Olysalý králík - příčina

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?)
12.11.2015 14:52

Můj milý S.P.Ch. Vy nezklamete, vždy se snažíte poradit a za to děkujiheart.

Stresovaná Brdečka rozhodně je, o tom vůbec není pochyb. Když jste to napsal, tak ten svrab dává smysl. Zatím jsem jí postižená místa komplet namazala Infadolanem a i když to nedělám u králíků ráda, tak jí asi dneska vykoupu, aby uvolnili strupy a odpadlo, co tam být nemá. Pak samozřejmě ošetřím nejspíš Betadinou a opět Infadolanem a samozřejmě půjde znovu do čistého.

To, že šla dětem protože nevyhovala do chovu si nemyslím, protože ten chovatel několik menších odstrotlejších králíčků takhle dává/prodává vždy a je na novém majiteli kterého si vybere.(samozřejmě obvykle jsou na vykrmení a porážku ne mazlení). Nicméně možné to je samozřejmě.

V každém případě mě doteď nenapadlo, že králík, který je na mazlení může být v takovém stavu, neopečováván a že takhle malý králík by najednou byl velký, ona je jen něco málo větší než zakrslíci. Připadá mi, že rodiče pořídili dětem mazlíka a dál se o ní nezajímali a teď už děti ztratili zájem. Ach jo, připadá mi to hrozně smutné. Pamatuji si, že jsem jako dítě také měla mnoho různých zvířátek, ale nikdy se nestalo, že by mamka nedohlížela na péči a event. ji za mě suplovala, když bylo třeba. Nadšená nebyla, ale starala se, protože by nenechala živého tvora vědomě trpět.

Přiznám se můj milý S.P.Ch, že už jsem o nějakém takovém azylovém domě pro různá zvířátka uvažovala, ale má to i své negativní stránky a také spoustu byrokracie a to už bych vážně na ta zvířátka neměla čas a myslím, že už ani energii.smiley Omlouvat se nemusíte, jsem amatér a tak asi i bude i nadále.

Mmch. dala jsem Elvise na zkoušku do chovu a za chvilku si pro něj zase jedu. Byl tam pár dní, chovatel je z něj nadšený, protože je hodný, o slepičky se dobře stará, pěkně skáče a vůbec. Já byla také nadšená z perfektního výběhu - krásně neudržovaná zahrada, pro slepice úplný ráj, ale očekávala jsem, že to nepůjde, protože v podstatě všechny slepice jsou lehké a tak by je brzo svoji váhou zničil. Nikdo mi nevěřil, když jsem na to upozorňovala, všichni si mysleli, že přeháním a ono ne.

Ještě k té nemoci, Brdečka je samozřejmě oddělená, ale přesto k nějakému nepřímému kontaktu dochází, snažím se držet normální hygienu, desinfekci a tak, aby to bylo ok a doufám, že i bude, snad.

Tak se mějte moc pěkně můj milý S.P.Ch. a děkuji Vámyes. Jo a vůbec, jak je to s Vaším chovem králíků?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 11.11.2015 21:36, zobrazeno: 15998x

Zdravím chovatelé,

opět se na vás obracím zda s něčím podobným máte zkušenost. Olysal králík v mé péči a já nevím proč, ani co s tím. Hledala jsem na internetu, ale moc moudrá z toho nejsem.

Tuhle samici jsem opět dostala od jiného chovatele na skok. Je to taková chudinka putovní, protože cca před rokem až rokem a půl, to si nepamatuje, si ji od něj vzali nějací lidé jako domácího mazlíčka pro děti a před několika týdny ji chovateli zase vrátili, že už je moc velká a sníst jí nemůžou. Ten mi ji před týdnem dal na skok.

Docela jsem se zděsila, když jsem ji viděla a doma po důkladné prohlídce ještě víc. Takhle malou dospělou samici jsem snad ještě neviděla a z jeho chovu už vůbec ne. Je, já tomu říkám, podražená a velmi hubená. Kromě jiného bohužel, jak už je smutná tradice, byla i nakažena ušním svrabem.

Kvůli jejímu stavu jsem na léčení používala raději pouze olej a žádné další prostředky. Svrab se zdá téměř pryč, i když jedno ucho není ještě dokonale čisté a pochopitelně nevidím hlouběji.

Nicméně jde o to, že jsem dnes zjistila, že jí úplně olysal krk a hlava mezi ušima. Proč to vím až dnes, je kvůli tomu, že nemá ráda světlo a tak ji mám v šeru a vyndavám ji každý třetí den na čištění uší, jinak jsem olej v mezidobí 2x aplikovala, když byla v kleci a to detaily nevidím.

V místě kde končí olysání a začíná srst má strupy, ale vůbec nevím, co je příčinou, jestli je to nějaké podráždění kvůli oleji nebo jde o něco víc, nevím. Mám tu i jiná zvířata a žádná doposud nic takového neměla a nemá. Resp. kdysi mi částečně olysal činčilák, když jsem mu mazala nemocné oko opthalmoseptonexem, ale neměl žádné strupy a u králíka se mi to ještě nestalo nikdy, tak nevím.

Děsím se dermatofytózy, ale když přišla sem, tak byla obrostlá trochu řidčeji než jsem zvyklá, ale byla. Klec má suchou a čistou a i jiní králíci prošli stejnou klecí a stejným postupem a nikdy se nic takového nestalo.

Máte někdo stejnou nebo podobnou zkušenost?

Děkuji.

