Zdravím všechny,
k založení tohoto tématu mě přivedla včerejši událost které jsem se účastnila a která by měla být připomínkou všem chovatelům.
Připomínkou toho, že o svůj chov je třeba se řádně starat, ne si jen myslet, že se starám a pokud problém nevidím, tak ani žádný není. Nestačí svá zvířata jen krmit, čistit kotce, ale je třeba si jich i všímat, při běžné činnosti si je prohlédnout, dívat se.
Nyní k události. Včera jsme byli u kamaráda a já se šla podívat na jeho králíky.. ostatně jako vždy, ráda se dívám na zvířata. No a při té prohlídce, potěšení se nad mladými králíčky atd., jsem se podívala i na jeho chovného samce a naprosto jsem se zhrozila. Měl takové strupy na uších, že měl úplně vyplněné boltce, strupy měl už přes uši. Šla jsem mu to říct a on to nevěděl. Nicméně hned vzal antiparazitikum a nastříkal mu ty uši, s tím, že za tři dny to bude dobré.
Snažila jsem se mu vysvětlit, že to co vidí není celý problém, právě naopak a jenom tohle ošetření nestačí. Nakonec jsme se domluvili, že bude lepší, když si ho vezmu domů a pokusím se ho vyléčit.
Budu upřímná, po tom co jsem viděla a bohužel i cítila z uší hnilobu, řekla jsem mu, že si vyléčením nejsem jistá a můj názor je, že je možná pozdě, ale zkusím to.
Ten králičí kluk je neuvěřitelně statečný a hodný. Od včerejšího dne má za sebou tři čištění olejem. To první bylo pochopitelně nejhorší co se týká toho co jsem nalezla. Vytahala jsem mu z uší naprosté příšernosti a přestože jsem hodně odolná a jen tak něco mě nepoloží, tady se mi tak strašně zvedal žaludek, že jsem to snad ještě nikdy nezažila.
Vzhledem k tomu, co měl v uších jsem mu vysloveně musela uši prolít olejem. Nicméně, nechci předbíhat, snad se to lepší, i když na definitivní dobrou prognózu je ještě brzo, i když se mi podaří svrab vyléčit, může být už tak jako tak pozdě.
Přesto se zdá, že se to lepší, horečka kterou měl mu klesá, ještě pořád hodně pije, ale to je nakonec dobře, že doplňuje tekutiny, je o něco méně apatický, bobečky už jsou dnes trochu pevnější, i něco snědl. Uši jsou pohledově čisté, uvnitř ještě pochopitelně ne, ale zdá se, že se to podstatně lepší. Tak uvidíme co bude dál, doufám, že to dopadne dobře.
Nicméně kromě svrabu v tak vysokém stádiu, jsem mu ještě musela ostříhat drápky... až 1,5 cm, což bohužel vedlo k tomu, že má již vybočená lůžka. Nejde o to, že by ho to omezovalo, ale nepochybně ho to muselo bolet, když se lůžka přizpůsobovala délce.
No a odřeniny na zadních packách, ne tedy zase tak velké... asi centimetr v průměru, to už je jen "třešnička". I když uznávám, že s těmi odřeninami resp. otlačeninami to není až tak jednoduché, stačí den, dva vlhká podestýlka s močí v které králík leží. Léčí se komplikovaně.
Zkrátka proč to celé píšu. Když si člověk nechá přerůst nehty na nohou až ho to bude neskutečně tlačit a bolet, jeho věc. Když si nechá z nějakého důvodu rozežírat vnitřnosti opět jeho věc, stejně tak jako když si něchá dělat cokoliv jiného co bolí a neřeší to... každého věc, ale když má odpovědnost za zvíře, nejde o něj, ale o zvíře které se nemá možnost bránit a pokud se týká králíků tak to platí dvojnásob.
U psa, kočky aj. tam prostě podle chování snadno poznáte, že se s nimi něco vážného děje a dá se to stejně poznat i u králíka... ovšem ne pokud má kotec kde je vystaven před dveřmi a jediné co může dělat je "apaticky ležet" a čumět do blba. Tihle bulíčci jakými v běžných kotcích jsou, kteří se maximálně leknou, když k nim někdo jde, prostě mají své chování tak apatické, že na nemoc může přijít jen chovatel, když si jich dostatečně všímá, prohlíží je, pohladí atd..
Jasné, že to třeba není každý den, ale dlouhé drápy nevyrostou za den, stejně tak jako tak svrab nezalepí celé ucho za tu krátkou dobu a mnoho dalšího. Vím, že jsem pro spoustu chovatelů "ta divná" co to s těmi zvířaty přehání... no možná, ale nikdy ne pokud jde o jejich zdraví, o to se prostě buď člověk stará a nebo nestará.
Ještě k tomu svrabu u toho samce... zjistila jsem, že si jej zřejmě již nakaženého přinesl od původního chovatele. Svrab mu léčil již mnohokrát... a v tom vidím zásadní problém... myslel si, že to co vidí v uchu, to je problém a když za tři dny ucho vypadalo v pořádku, domníval se, že to je v pořádku. Nikdy nepátral jestli to tak opravdu je. Nikdo mu neřekl, že to nestačí, že ta nemoc je hlouběji, že se musí přeléčit kvůli stádiu vývoje toho parazita, stejně tak jako mu nikdo neřekl, že se musí kompletně vyčistit a vydesinfikovat kotce atd. Jde mj. o sdílení informací. Vím, že někdy je těžké říct druhému, co by měl udělat, ale když jde o zvířata... myslím, že je to třeba všímat si a reagovat.
Proto, když si uvědomím, že jde o víc než dvouletého samce, i když se vše daří, proto mám obavy, že to nedopadne dobře. Uvidím, doufám, ale jistá si nejsem.
Mimo to, pokud by to někoho zajímalo... jsem jen amatér s nějakými zkušenostmi, co si načte, zeptá se a pak si z toho vyvodí závěr... Uši měl nejdřív ošetřené Frontlinem (pozor je toxický pro králíky. Může se použít, ale velmi opatrně, králík si ho nesmí žádným způsobem olízat! Nicméně je to užitečný pomocník a dle mého názoru kombinovat ho s olejem je účinný způsob léčby) Zhruba za dvě hodiny jsem mu uši stříkačkou "prolila" kvaitním olivovým olejem (je nejvhodnější, protože je hustý a také bezpečný), aby se uvolnili strupy (mj. dojde i kzahubení parazita). Ty jsem odstraňovala opatrně, jen tak jak šli sami uchošpejlemi a pinzetou.
Večerní čištění včera, zhruba za 4 hodiny po prvním, bylo totéž jako první. Tedy prolít olejem. s tím, že jsem už králíka tyčinkou lehce zalochtala, aby pořádně zatřepal ušima a odstraňovala jsem vše co vylétlo.
Dnešní čištění bylo až po nějakých 12 hodinách, aby se vše v uchu co nejvíc uvolnilo. Tedy opět prolít olejem, vyklepat a dnes už i poté tyčinkou opatrně vytírat hlouběji v uchu. Po té jsem použila 3% peroxid na desinfekci a k dalšímu uvolnění nečistot uvnitř ucha, čímž se ještě uvolnili další. Pak jsem uši v dosažitelné části ošetřila betadinou a protože jsou hodně poškozená, natřela jsem je infadolanem. Králík vypadá o poznání klidněji, ve smyslu spokojenější a už projevuje i zájem o to co se děje kolem něj.
Peroxid bych při včasném odhalení nemoci nedávala, stejně tak jako bych čistila uši jednou denně, ale v tomhle stádiu by to bylo nedostatečné.
Takže závěrem... omlouvám se za dlouhý text a apeluji na každého, aby si všímal svých zvířat, ale díval se i na ta ostatní. Prevence je to nejlepší, ale když to jinak nejde, včasné řešení je důležité. Opravdu zvířata cítí a vnímají bolest, nepohodlí atd.. To, že nám to ne vždy dokáží dát najevo, neznamená, že je nic netrápí. Proto prosím, všímejte si, dívejte se.