malé bulvy celeru
|
|
|
|
 |
 |
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?) 3.7.2012 23:23
Jak zpretrham korinky, kdyz jsou pod zemi?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 218.178 (?), 16.2.2010 21:55
myslím s tím odhrabáváním jsem velkopěstitel, věřte že neodhrabávám a bulvy mají i 1,5 kg Základ je vydatné hojení a pravidelná zálivka.
Pokud bulvu odhrabete, zezelená jinak je krásně bílá
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.226 (?), 22.4.2009 13:25
Na starej záhrade som musel nechávať spodné listy lebo zem príliš rýchlo presýchala a nemohol som chodiť často zalievať, pomohlo to, listy znížili odparovanie vody, teraz musím na novej záhrade otrhávať spodné listy hodne vysoko lebo z kopca mi tlačí vysoko spodnu vodu, tak mi zahníva... vlastne musím podporiť vyparovanie vody, dokonca celý rok nepolievam, bulva nemá rada byť zahrabaná... min. polovica by mala byť nad zeminou... Juraj
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.70 (?), 27.4.2009 9:51
Celerovou sadbu jsem si dříve pěstoval sám - vyséval jsem již v polovině ledna a sazeničky jsem poctivě přepichoval. Ale pro nedostatek času si nyní těch patnáct kousků celeru kupuji na trhu. Dbám na to, aby sazeničky měly bohatý kořenový bal. Vysazuji až po zmrzlých - čili v druhé půli května. Vyhrabu jamku cca 20 cm do hloubky i průměru, do jamky dám hnůj, zasypu trošku zemí a vysadím. Celer vysazuji do sponu 50 x 50 cm na teplé slunné stanoviště. Po celou dobu vegetace vydatně zalévám - celer vyžaduje opravdu bohatou zálivku. V průběhu vegetace jsem přihnojoval umělým hnojivem nebo rozředěnou močůvkou (dokud tchán choval králíky - nyní kvůli našim "nepřizpůsobivým" spoluobčanům a jejich pravidelným nájezdům na zahrady bohužel nelze chovat). Spodní polehlé listy otrhávám a půdu okolo pravidelně kypřím a zbavuji plevele. Bulvy slízím dle počasí většinou v říjnu, když nebyly mrazíky, vydržely i do začátku listopadu. Dorůstají průměru 10 - 15 cm. Protože jsem "městský" a navíc Severočech, mám nyní problémy se získáním kvalitního hnoje, protože dřívější státní statky, které byly v okolních vesnicích a odkud jsem si nechával na podzim hnůj dovézt, se rozpadly, půda v okolí je neobdělaná a zaplevelená. A dovoz hnoje se vzdálenosti zhruba 25 - 30 km (což je vzdálenost vesnic, ve kterých je k mání) je vzhledem k cenám dopravy záležitost značně neekonomická. Granulovaný, který se prodává v zahrádkářských potřebách, také není zrovna levný. Naštěstí jsem narazil na chovatelku koní, která mi občas malou fůru (cca 10 -12 koleček) přenechá. Jinak to řeším rozleženým kompostem. Je problém sehnat i balík slámy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 11.7.2012 21:17
Dobry den, pristi rok si chci take sadbu vypestovat. Popiste mi prosim, jak se presne provadi to okraceni. to jak strihnu koreny nebo co. A co je mysleno tim, ze okratit 2x? Take me zajima, zda staci nalozit ten hnuj do vody na tyden. Mam jen kralici, je to dobre? A v jakem pomeru. nemam nikoho, kdo by mi to ukazal, tak se nezlobte, ze se tak ptam. Nicmene pestuji i jine rostlinky 2. rok a musim rict, ze rady tady zabiraji. jsem za ne vdecna, nebot mi setri praci. jinak bych se na to vykaslala. Nemam povahu na stale skouseni, venovani casu a pak zadna uroda. Tak dekuji za rady
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.55 (?), 14.7.2012 22:47
Dobrý den,
při každém přesazování zakrátíte kořeny o 1/3 délky. A přesazuje se min. 2x lépe 3x. Ale stačí pročíst diskuze na toto téma ;o) Taky jsem se nechal inspirovat a mám pěkné celery.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |