně žrát a příčinou byly obyčejní mravenci, kteří mu vlezli do kotce. Po jejich odstranění a zamezení, aby do kotce mohli lézt, se králík za nedlouho uklidnil a novou potravu už žral normálně. Nevím co bylo příčinou u vás, jen chci říct, že někdy to může být banalita s katastrofálními důsledky.
A ještě maličkost, asi máme králíky žravější nebo prostě nemá na ně počasí takový vliv, protože žerou téměř stejně jako jindy. Pijí mnohem víc, to ano, ale jinak je vše prakticky stejné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 10.7.2015 6:49
Pro zadavatele vlákna-představa LUXUSU s úhynem mi jaksi nesedí. Rošty, konstrukčně propracované, s rozmyslem užívané-budiž. Ne však pro všechny velikostní, věkové skupiny, ne na celé podlahové ploše, a když ano, tak s přístupnými, pohodlnými polehy. Kolik zvířat chováte, v kolika patrech, jak máte vyřešeno odvádění moči, kam se valej exkrementy? Jak řešíte výměnu vzduchu-větrání ve zděné odchovně? A co světlo? Množíte, nebo koupíte mladé k dokrmení...? S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 5.9.2015 11:47
Dobrý den. Jestli dobře rozumím-králíky jen vykrmujete, máte pouze jednu věkovou kategorii, nedáváte tímto návod na kompletní chov? Nějak si nedovedu dobře představit kocení a zdravý vývoj mimin, taky jakou hmotou podestýláte-na roštech?? S.P.,Ch.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|