Hromadný úhyn mačiatok
|
|
|
|
|
 |
 |
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 178.68 (?), 6.5.2015 20:49, zobrazeno: 35148x
Dobrý večer,
uhynuli nám naraz všetky mačiatka. Teraz s tým už nič neurobím, ale aspoň by som rád vedel, čo sa im mohlo stať, prečo uhynuli.
Pre vysvetlenie, mačka nie je naša, je taká polodivoká. Nikdy nebola nejako veľmi prítulná. Pohybuje sa po celej záhradkárskej osade. Máme tam malú drevenú chatku cca 3x3 m. V sobotu som ju na verande v papierovej krabici našiel s čerstvo narodenými mačiatkami. Mali ešte pupočnú šnúru, tak odhadujem vek na max 2-3 dni. Mačka ich kojila a sledovala nás pri práci na záhrade. Deti zase s odstupom sledovali ju. Myslel som, že si ich bude strážiť, preto som im hovoril, aby nešli bližšie. Ale ona v jednej chvíľke začala dovnútra do chatky nosiť svoje mladé. Nanosila ich do krabice v kúte, a ľahla si k nim. Tak sme si povedali, že ich tam necháme, že v chatke sa budú mať lepšie ako vonku, tak sme jej tam dali žrať kúsok mäsa a vodu, a vyrezal som otvor v stene aby mohla chodiť von, keď tam nebudeme. V pondelok ráno som jej ešte doniesol mäso, ktoré s chuťou zožrala. Bola pritom na moje prekvapenie veľmi prítulná, aj keď nikdy predtým taká nebola.
Dnes jej manželka s deťmi doniesla žrať, a s plačom mi volali, že mačiatka sú mŕtve, všetkých 6 uhynulo. Deti sa už tešili, ako sa s nimi cez leto budú hrať, tak teraz smútia. Ja som na služobnej ceste, takže som ich nevidel. Manželka hovorí, že jedno malo vyžraté vnútornosti. Zakopali ich pod strom, a ja si lámem hlavu, čo sa mohlo stať.
Jedna možnosť je, že uhynuli z tepla. V chatke môže byť v lete dosť teplo. Ale oni boli v papierovej krabici na zemi, kde až tak teplo snáď byť nemôže, a v posledných dňoch moc slnka nebolo.
Druhá možnosť že ich dačo podrhlo, keď sa mačka od nich vzdialila. V chatke máme myši, na záhrade hryzce. Cez otvor v stene mohla vojsť dnu lasica či kuna, a malé podrhnúť. Neviem si však predstaviť, že by si so sebou aspoň jedno neodniesla.
Tretia možnosť by bola nejaká choroba. Ak mali v sobotu 2 dni, dnes mali 7 dní. Je taká choroba, ktorá by zahubila všetky mačiatka vo vrhu do týždňa? Besnota? To by možno vysvetľovalo nezvyčajnú prítulnosť starej mačky. Neviem. Nič ďalšie mi nenapadá.
Ešte jedna vec, keď som jej dával žrať, dal som jej do krabice kus handry. Bola čistá, vypratá. Mohlo sa stať, že mačka malé odvrhla kvôli cudziemu pachu (pach pracieho prášku, človeka), a ony od hladu zahynuli?
Prosím vás o názor, ďakujem.
Peter
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 6.5.2015 21:22
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.7 (?), 6.5.2015 22:57
Možná cizí kocour (jednou nám všechny zakousl), někdy se stane i to, že je kočka nechá, hlavně pokud má poprvé mladé (u králíků se to také stává). A měla tam dost vody na pití, by měla dost mléka? Že byla přítulná - to vám děkovala za útočiště a možná prosila o pomoc, že se koťátka nehýbou... Také se mi stalo, že kočka po mně chtěla pomoc, když jí naráz otrávili Vanishem všech šest koťat, jenže tam je pomoc marná... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 178.68 (?), 7.5.2015 8:22
Ďakujem Vám za názory. Že by to mohol byť kocúr, to by som veru nepovedal. Počul som, že napr. medveď zabije cudzie mláďatá. Ale u mačiek som to nečakal. Fakt je, že o mačkách toho veľa neviem. Vody mala v chatke dosť, a mohla sa ísť napiť aj von, keby jej bolo málo. Je to už staršia mačka, mala predtým minimálne dva vrhy, o ktorých viem. Tiež neprežili všetky, z posledného vrhu zostalo myslím len 1, ktoré sa drží pri matke. Ostatné buď zahynuli alebo sa niekam zatúlali, lebo som ich po osade behať nevidel. Každopádne keď sú mačence väčšie a behajú na voľno môže ich zraziť auto alebo uchytiť líška. Ale že uhynie naraz všetkých 6 malých týždňových mačiatok, to sme fakt nečakali, a o to viac to je hlavne pre deti smutné. No nič, nejako sa s tým vyrovnajú.
Ďakujem ešte raz za podporu.
Peter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.7 (?), 7.5.2015 11:59
Kočka je prostě kočkovitá šelma. Lev také zabije všechny potomky jiného samce ve smečce... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 7.5.2015 15:06
Kocour, který není otcem koťat, se vždy snaží cizí koťata zabít, to se stává úplně běžně. Jsou schopni zabít i větší koťata. Oni přesně poznají, která jsou jejich a která ne. Je to smutné, ale asi tak příroda řeší přemnožení kočiček sama. Ono se to nezdá - kočky jsou hrozní predátoři, ptáčkům nedají pokoj. Moje kočka lovila i zajíce (kdyby to myslivci věděli!!).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.38 (?), 7.5.2015 16:59
Petře, zdravím Vás Tak já tyhle zkušenosti s kočkama nemám. Měli jsme a máme v rodinách vždy několik koček a kocourů, ale nikdy se nám nestalo, že by kocour zabil koťata. Myslím, že jsou to spíš vesnické bajky o kočkách jako strašných šelmách. Pravděpodobnější bude, že to byla lasice, kuna, nebo potkan ve chvíli, kdy odešla máma kočka na lov, bohužel Je mi líto dětí, pozdravujte, Konvalinka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.7 (?), 7.5.2015 21:33
Konvalinko, bohužel to bajky nejsou, je to fakt. Pokud je u nich máma, tak si kocour netroufne, se zlou by se potázal, kočka by za své mladé život položila. Ale když máma na chvíli odběhne, může to dopadnout špatně. Vlastní zkušenost :-((( Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 8.5.2015 15:25
Zvláštní, já to znám ve slovenštině: Májová koťata kocůri zožerů. Zajímavé, že skutečně pozdější vrhy nebývají postižené.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|