Mrtvý králíček
|
|
|
|
host - 157.239 (?) 5.7.2017 14:12
Voda, Seno, Ječmen-základní, Svatá Trojice klasických králíkářů! Dále je nutná pravidelnost pro související činnosti a klidný pohyb, zacházení-téměř jako se včelami. Hnízdo je většinou vzhledné-ne vždy to však znamená, že je vše OK! Někdy naopak není jistá rozcuchanost na závadu-samice tím z našeho pohledu chaosu reguluje teplotu a vlhkost v pápěří. Občas jsou i velmi mladá králíčata rozlezlá po ploše-a nic špatného se jim nestane-jen je dobré udělat večerní kontrolu kotce, případné tuláky opatrně sebrat a vložit do hnízda. Jestli jsou v hnízdě mrtvolky pozná cvičený nos chovatele na minimálně metr daleko po nosu, do hnízda se může opatrně nahlédnout klidně ihned po porodu, přičemž je lepší králici nejen několikrát JEMNĚ pohladit, ale těsně před samotnou vizitou ji odložit mimo kotec-např. do nějaké bedýnky. Není dobré před tímto úkonem kouřit, mazat se krémy, repelenty, smrkat, kašlat a kýchat a dýchat do dlaní! Kontrolu mladých proveďte opatrně, zároveň rychle. Samici po návratu předložte k nosu nějaký vhodný pamlsek-třeba mrkev, i její čistá nať je pro ni mňamka, zklidní ji to. SPCH. P.S.:vážně mají Vaši králíci dost prostorné kotce-schválně-výška, šířka, hloubka...?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.135 (?), 24.6.2017 12:57
Když už víte, kolik je králíčat, víte i to, že leckterá králice je umí,,vyházet,,-pokud jí nevoní naše přítomnost? Já, byvše též zvědavý, co že se to v hnízdě hnízdí jsem podstupoval očichávání rukou samicí a taky ji trochu pohladil-potom teprv jsem nahlížel do hnízda na mladé (nikdy mi hnízdo neponičila-žádná, i když mě kterási trochu kousla)
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 25.6.2017 9:54
Nez chytnu na mladé, samici samozřejmě několikrát pohladim. Někdy jen tak sedím a hladim a drbkám ji za usima.
Na napáječky si všichni zvykli, misky dáme pryč. Dvě napáječky však sami ujapávaji...
Dnes jsme našli jednoho mrtvého králíčka. Předevčírem dědova samice porodila 10 králíků a všichni mrtví, zřejmě ta horka. K večeru se narodil té stejně samici ještě jeden, tak mi ho dal, ať ho dáme k těm našim... samozřejmě jsme ho pohladili po samici naší, aby ji voněl...
Další dotaz, kdy tuto samici dát k samci nejdříve a jak se pozná, že se zadařilo?
Dnes další samice skočila do jeslí
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 23.19 (?), 25.6.2017 17:15
Já tedy nevím.. teď už je to jedno..., ale jedna samice, kterou jsem dala našim o první králíčky přišla, narodili se mrtví a hrozně naříkala i teta mi říkala, že tohle ještě nezažila, pořád je hledala, přešlo jí to až, když byla znovu březí. Teta jí nechala obskočit tuším snad hned druhý den. Všechny ostatní porody od té doby dopadli na výbornou. Hned druhý vrh měla myslím 12 prcků, čili fakt hodně, ale všichni krásně dorostli a od té doby je to bez problémů.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 25.6.2017 20:07
Ad jesle: při návrhu na zabránění vstupu do tohoto krmítka jsem měl představu jiného typu-vrchem plněného. Toto na Vašem fotu se má nainstalovat např. tak, že po naplnění a zavření dvířek se v něm zvířátko neusídlí. Koná tak z různých důvodů- matka hledá chvíli klidu od svých miláčků, je jí tam příjemněji-chladí si rozpálené cecíky, samec zase jiné organely, má jednodušší přístup k futru, má další prostor, lepší světový rozhled...S opětovným pokusem o připuštění samice po nešťastné události je to tak, jak uvedla vážená Veselka-zkuste ihned, co nejdříve! Ještě předtím však podumejte, jestli byly současné vysoké teploty jediným nepříznivým faktorem, který úhyn zavinil!? Jestli je králice v chovné kondici, jak zabránit recidivě- opakování, léto teprve začíná?! Jde o Živáčky pro které jste Bohy, tak se prosím Vás snažte, ať se po posledním soudu příliš nepřikládá pod kotel. S přáním pěkného zbytku neděle, SPCH.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 4.7.2017 10:24
Tak dnes rano jsme objevili zbyvajici dva kralicky mrtve. Se samicemi se hodne mazlim, hladim je, drbkam za usima... nez jsem ale vzdy sahla na mlade, mela jsem ruce od jejiho pachu. O vikendu zacali vylezat z hnizda, jednu dobu jsem pristihla, ze jeden kralicek byl mimo hnizdo vice hodin a byl studenejsi, tak jsem ho do hnizda vratila, nebo jak vylezali k samici a chteli pit a ona jim uskakovala - mohlo to byt moji pritomnosti. MOhla jedna vrbova vetvicka, kterou dostala zastavit laktaci? Muze se zaparit jetelina, ktera je v bedynce pod pristreskem? Mohou kralici varene brambory. Dekuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 4.7.2017 11:52
Váš králičí příběh je smutný, dojemný, typický pro začínající chovatele a hlavně poučný. Snažte se nadále vyvarovat minulých chyb, ať těch nových není příliš, ať jsou další micáci co nejvíce spokojení a hlavně živí. Ani s dospělým králíkem-natož okocenou matkou nelze zacházet jako s hračkou-byť by Vaše úmysly byly sebelepší-je třeba respektovat to, že i v mezičase, kdy zrovna nekojí a nečistí mladé, je třeba jí dopřát co nejvíce klidu! A to, že jste se kolem pohybovali i mimo dobu napájení, zakládání krmiva a steliva-Vámi vzpomínané budování zastřešení-jí jistě nezdravě stresovalo. Taky náhlé změny složení stravy a velikosti podílu téhož není dobré. Nač vrboví? Jetelina se může zapařit i ve stínu, není vhodná ke krmení ve větší dávce, vařené brambory taky jen v minoritě... Zrniny dáváte? SENO? Pečivo? Granule?...SPCH
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 4.7.2017 20:46
Děkuji Vám za odpověď. Seno moc nežerou, tak k senu dokládame buď čerstvou trávu/jetelinu, nebo z druhého dne - vše však pod zmiňovaným přístřeškem. Občas narypu pampelišku a decentně jitrocele. Teď likvidujeme hrách, tak lusky + rostlinu. Vrbu jsme chtěli na okus pro hlodáky, zpestření. Pečivo - jak bílé rohlíky, tak chléb dáváme. Teď slupky od melounu. Zrno nedáváme. Granule nechci - beru to jako chemii a pak výdaje byly na celé zázemí moc velké, chtěla bych, aby se to pomalu postupně vracelo, nechci další utrácení (v podobě granulí).
Dnes se narodili další samici králíčci, nemá vůbec pekne hnízdo (oproti té samici, co ji všichni králíčci umřeli) - je to individuální nebo si hnízdo zpekni? Je to jakoby sláma nahrnuta do jednoho rohu. Koupili jsme ji poškozenou a nevíme, zda je prvorodička, které třeba odpovídá vzhled hnízda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.203 (?), 4.7.2017 20:57
Poprosil bych (za tu samičku) - pokud má mladé, tím spíše ještě malinké-nechytat, pokud to není nutné. Co se týká krmení-včerejší jetelina či jiné, zelené, opravdu může být zapařené, i když se nám to nezdá. Seno by mít méli a pokud snad máte pocit, že by se na něj měli vrhnout a s radostným vrtěním ocásků vše spapat, čekáte marně. Oni se holt potřebují i zabavit (krmením) Ještě jedna babičkovská rada - pokud mají co jíst, hlady neumrou, ani kdyby dva dny nežrali, proto trošku osolenou vodu (to snad není chemie) a seno, V seně mohou být i tvrdé stonky-ne každé, ale to už bych psal moc dlouho... Přeju, aby se dařilo a všichni krásně rostli k radosti
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.58 (?), 5.7.2017 9:57
Nepravidelne do vody dáváme kapku octu.
Můžete se mi prosím vyjádřit k tomu vzhledu hnízda.
A kdy nejdříve od porodu hnízdo prohledat z důvodu mrtvolek?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 5.7.2017 14:12
Voda, Seno, Ječmen-základní, Svatá Trojice klasických králíkářů! Dále je nutná pravidelnost pro související činnosti a klidný pohyb, zacházení-téměř jako se včelami. Hnízdo je většinou vzhledné-ne vždy to však znamená, že je vše OK! Někdy naopak není jistá rozcuchanost na závadu-samice tím z našeho pohledu chaosu reguluje teplotu a vlhkost v pápěří. Občas jsou i velmi mladá králíčata rozlezlá po ploše-a nic špatného se jim nestane-jen je dobré udělat večerní kontrolu kotce, případné tuláky opatrně sebrat a vložit do hnízda. Jestli jsou v hnízdě mrtvolky pozná cvičený nos chovatele na minimálně metr daleko po nosu, do hnízda se může opatrně nahlédnout klidně ihned po porodu, přičemž je lepší králici nejen několikrát JEMNĚ pohladit, ale těsně před samotnou vizitou ji odložit mimo kotec-např. do nějaké bedýnky. Není dobré před tímto úkonem kouřit, mazat se krémy, repelenty, smrkat, kašlat a kýchat a dýchat do dlaní! Kontrolu mladých proveďte opatrně, zároveň rychle. Samici po návratu předložte k nosu nějaký vhodný pamlsek-třeba mrkev, i její čistá nať je pro ni mňamka, zklidní ji to. SPCH. P.S.:vážně mají Vaši králíci dost prostorné kotce-schválně-výška, šířka, hloubka...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|