Artyčoky



host - 35.234 (?)
16.5.2011 17:46

 Pokud se uvaří, cca půl hodiny v osolené vodě, dají se lístky odlupovat a z nich se vykusuje vnitřek (horními zuby). Celé lístky se nejedí. Předtím se namočí do rozpuštěného másla nebo majonézy. Je to vynikající.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Hana R. - (46) - 105.41 (?), 26.1.2010 21:53, zobrazeno: 9355x

Dobrý den, zkoušel jste někdo pěstovat v ĆR Artyčoky?

Díky H.R

   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 26.1.2010 21:59

jisteze... zahrada je v 340m n m a artycoky vykvetly a darilo se jim skvele... behem zimy staci lehky kryt z vetvi ci prihozenim ruvku k rostlinam... jedinym handicapem mohou byt mysi, kterym koreny evidentne chutnaji, takze nakonec mam v nevytapenem skleniku 2rostliny a neni to z duvodu zimy, ale kvuli mysim...

      
host - 155.121 (?), 27.1.2010 11:28

Artyčoky se dají u nás dobře pěstovat, ale našim jazykům moc nechutnají.

      
Hana R. - (46) - 45.103 (?), 27.1.2010 17:40

Děkuji za odpoˇvěď, můžete mi napsat stručně, zda se bylina předpěstovává a jak velká je uroda z jedné rostliny?koukala jsem po osivu a zatím našla jen artyčok černý,.Díky H

         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 27.1.2010 18:08

osivo ma vice firem, mimojine i Nohel G-----. osivo se predpestuje a vyseva stejne jako okurky... napr.do džifů po jednom,  nektere rostliny kvetou v temze roce, jine az ten dalsi, kvetu udela rostlina obvykle okolo3-4kvetu, se starim rostliny pak i vice... jinak kvetenstvi nebo spíse lůžka se jedí, rozkvetle kvety se vyuzivaji v aranzovani, lze je pouzit i do suchych vazeb a tez listy se pouzivaji jako bylinka, jsou lecive...

u mě venku
u mě venku
            
Hana R. - (46) - 45.103 (?), 27.1.2010 18:40

No to je paráda. Já jedla artyčoky hodně ve španělsku a tam mi to chutnalo moc tak se nedivím těm myškám. Zítra se podívám po osivu. Jen mě poslední dobou nějak nesedí popisky na sáčcích se semínkama.proto se radím tady

               
host - 6.16 (?), 29.1.2010 8:35

to mičurinec

Na těch poupatech na fotce jsou" něco jako šupiny".Někde jsem viděl, že se to má olámat, a zbyde "něco". Je to pravda?Případně kdy, v jakém stadiu poupěte se to má olámat? Pepík

                  
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 29.1.2010 15:37

kvetni luzka se sklizeji, kdyz je poupe jeste zavrene!...po uvareni se otrhavaji jednotlive listeny na kvetu a namaci treba v masle... ale tech zpusobu jak ho upotrebit je rozhodne vice...

                     
host - 15.118 (?), 6.9.2010 23:00

podle mě, artyčoky v čr nemají dobré podmínky a proto jdou do květu aniž by vytvořili pořádný střed, který se jí, vevnitř se pak vytvoří neco jako bodlák a ten se jist nedá, takže je třeba chlupy" vyříznout, v itálii kde se artyčokům velice daří, mají jiný plnější tvar, jedí se bud smažené, nebo povařené, to se pak zakapou citronem, posolí a trochu oliv. oleje a je to.. je to bodlákovitá rostlina, tudíž listy jsou tak tvrdé že se nedají jist, jí se jen střed, musi se ořezat postupne všechny tvrdé čáasti listu, venkovní se olámou, pak se řežou, doku nemáme jen mekký střed.. Viz. fotografie.

                     
host - 35.234 (?), 16.5.2011 17:46

 Pokud se uvaří, cca půl hodiny v osolené vodě, dají se lístky odlupovat a z nich se vykusuje vnitřek (horními zuby). Celé lístky se nejedí. Předtím se namočí do rozpuštěného másla nebo majonézy. Je to vynikající.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika