Taky bych rád věděl, jak se zbavit nádorovitosti, kterou jsem si donesl ze zahradnictví, kde jsem kupoval sazenice. Někde ve starší literatuře jsem četl, že by to mohl vyřešit NEMATIN, ale ten už se roky nevyrábí.
Na kořenech kedluben a kapusty se mi objevily jakési nádory. Prosím o radu, jak se této choroby lze zbavit a zda lze takto napadenou zeleninu konzumovat. Děkuji.
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 64.250 (?),24.2.2011 16:34
Taky bych rád věděl, jak se zbavit nádorovitosti, kterou jsem si donesl ze zahradnictví, kde jsem kupoval sazenice. Někde ve starší literatuře jsem četl, že by to mohl vyřešit NEMATIN, ale ten už se roky nevyrábí.
Dobrý den
Nádorovitosti košťálovin se v momentální době bohužel nijek nejde chemickými přípravky zbavit ani nijak chránit. Důležité je dbát na dostatek vápníku v půdě a pH upravovat na 6,5-7. Důsledně střídat koštáloviny alespon na 6-8 let, do půdy zapravit dusíkaté vápno v dávce 0,8-1 tuna na hektar a to 2-3 týdny před výsadbou.
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář (385) - 64.250 (?),6.5.2011 16:58
Pro Lídu: Přesně tak to dělám.Já tu nádorovitost měl už dávno, ale hlavní důvod mého příspěvku byl ten, že předcházející dotazy zapadly v dějinách času.