P.s. I když je to jasné, tak pro jistotu - na skok samozřejmě nedala.

host - 157.239 (?), 12.11.2015 6:03

Dobré brzké ráno. Vsadil bych na tu sviňkucheekysvraba! Že je zvířátko dlouhodobě stresované tomu přidalo-né že néangry!! Živá hračka... Ještě by se dalo pouvažovat o nepříznivém vlivu obojku-postroje-byl používán? Možná se králička dostala do péčecrying dětiček proto, že už od mala nevyhovovala představám chovatele coby reprodukční či konzumní materiál... Vážená p.Veselko, snad by stálo za to, abyste zřídila něco jako zvířecí hospic, klidně písněte do Bruselu, ať Vám pomůžou pokrýt nemalé náklady na léčení těchto NEVINNÝCH tvorů. Pokud zůstanete na- s prominutím amatérské úrovni, nezbyde, než Vás navrhnout na titul nová Matká Terezalaugh. V každém případě balancujete na hraně-některé choroby se můžou nemile a doslova dotknout Vás i Vašich lidských miláčků. S.P.,Ch. 

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 12.11.2015 14:52

Můj milý S.P.Ch. Vy nezklamete, vždy se snažíte poradit a za to děkujiheart.

Stresovaná Brdečka rozhodně je, o tom vůbec není pochyb. Když jste to napsal, tak ten svrab dává smysl. Zatím jsem jí postižená místa komplet namazala Infadolanem a i když to nedělám u králíků ráda, tak jí asi dneska vykoupu, aby uvolnili strupy a odpadlo, co tam být nemá. Pak samozřejmě ošetřím nejspíš Betadinou a opět Infadolanem a samozřejmě půjde znovu do čistého.

To, že šla dětem protože nevyhovala do chovu si nemyslím, protože ten chovatel několik menších odstrotlejších králíčků takhle dává/prodává vždy a je na novém majiteli kterého si vybere.(samozřejmě obvykle jsou na vykrmení a porážku ne mazlení). Nicméně možné to je samozřejmě.

V každém případě mě doteď nenapadlo, že králík, který je na mazlení může být v takovém stavu, neopečováván a že takhle malý králík by najednou byl velký, ona je jen něco málo větší než zakrslíci. Připadá mi, že rodiče pořídili dětem mazlíka a dál se o ní nezajímali a teď už děti ztratili zájem. Ach jo, připadá mi to hrozně smutné. Pamatuji si, že jsem jako dítě také měla mnoho různých zvířátek, ale nikdy se nestalo, že by mamka nedohlížela na péči a event. ji za mě suplovala, když bylo třeba. Nadšená nebyla, ale starala se, protože by nenechala živého tvora vědomě trpět.

Přiznám se můj milý S.P.Ch, že už jsem o nějakém takovém azylovém domě pro různá zvířátka uvažovala, ale má to i své negativní stránky a také spoustu byrokracie a to už bych vážně na ta zvířátka neměla čas a myslím, že už ani energii.smiley Omlouvat se nemusíte, jsem amatér a tak asi i bude i nadále.

Mmch. dala jsem Elvise na zkoušku do chovu a za chvilku si pro něj zase jedu. Byl tam pár dní, chovatel je z něj nadšený, protože je hodný, o slepičky se dobře stará, pěkně skáče a vůbec. Já byla také nadšená z perfektního výběhu - krásně neudržovaná zahrada, pro slepice úplný ráj, ale očekávala jsem, že to nepůjde, protože v podstatě všechny slepice jsou lehké a tak by je brzo svoji váhou zničil. Nikdo mi nevěřil, když jsem na to upozorňovala, všichni si mysleli, že přeháním a ono ne.

Ještě k té nemoci, Brdečka je samozřejmě oddělená, ale přesto k nějakému nepřímému kontaktu dochází, snažím se držet normální hygienu, desinfekci a tak, aby to bylo ok a doufám, že i bude, snad.

Tak se mějte moc pěkně můj milý S.P.Ch. a děkuji Vámyes. Jo a vůbec, jak je to s Vaším chovem králíků?

host - 157.239 (?), 15.11.2015 9:41

Přeji nádhernou, konečně propršenou neděli přátelé! Už desítky let je varováno před tzv.živým dárkem. A neméně tak dlouho se plní útulky- tu štěnětem, tu kotětem...angry, tedy-pokud rovnou neskončí pod autem či splavem, v o malounko lepším případě v kontošucrying. I původně jakš takš při příjmu vypadající králík může po pár dnech náhle olysat-buď jde o posttrauma, nebo o reakci na lepší zacházení-tělo odloučí starý, podvyživený chlup a hotoví se na nový. Paradoxně se v lepších podmínkách zdrav.stav zhorší-lidé, kteří po utrpení v konc.táboře pozřeli více potravy také měli potíže, chcete-li novější příklad-hladovkáři v detenci, kteří po krátkém půstu přijali pizzu skončili na ošetřovněcool...A i proto, s přihlédnutím k současné, velmi nejisté době, si rozmýšlím restart chovu. Zatím pomalu shromažďuju matroš-dřevo, hřebíky a vrut. Nashledanou v lepších časech, S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 59.142 (?), 15.11.2015 12:31

Nedám ta svoje i "půjčená" zvířátka ani za nic, ale rozumím Vám.

Když se vše daří, je pěkné, i když ne jednoduché, ale když jsou problémy, nebývá to zrovna fajn.

Brdečka zatím vypadá stabilizovaně, stroupky z kůže jsou v zásadě pryč, zbývá jen pár drobných, ty hlavní na hřbetě jsou pryč, tak snad bude dobře. Chová se klidněji, má větší zájem sama o sebe, řekla bych, že už jen tak tupě nevegetí. Dokonce, když jí mažu kůži, tak se jí to evidentně líbí, protože bez potíží drží a dneska se sama otočila a nastavila mi část, kterou jsem jí ještě nenamazala, tak si myslím, že jí to ulevuje. Doufám, že je to prostě na dobré cestě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz