Sklizeň celeru
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 155.235 (?), 26.10.2016 21:41, zobrazeno: 21594x
Chtěl bych se zeptat jak odstranit nať a kořeny u celeru, aby co nejdéle vydržel při uskladnění. Jestli stačí jen uříznout nať a ořezat kořeny a nechat zaschnout.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.229 (?), 26.10.2016 22:16
Nať bulvového celeru se neřeže, ale olamuje na přirozeně odlučitelných plochách. Ponechává se "srdíčko" z 2-5 centrálních lístků. Kořeny je možno také olámat, ale při ořezu nakrátko rány lépe zasychají. Ponechat delší kořeny není chybou, ale znesnadňuje to pozdější čištění v kuchyni. Limitní je pak zkrácení na délku, jak vidíte bulvy upravené v běžném obchodě, kde je právě preferováno snadné čištění před minimalizací velikosti řezné plochy.
Olámané listí není nutno všechno vyhodit, ale mladší zdravé lístky usušit jako naťovou "posypku". Silnější řapíky z starších listů pak zase nakládat do slaného nálevu k použití ve studené kuchyni.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.235 (?), 10.11.2016 3:21
Děkuji, celer sklizen a uložený. Část nati jsem zamrazil a část suším zbyvající největší díl skončil na kompostu. Olamuji jsem pouze lístky a stonky jsem zahodil. Můžete prosím popsat jak nakládáte do slaného roztoku?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.207 (?), 11.11.2016 1:23
Na 1 kg "okapaného podílu" potřebujete 0,5-1,0 litru nálevu. Používám stejný nálev jako na sterilovaný hrášek. 9 dílů vody + 1 díl 8% octa svaříme a v teplém roztoku rozpustíme 3% soli a 5% cukru. Tj na litr nálevu 9dl vody decku octa 30g soli (cca hodně polévková lžíce nebo dvě zarovnané) a 50 g cukru (cca 2 vrchovaté polévkové lžíce). Do sklenic je dobré nalívat horký nálev, aby se co nejvíce zkrátila doba sterilace, respektive doba potřebná k dosažení vzestupu teploty obsahu na 85-95°C. Výdrž sterilační teploty obvyklá jako u okurek - cca 20 minut. Je potřeba si vyzkoušet a upravit podle vlastních preferencí. Pro osvěžení vzhledu je možné přidat řez z červené papriky nebo výrazně červenou feferonku (beraní roh).
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.2 (?), 11.11.2016 20:56
Řepa je na mráz docela citlivá, namrzne bude brzy hnít.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.207 (?), 12.11.2016 9:55
Pokud by někdo nestíhal sklízet, dá se nad záhony nastlat izolační peřina ze shrabaného listí nebo dvojitá vrstva netkané textilie. Ale je to jen na pár dní (do dalšího víkendu nebo pracovního volna). Nejcitlivější je celer, tím začněte a nejméně citlivá je mrkev (z výše Vámi vyjmenovaných).
Skladování kořenové zeleniny způsobem "v řádku" se v našich podmínkách nedělá, protože rostlá zemina změnami teplot pracuje a docházelo by k otlakům. Proto je nutné zeleninu vykopat a uložit ji do krechtu. Tam je volně a i teploty jsou stabilnější, bez výrazných změn nahoru nebo dolů.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|